14 Şubat'a yalnız girenlere tavsiye

14 Şubat'a yalnız girenlere tavsiye
Uzman Psikolog Melda Yakupoğlu, 14 Şubat Sevgililer Günü'nde bugüne yalnız girenler için tavsiyelerde bulundu. Damga'ya konuşan Yakupoğlu, “İlişkilerin sürmüyorsa, başladığı gibi bitiyorsa, flörtten sevgililiğe adım atamıyorsan, ilişkini ciddiyete taşıyamıyorsan, kopup kopup barışmalı ilişkiler kuruyorsan, hep seni üzen insanlara ilgi duyuyorsan, hep aynı tarzlar sana çekici gelmeye başladıysa artık aşktan, ilişkilerden umudunu kaybetmiş olabilirsin” dedi

14 Şubat Sevgililer Günü'ne ilişkin ilişki tavsiyeleri veren Melda Yakupoğlu, Damga'ya konuştu. Psikolog Yakupoğlu, ““Nerede o aradığım kişi, hemen hemen herkes aynı olmuş, düzgün insan bulmakta güçlük çekiyorum” diyorsan ve yalnızlığı tercih ediyorsan bu sevgililer gününde yalnızlıkla baş edebilmen için öneriler verdim. İşte yine geldi çattı bir sevgililer günü daha, etrafta kırmızı balonlar, mumlar, kalpler, aşk teması ile dekore edilmiş yerler, her zaman çok mutlu gibi görünen çiftler derken sen yalnız hissediyorsun ve etrafında olup biten tüm duygusallıkla baş etmen gerekiyor. Eğer böyle hissediyorsan, sana güzel bir haberim var, bu sevgililer gününde müthiş bir farkındalık kazanacaksın ve belki de bugün neden yalnız olduğunu daha iyi anlayacaksın” dedi.

Konu yalnızlık olmamalı

İnsanların tek derdinin yalnız kalmamak olmaması gerektiğini vurgulaya Yakupoğlu, “Sevgiyi verebilmenin bir seçim olduğunu bil. Sen sevgiyi birine verebilmeyi yada ondan geri alabilmeyi bilmelisin. Sevgi senin duygun istediğin zaman bunu kontrol edebileceğini unutma. Seni üzen birine sevgini vermeyi kesebilirsin. Seni daha çok mutlu edebilecek şeylere sevgini verebilirsin. Unutma bütün bunlar senin elinde. Etraftaki romantiklikle baş etmek kendini sorgulaman için fırsat. Yalnız olmak, sevgilinin olmaması eksiklik olarak algılanmamalıdır. Aksine o anda hayatına özel ilişki anlamında birini dahil etmek istemediğin anlamına gelir. Seni duygusal olarak tatmin ettiğine inandığın ilişkiler kurarsan, yalnız olmanın bundan çok daha iyi olabileceğini bil. Bir çok insan tatmin edici ilişkiyi beklediği için ve hayatta gerçekçi davrandığı için yalnızdır. Yalnız olmamayı seçmek isteseydin yani amacın sadece yalnız olmamak olsaydı zaten sevgililer gününe de yalnız girmezdin” diye konuştu.

Neden yalnızsın?

İnsanın neden yalnız olduğunu sorgulaması gerektiğini vurgulayan Yakupoğlu, “Daha sonra kendine neden yalnız olduğunu sorarak başla. Seçimin olan bir yalnızlık içerisinde misin yoksa hayatına giren yanlış insanlardan mı şikayetçisin? Eğer seçimin olarak yalnızsan zaten kendini kötü hissetmeyeceksin. Çünkü sevgiyi verebilmeyi kontrol edebildiğini bilirsin. Eğer hayatına giren yanlış insanlardan şikayetçiysen işte sorgulama zamanı şimdi başlamalı. Hani derler ya neden hep aynı kişiler beni buluyor diye. Burada şikayet ettiğin davranış kalıbına bak. Bu davranış kalıbını geçmişinde küçükken birileri tarafından öğrendin. Birileri sana bu şekilde hissettirdi ve sen bu hisleri karşındakinde gördüğünde güvende hissediyorsun. Yani küçükken eksik hissettirildiysen sana eksik hissettiren insanları hayatına çekersin, küçükken sevilmediğini yeterince sevgi alamadığını düşünüyorsan sana hep soğuk gelen sevgiyi vermek konusunda cömert olmayan kişileri hayatına çekersin işin en kötü yanı ise bu kişileri güvenli bulursun. Bu tarz kişiler sana tanıdık, bilindik gelir. Bu sebeple hayatına geçmişte giren insanları sorgula ve ortak özelliklerinin neler olabileceğine bir bak. Bundan sonra tanıyacağın kişinin bu tarz bir özelliğinin olup olmadığı konusunda uyanık ol. Yani sana cazip gelen kişiler, çekici gelenler aslında senin küçükken öğrendiğin şemalarınla ilgili, bunu anlamalı ve fark etmelisin. Bu döngüyü kırmazsan hayatına bu şekilde seni mutlu etmeyen ve bugün yalnız olmana neden olan insanları çekersin. Özellikle hayatında tekrarlayan döngüler varsa bunlara ekstra dikkat etmelisin” tavsiyesinde bulundu.

Hatalarını gözden geçir

İlişkilerdeki hataları gözden geçirmenin önemine de değinen Yakupoğlu, “Diğer bir önerim, ilişkilerdeki hatalarını gözden geçir. İlişkilerin bitmesine neden olan ne gibi yanlışların oluyor. Hatalarından dersler çıkart. Tamamen karşındaki kişiyi suçlama. Her ilişkinin bir dinamiği vardır ancak ne olursa olsun bir ilişkinin bitmesinde iki kişinin rolü vardır. Bu sebeple kendi üstüne düşen sorumlulukları bil. Bir sonraki ilişkinde  bu hataları yapmamaya özen göster. İlişkilerin yapıcı taraflarını da deneyimle. Sen ilişki içerisinde elinden geleni yap. Yine olmuyorsa o zaman bitirebilirsin ama elinden geleni yapmadan bitirme, değer ver ve değer gör. Yalnız kaldığın dönemlerin bir sonraki ilişkinde sağlıklı düşünerek başlamana neden olacağı için kıymetli zamanlar olduğunu bil. Yalnız kalma kapasitesi olan insanlar iyi ilişki yaşarlar. Umutsuzluğa kapılmak zihnindeki olumsuz düşüncelerden arın” dedi.

Her sevgili mutlu değil

Her ilişkinin mutluluk getirmediğini de kaydeden Yakupoğlu, “İnsanlar çoğu zaman zihinlerinde kurdukları kadar yalnız değillerdir. Etraflarında onu seven birçok kişi vardır ama kalıpları, kuralları ve tutumları onları yalnız hissettirir. Seçici olduğun, anlaşılmadığını düşündüğün için birisinin olmamasını tercih edersin. Bu tercih sana aittir. Böyle günlerde öyle bir algı oluşur ki, kişi kendisini, herkesin çok fazla mutlu olduğuna, herkesin bir çift olarak tamamlandığına inandırır. Oysa bazen sevgililer gününü kutlayan çiftler de sanıldığı kadar mutlu ve tamamlanmış hissetmeyebilirler. Ancak böyle günlerde insanlar kendilerini bir tek kendileri mutsuzmuş gibi zannederler ve etraflarındaki herkesi aşırı mutlu algılarlar. Bu düşünceler yanılsamalara girer. Anlaşılmadıklarını düşünebilirler. Bu yanılsamaların mantık hatası olduğunu fark etmek gerekir” diye konuştu.

Romantizmle baş edin

Tavsiyelerini sürdüren Yakupoğlu, şu ifadeleri kullandı; “Bugünün duygusallığı ağır bastığı için insanlar yalnızlıklarını gidermek için duygusal boşluklarının yerine bişeyler koymak isterler. Örneğin eski sevgilileri, yanlış giden ilişkiler yada tekrar başlanması hata olan ilişkiler gibi… Özellikle bu dönemde yalnızlar yanlış kararlar alabiliyorlar. Sadece o gün yalnız olmamak adına yanlış olabilecek ilişki ile iletişime geçmemek, eski ilişkilerden ders çıkartmak, ileriye bakmak gerekiyor. Etraftaki romantiklikle baş etmek gerek. Yalnız olmak, sevgilinin olmaması eksiklik olarak algılanmamalıdır. Aksine o anda hayatına özel ilişki anlamında birini dahil etmek istememek demektir. Aslında amaç sadece yalnız olmamak mı yoksa sizi duygusal olarak tatmin ettiğine inandığınız ilişkiler kurmak mıdır? Bir çok insan tatmin edici ilişkiyi beklediği için ve hayatta gerçekçi davrandığı için yalnızdır. Yalnız olmamayı seçmek isteseydiniz yani amacınız sadece yalnız olmamak olsaydı zaten sevgililer gününe de yalnız girmezdin.”


Unutma sen değerlisin!

İnsanın önce kendine değer vermesi gerektiğini de anlatan Yakupoğlu, “Sevgiliyle yapılabilecek birçok aktivitenin kendi başına da yapılabileceğini unutma. Gezmek, yemeğe gitmek, alışveriş yapmak, film izlemek, yemek pişirmek, müzik dinlemek gibi birçok şeyi kendi başına keyifle yapabilirsin. Bugün için hayatında birisi olsa ne yapardın diye düşünüp hayal kur ve sonra kendi başına buna benzer bir aktivite planla. Kendini ödüllendir, güçlen. Eğer bu dönemde yalnız olmakla baş edemiyorsan çok sevdiğin bir arkadaşın, ailen yada bir yakının ile geçirebilirsin. Kendini ödüllendirebilir ve kendine şefkatle yaklaşabilirsin. Bütün bunları kendi başına yapabilir yada satın alabilir, kendini ödüllendirebilirsin. Unutma, sen çok değerlisin, sen varsan sevginin ve sevdiğinin kıymetini bilebilirsin. İlişkiler ihmal edilmemesi gereken nadir bulunan bir bitki gibidir, ancak sevgi ile yetiştirirsen büyür. Herkes gerçek sevgiyi arar ancak kimse o içten sevgiyi verebilmek konusunda cömert olmaz. Bu yüzden sevgiyi vermek konusunda da en az almak kadar cömert ol. Sevgi gününüz kutlu olsun” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.