2022-2023 Hollanda'ya Giriş: Vize, oturma izni ve çalışma izni

2022-2023 Hollanda'ya Giriş: Vize, oturma izni ve çalışma izni
Her yıl dünyanın birçok ülkesinden vatandaş Hollanda'nın yolunu tutuyor. Kimisi tatil kimisi çalışmak kimisi de farklı nedenlerden dolayı sürekli kalabilmek için gidiyor. Ülke dışından Hollanda'ya girebilmenin farklı vize çeşitleri ile ilişkili olduğunu bilmenizde fayda var. Ayrıca oturma ve çalışma izinleri de orada kalabilmeniz adına büyük önem taşıyor. Hollanda'ya girişler, vize, oturma izni ve çalışma İzni hakkındaki detaylar haberimizde.

Hollanda'daki göçmenlik yasası karmaşıktır ve ülkede yaşamak ve çalışmak için birkaç bürokratik çemberi atlamanız gerekebilir. Bu makale, Hollanda için giriş gereksinimlerine genel bir bakış sunar. Daha fazla bilgi veya özel sorular için lütfen Hollanda Göçmenlik Bürosuna (IND) veya bir hukuk uzmanına danışın


Schengen bölgesi

Schengen Bölgesi, Avrupa'da iç sınır kontrollerinin kaldırıldığı bir bölgedir. Hollanda, şu anda 26 üye ülkeden oluşan Schengen Bölgesi'nin bir parçasıdır:

Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İzlanda, İtalya, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç ve İsviçre. Bölge ayrıca Monako, San Marino ve Vatikan Şehri mikro devletlerini de içeriyor.

Schengen Bölgesi'ndeki tüm ülkelerin Avrupa Birliği (AB) üyesi olmadığını unutmayın – İzlanda, Lihtenştayn, Norveç ve İsviçre için durum böyledir.

Bulgaristan, Hırvatistan, Kıbrıs ve Romanya aday ülkelerdir ve gelecekte bölgeye katılabilir. Birleşik Krallık ve İrlanda, Schengen anlaşmasının bir parçası değildir, bu nedenle Birleşik Krallık/İrlanda ve Hollanda arasında seyahat etmek için standart bir pasaport kontrolü gerekir.

Schengen ülkeleri arasında seyahat için resmi olarak pasaport kontrolü yoktur. Ancak son zamanlarda sözde 'koronavirüs' sorununa yanıt olarak yapılan düzenlemeler nedeniyle seyahatler daha da zorlaştı.

hollanda


Hollanda'da konaklama: Vizesiz, Schengen Turist/Ticari Vize

AB (Avrupa Birliği), AEA (Avrupa Ekonomik Alanı) veya İsviçre'den gelenlerin Hollanda'ya giriş için vizeye ihtiyaçları yoktur.

Aşağıdaki ülkelerin vatandaşları da Hollanda/Schengen bölgesine 90 güne kadar olan ziyaretler için vizesiz giriş hakkına sahiptir:

Arnavutluk, Andorra, Antigua & Barbuda, Arjantin, Avustralya, Bahamalar, Barbados, Bosna-Hersek, Brezilya, Brunei, Kanada, Şili, Kolombiya, Kosta Rika, Dominika, El Salvador, Georgia, Grenada, Guatemala, Honduras, Hong Kong, İsrail , Japonya, Kiribati, Makao, Malezya, Marshall Adaları, Mauritius, Meksika, Mikronezya, Moldova, Monako, Karadağ, Nauru, Yeni Zelanda, Nikaragua, Kuzey Makedonya, Palau, Panama, Paraguay, Peru, Saint Kitts ve Nevis, Saint Lucia, Samoa, Sırbistan, Seyşeller, Singapur, Solomon Adaları, Güney Kore, Tayvan, Doğu Timor, Tonga, Trinidad ve Tobago, Tuvalu, Ukrayna, Birleşik Arap Emirlikleri, Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri, Uruguay, Vatikan, Vanuatu ve Venezuela .

Diğer tüm ülkelerden gelen vatandaşların kısa süreli vizeye başvurmaları gerekir - bu, 180 günlük bir süre içinde 90 güne kadar ziyaretlere izin verir. Ziyaretçinin durumuna göre değişen çeşitli vize türleri mevcuttur.

En yaygın kısa süreli vizeler Turist Schengen Vizesi (tatiller/tatil), Schengen Ziyaretçi Vizesi (aile/arkadaş ziyareti) ve Ticari Schengen Vizesidir (toplantılar/iş). Vizeler tek girişli (sadece bir kez girişli) veya çoklu girişli olarak düzenlenebilir.

Vize başvurusu kendi ülkenizden yapılmalıdır - seyahatinizde en uzun süre kalacağınız Schengen ülkesinin konsolosluğuna gidin. Seyahat sağlık sigortasına sahip olmak, yeterli destek kaynağına sahip olmak (finansal belgeleri göstermek), dönüş uçuş rezervasyonuna sahip olmak ve vize bitiş tarihinden sonra en az 3 ay geçerliliği olan pasaport sahibi olmak gibi bazı temel kriterleri geçmeniz gerekmektedir. Parmak izleriniz de alınacaktır. Kısa süreli vize en fazla 2 ila 3 hafta içinde işlenmelidir.


Schengen Transit Vizeler

Aşağıdaki ülkelerden gelen yolcular: Afganistan, Bangladeş, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Eritre, Etiyopya, Gana, İran, Irak, Nijerya, Pakistan, Somali ve Sri Lanka. Ayrıca Schengen bölgesindeki bir havaalanından geçiyorlarsa transit vize almaları gerekir. Yukarıdaki ülkelerden birinden aynı zamanda Kanada, Japonya veya ABD'de ikamet eden bir kişi gibi bu vizenin bazı muafiyetleri vardır.

Örneğin, Amsterdam üzerinden Delhi'den New York'a uçan ABD yeşil kartına sahip bir Sri Lanka vatandaşı, Schengen transit vizesinin yalnızca Amsterdam Schiphol havaalanından geçmesini gerektirmez. Ancak, Hollanda/Schengen'e girecekleri için Amsterdam'da bir mola eklenirse standart bir Schengen turist vizesi gerekli olacaktır.

hollanda transit vize


Hollanda'da oturum izni ve çalışma izni

AB/AEA/İsviçre vatandaşlarının Hollanda'da yaşamak için oturma iznine ihtiyaçları yoktur. 4 aydan fazla kalmayı planlıyorsanız, yerel belediyeye (gemeente) kaydolmalı ve bir Burger Servis Numarası (BSN, vatandaş servis numarası) almalısınız. Ayrıca zorunlu Hollanda sağlık sigortasına da ihtiyacınız olacak.

AB/AEA/İsviçre vatandaşları Hollanda'da sınırsız çalışma hakkına sahiptir.

Birleşik Krallık vatandaşları – Birleşik Krallık 31 Ocak 2020'de Avrupa Birliği'nden resmen ayrıldı. 1 Ocak 2021'den sonra Hollanda'da yaşamaya başlayan İngiliz vatandaşları oturma iznine ihtiyaç duyuyor. Mevcut durumu Hollanda göçmenlik 'Brexit sonrası' sayfasından kontrol edebilirsiniz.

Avrupa dışındaki ülkelerden gelen vatandaşlar, Hollanda'da yaşamak/çalışmak için oturma iznine (VVR - verblijfsvergunning) ihtiyaç duyacaktır.

İlk adım, pasaportunuzda Hollanda/Schengen'e girişe izin veren bir vize etiketi olan geçici oturma iznine (MVV – machtiging tot voorlopig verblijf) başvurmaktır. MVV ve oturma izni, Giriş ve İkamet prosedürü (TEV – Toegang-en Verblijfsprocedure) adı verilen yöntemle aynı anda başvurulur – bu normalde bir işveren, üniversite veya ortak gibi bir sponsor tarafından yapılır.

Avustralya, Kanada, Japonya, Monako, Yeni Zelanda, Güney Kore, Amerika Birleşik Devletleri veya Vatikan Şehri vatandaşlarının geçici MVV'ye İHTİYACI YOKTUR. Halihazırda AB mavi kartına sahip olan ve başka bir AB üye ülkesinde yaşamış olan diğer yabancı uyruklu kişilerin de MVV'ye ihtiyacı yoktur.

Hollanda Göçmenlik Bürosu (IND) ikamet başvurunuzu onayladıktan sonra (bu 90 güne kadar sürebilir), MVV'yi kendi ülkenizdeki Hollanda konsolosluğundan alabilirsiniz. Hollanda'ya vardığınızda, VVR oturma izni kartını almak için 2 hafta içinde IND masasından (veya MVV olmadan 3 gün içinde) randevu alabilirsiniz. Tüm oturma izni sahiplerinin parmak izlerinin alındığını unutmayın.

Oturma izni genellikle çalışma veya eğitim süresi boyunca verilir. İkamet aldığınızda yerel belediyeye kaydolmalı ve BSN numaranızı almalısınız. Ayrıca Hollanda sağlık sigortası satın almanız gerekecektir.

Avrupa vatandaşı olmayanlar için, sponsorların/işverenlerin, pozisyonun yerel olarak başarılı bir şekilde ilan edildiğini ve adayın uygun olduğunu göstermek için bir çalışma iznine (TWV – tewerkstellingsvergunning) başvurmaları gerekebilir. TEV prosedürüne göre birleşik tek oturma ve çalışma izni vardır. Tek kişilik izinler 3 yıla kadar geçerlidir - bundan sonra oturma izni Hollanda iş piyasasına ücretsiz erişime değiştirilir.

hollanda oturum izni ve çalışma izni


Hollanda'ya gelen gurbetçiler için 10 Temel adımı görün

Yüksek vasıflı göçmenler (kennismigranten, kelimenin tam anlamıyla 'bilgi göçmenleri'), IND tarafından işletilen özel IN Amsterdam (International Newcomers Amsterdam, eski Expatcenter) ofisi aracılığıyla daha hızlı ve daha düzenli bir prosedürden geçebilirler. Kayıtlı işverenler, göçmen ülkeye varmadan önce başvuruda bulunabilir ve Hollanda'ya vardığında hemen işe başlayabilirler. Çalışma izinleri gerekli değildir. IN Amsterdam'a tek bir ziyarette, göçmen parmak izi alır, oturma izinlerini alır, belediyeye kaydolur, bir BSN numarası verilir ve ayrıca %30 vergi kuralına başvurabilir.

Yüksek vasıflı göçmenler, 2022'den itibaren 30 yaş üstü için ayda 4.840 €, 30 yaşın altındakiler için 3.549 €, Hollanda'da mezun (doktora veya yüksek lisans) için 2.543 € olan asgari brüt maaş gerekliliklerini (tatil ödeneği hariç) yerine getirmelidir. AB mavi kart sahipleri için 3 yıl veya 5.670 €. İşle ilgili daha fazla arka plan bilgisi için Amsterdam'daki Maaşlar ve Hollanda'daki Çokuluslu şirketler bölümüne bakın.

IN Amsterdam ofisi, Dünya Ticaret Merkezi Amsterdam, I-Tower zemin katında (Zuidplein üzerinden giriş), Strawinskylaan 1767, 1077 XX Amsterdam'da yer almaktadır. Bu Amsterdam Zuid istasyonuna çok yakın. Çalışma saatleri pazartesiden cumaya 09.00-12:00 ve 13:00-16:30, telefon +31(0)20 254 7999.

Ayrıca Lahey, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven, Maastricht, Wageningen, Groningen ve Enschede'de resmi göçmen masaları bulunmaktadır. İletişim bilgilerine ulaşabilirsiniz.

Hollanda ekonomisine en az 1,25 milyon € yatırım yapan yabancı yatırımcılar, uzatılabilir 3 yıla kadar oturma izni alabilirler.

Hollanda'da yaşayan bir eşe veya kayıtlı partnere katılmak gibi aile birleşimi amaçları için bir Hollanda oturma izni verilebilir. Mukim ortağın statüsüne bağlı olarak, oturma izni kartı en fazla 5 yıl geçerlilik için düzenlenebilir. Vizenin çeşitli kısıtlamaları vardır ve Sivil Uyum sınavına önceden girmeniz gerekebilir.

Çalışma Tatili Programı - 18-30 yaşları arasındaki Arjantin, Avustralya, Kanada, Hong Kong, Japonya, Yeni Zelanda, Güney Kore, Tayvan ve Uruguay vatandaşları 1 yıllık çalışma tatili vizesi için başvurabilirler. Vize sahiplerinin aynı işverenle en fazla 12 hafta çalışmasına izin verildiğini unutmayın.

Avustralya, Kanada ve Yeni Zelanda vatandaşları vizesiz gelebilir ve ardından tatil çalışma vizesine başvurmak için bir IND masasını ziyaret edebilirler. Diğer uyruklar genellikle kendi ülkelerindeki Hollanda büyükelçiliğine başvurmalıdır. Vize ücreti 69 Euro'dur.

Fotoğrafı çekilecek ve parmak izi alınacak ve pasaportunuzda çalışmanıza izin veren bir çıkartma olacak. Oturma izni birkaç hafta içinde işleme alınacaktır.


Zorunlu Kimlik Yasası

2005'te Hollanda'da 14 yaşından büyük herkesin her zaman kimlik belgesi taşıması zorunlu hale geldi. Yasanın getirilmesi tartışmalıydı ve ne pasaportu ne de ehliyeti olan (kendilerine Hollanda kimlik kartı almak zorunda kalan) yasalara saygılı yaşlı bayanlar arasında özel bir şaşkınlığa neden oldu. Aslında ülkenin bu kadar katı kimlik yasalarına sahip olduğu son zaman 2. Dünya Savaşı sırasındaydı.

Uyumluluk için, kabul edilebilir kimlik biçimleri pasaport, Hollanda oturma izni kartı, AB/AEA sürücü belgesi veya AB/AEA kimlik kartıdır. Kimlik fotokopileri geçerli değildir, aslının gösterilmesi gerekmektedir. Bir polis memuru, toplu taşıma bilet kontrolörü veya diğer bazı kamu görevlileri tarafından istendiğinde böyle bir belge ibraz edemezseniz, en az 60 €'luk bir para cezası riskine girersiniz.

hollanda'ya göç
 


Daimi İkamet ve Hollanda Vatandaşlığı

En az 5 yıl üst üste geçici oturma izniniz varsa ve halen geçerli bir oturma izniniz varsa, daimi ikamet için başvurabilirsiniz. Hollandaca konuşmanız ve Yurttaşlık Entegrasyon sınavını tamamlamanız gerekecektir. Daimi oturma izninin 5 yıl geçerli olduğunu ve yenilenmesi gerektiğini unutmayın. Daimi ikamet edenler, çalışma izni olmadan çalışmakta serbesttirler.

Hollanda'da kesintisiz olarak 5 yıl yaşamış olan daimi ikametgah sahipleri, Hollanda vatandaşlığına başvurmaya hak kazanırlar. Hollandalı ortaklarla evli olanlar için 3 yıllık bir ikamet süresi gereklidir. Hollanda sadece sınırlı durumlarda çifte vatandaşlığa izin verdiği için önceki vatandaşlığınızdan vazgeçmeniz gerekebilir. Kabul üzerine bir vatandaşlık törenine katılmanız ve Hollanda'ya bağlılık yemini etmeniz gerekecektir.

Hollanda vatandaşları, dünyanın en iyi seyahat belgelerinden biri olarak gösterilen Hollanda pasaportuna başvurabilirler. Sovereign Man pasaport anketine (2022) göre 160 ülkeye vizesiz erişim sağlıyor ve dünya çapında 17. sırada.

Lütfen dikkat, ne yazık ki göçmenlik sorunlarıyla ilgili bireysel soruları yanıtlayamayız. Yönetmelikler değişebilir. En son bilgiler için resmi Hollanda hükümeti göçmenlik servisine (ind.nl) bakın. Alternatif olarak bir göçmenlik avukatına danışın.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.