Ali İbrahim Önsoy

Ali İbrahim Önsoy

Vazgeçilmez olan kim?

Gazetelerin arka sayfalarından bir haber;“Saplantılı âşık yeryüzünün en güzel ve en yakışıklı kişisi olduğunu iddia edip vazgeçilemez olduğunu sanıp, yüz vermeyen kızı darp etti.”

Oysa;

Gılgamış tüm aramalarına rağmen ölümsüzlüğü bulamadı.

Musa Firavun’un tüm oyunlarını boşa çıkardı ama sürgün edilmeyi durduramadı.

Nemrut’un zalimliğine İbrahim, Dehak’ın zalimliğine de demirci Kava önderlik etti sorunlar bitti mi?

Makedonyalı İskender, devasa ordusu ile Trakya’dan Anadolu’ya ve oradan Persleri hâkimiyetine alarak Hindistan’a kadar gitti ama doğanın yasasına karşı gelemedi.

Sezar ve Kleopatra’nın aşkları ve sevdası koca devletlerine rağmen bitti.

Üç kıtanın kıyılarını dalgalarıyla vuran Akdeniz’i bir iç deniz yapan Roma devleti sonsuzlaşamadı.

Ordusunda ki askerlerin adlarını tek tek bilen, askeri stratejinin babası sayılan Kartacalı komutan Anibal, Fillerle donatılmış ordusunun başında Roma’ya gitti. Anibal’in kendi stratejisini ve taktiklerini uygulayan Roma onu yendi.

Koca Roma devleti ikiye ayrıldı; Çin batıdan ve kuzeyden gelen akınlara karşı devasa büyüklük ve uzunlukta surlar yaptı aşılmadı mı?

Attila ordusuyla Roma kapısına dayandı, ölümüyle devasa büyüklükteki ordusu ve yönettiği topraklar bölünmedi mi?

Roma’nın Haçlı seferleri, Emevi ve diğerlerinin Cihat savaşları ile yaptıkları işgal, talan ve katliam neden ve niçin yapıldı?

Geçen yüzyılın ortasında Hitler’in Nazileri, Mussolini’ nin Faşistleri ve bunların bağlaşıklarının ırkçılık, milliyetçilik ve dindarlık adıyla yaptıkları katliamlar insanlığın toplumsal gelişi için mi?

ABD’nin savaşta atom bombası kullanarak yaptığı katliam hayırlara vesile mi oldu?

Hitler ve Mussolini’nin dostları İspanya da Franco, Portekiz de Salazar’ın iktidarını hatırlayan var mı?

Şili’de Pinochet, Arjantin de darbeci generaller, Filipinler’de Markos, Yunanistan da Albaylar cuntası, ülkemizde 12 Eylül Askeri Faşist Darbesi yapan generaller kimse bize dokunamaz yargılayamaz diyorlardı. Mevcut sistemin tüm korumacılığına rağmen yargılandı, sanık oldukları yargılandıkları iddianame görüldü. Mübaşir mahkeme kapısında “sanık 12 Eylül generalleri” diye duruşmaya çağırdı.

Mahallenin bıçkın delikanlısı karşılıksız sevdiği kıza ne kadar kur yapsa da içinde nefret ve kin var. Hatta dünden bugüne hemen her iktidara yönetime gelen kendisini bulunmaz “Hint kumaşı” sanmakta. Koltuğa oturan bir daha gitmez sanmakta kendini. Oysa tarihin tozlu rafları kendini “bulunmaz Hint kumaşı” sanan iktidar sahipleriyle dolu.

İktidara sahip olan egemen güçler topluma, “ekmek, emek, temel hak ve özgürlükler” için ne yaptı? Çalışanların geçim düzeylerini yükselti mi? Eğitim ve öğretim eşit ve ücretsiz mi? Sağlık parasız veriliyor mu? Kamu temel hizmeti olan iletişim, su ve kanalizasyon, elektrik, doğalgaz başta olmaz üzere diğer hizmetler neden yurttaşın ödeyebileceği makul düzeyde değil? Ülkede yaşayan yurttaşlar arasında başta inanç ve dil olmak üzere neden ayrım yapılmakta? Kendisine oy veren vermeyen arasında neden ayrıcalık yapılmakta? Kendisine biat edenler liyakate bakılmadan neden yetkilendiriliyor?

İlgili şahıslar tüm bunları çözmüş, sorunlar giderilmiş, maskeler dağıtılmış, aşılar olunmuş, asgari ücret değil azami ücret konuşulup, toplumsal yaşam yaşanabilir konumda ve kimse bencillik yapmıyor ve çemkirmiyorsa, insanlığın toplumsal yapısı ideal bir duruma getirilmiş ise bu durum bizim için vazgeçilmez olabilir.

Oysa toplumun sorunlarını çözmek bir yana daha da çözümsüzlüğe götürülüyorsa ve birçok insan bu durumda kendi canından bile vazgeçiyorsa, birileri çıkıp “ben vazgeçilmezim” nasıl diyebilir?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ali İbrahim Önsoy Arşivi