20 liralık bal kesinlikle sahtedir

20 liralık bal kesinlikle sahtedir
Arıcıların en büyük sorununun sahte ballar olduğunu belirten arıcı İbrahim Çubuklu, “3 kilo bal 20 TL’ye satılıyorsa bu kesinlikle sahtedir. 3 kilo şeker bile 20 TL. Bu adamlar mısır şurubu veya glikozu kaynatıp içine bal aroması atıyorlar” tepkisini gösterdi

Zorlu kış şartlarının ardında kovanlarının bakımına başlayan arıcılar, verimli bir bal sezonunu geçirmek için son hazırlıklarını yapıyor. Büyükçekmece Söğütlük mevkiinde arıcılık yapan İbrahim Çubuklu ve Ercan Pirci sezonun hayırlı geçmesini dilerken arıcılık ve bal üzerine açıklamalarda bulundu. Arıcıların kovan ve arı bakımlarını sürdürdüğünü söyleyen İbrahim Çubuklu, “Emekli olduktan sonra bu işe gönül verdim. 15 senedir bu işin içindeyim.  Ballarımızı perakende olarak çevremizdeki insanlara satıyoruz. Arıcılıkta kalite tek sağımdan gelir. Bizim arılarımız kanola, akasya, ıhlamur ayçiçeği gibi bitkilerden nektar topluyor. Yani balımızda her nektarinden bulunması ayrı bir tat katıyor” açıklamasını yaptı.

İncelemeden anlaşılmaz
Piyasaya sürülen şekerli balların kendilerini olumsuz etkilediğini, bunun için de yetkililerin ciddi tedbirler almalarını beklediklerini belirten İbrahim Çubuklu, "Arının ürününü laboratuvara götürmeden hiçbir şekilde anlayamazsınız. Kağıtla, çakmakla yakmak gibi yöntemler bir sonuç vermez. İhtiyaç duyduğumuzda arıya kendi balını vererek besliyoruz. Ama maalesef şeker, mısır şurubu, glikoz kullanarak sahtekarlık yapanlar var. Biz şeker değil bal veriyoruz yavru arılarımıza. En doğal ve en pahalı yöntemi bu. İlaçlamayı da biz kendimiz yapıyoruz” diye konuştu.

Hayırlı bir sezon diliyoruz
İşini hakkıyla yapan herkese hayırlı bir sezon dilediklerinin altını çizen Çubuklu sözlerini şöyle sürdürdü: “Bal sezonu haziran ayında başlar. Arı en az üçte ikisini sır yapmak zorunda.  Arı çerçeveye sır kaplamazsa bal ekşi olur. 3 kilo bal 20 TL deniliyorsa bu kesinlikle sahtedir. Bir çıta 1,5 TL bir mum 4 TL. 3 kilo bal alıyorsun şeker koysan 20 TL. Bu adamlar mısır şurubu veya glikozu kaynatıp içine bal aroması atıyorlar. İçine de göz boyamak için petek atıyor. Biz kavanozunu 40 TL'den veriyoruz. Bir kavanozda 830 ile 850 gram arasında bal var. Yer, barınma gibi ihtiyaçlar oluyor, malzemelerimiz pahalı. Bir kovan ortalama 200 TL, bir çıta 1,5 - 2 TL, mum 4 TL, kışın beslenme parası var. Bizim ürünümüzü daha rahat satabilecek imkânlar sunulmalı. Önemli olan bu."

Tek sağım kaliteyi getirir
Arıcı Ercan Pirci ise arıcılığa 5-6 yıl önce hobi olarak başladığını belirterek, "2-3 kovan derken sayı arttı. 3-4 yıldır da artarak devam ediyor. Geçen yıl aşağı yukarı 500 kiloya yakın bal sattık. 55 kovanımız var. Biz Nisan ayı başında bakımlara başlıyoruz ve tek sağım şeklinde yapıyoruz. Büyükçekmece'de de bu tür faaliyetler oluyor mu diye bize sorular geliyor. Biz Büyükçekmece'de de arıcılığın iyi yapılacağını ispatlamak için de çalışıyoruz. Kovanlarımızın da bir çoğunu kendimiz yapıyoruz” diye konuştu.

Karnı tok olan arı sokamaz
Arıların sakinleşmesi için yapılanları anlatan İbrahim Çubuklu, “Karton kağıt yakılıp duman yapılıp arılar sakinleşştirilir. Duman olunca arı yangın var zannediyor. Yangın var diyerekten balını yiyor. Karnı tok olan arı sokamaz. Arının bir nevi sopası” yorumunu yaptı. 
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.