Alev alev bir aşk: Love bombing nedir?

Alev alev bir aşk: Love bombing nedir?
Uzman Psikolog Melda Yakupoğlu ile aşka dair önemli bir söyleşi gerçekleştirdik. Özellikle ilk buluşmada başlayan tutkulu bir aşka dair bilgi veren Yakupoğlu, “İlişkinizin çok tutkulu başladığını düşünüyorsanız, karşınızdaki kişinin bir dediğinizi iki etmediği, sizinle aşırı iletişim içerisinde olduğunu, hatta ayaklarınızın yerden kesildiğini hissediyorsanız love bombing yani kelime anlamıyla aşk bombardımanı yaşıyor olabilirsiniz” dedi

“Love bombing ilişkinin en başında hatta flört zamanında aşırı sevgiymiş gibi görünen ama aslında duygusal bir manipülasyon olan durumdur” diyen Uzman Psikolog Melda Yakupoğlu, konu hakkında bilinmeyenleri Damga okurlarına anlattı. Yakupoğlu, “Hatta bir nevi duygusal şiddettir ve flört şiddetidir çünkü her şey mükemmelmiş gibi görünen bu zaman dilimi geçtikten sonra psikolojik olarak yıpratıcı bir süreç başlar. Özellikle günümüzde çok sık karşılaşılan bu davranışın tam olarak ne olduğuna bir bakalım” diye konuştu.
 

Love bombing nedir?
İlk tanıştığınız bir kişinin birden sizden çok fazla etkilenmesi ve bu etkilenme sonucunda size adeta hayatının kadını/erkeği gibi davranması, sizi hediyelere, sürprizlere boğması, çok inceymiş gibi görünen jestler ve davranışlar göstermesi, bu kişinin yanında inanılmaz özel hissetmeniz gibi birçok işaretle kendisini gösterir. Özellikle ilk görüşte sizinle evlenmeyi düşünmesi, “sen tam aradığım kişisin” şeklinde yaklaşması aslında ne yazık ki love bombing göstergesi olabiliyor.
 

Love bombing nasıl anlaşılır?
Çok basit. Yoğun ilgi ile karşı taraf sizin de ilginizi kazanmayı başarıyor ve bu ilgi ile sizi kendisine bağlamaya çalışıyor. Bir zaman sonra siz ona güvenmeye başladığınızda size love bombing yapan partneriniz sizin üzerinizde hakimiyet kurarak size kendi isteklerini yaptırmaya ve sizi kontrol etmeye başlıyor. Hatta sizin güveninizi kazandıktan bir süre sonra gösterdiği ilgiyi kesiyor ya tamamen ilişkiyi bitirerek yok oluyor yada ilişkinin içerisinde kalıp size istediğiniz ve beklediğiniz ilgiyi vermemeye başlıyor. Siz bu ilgiyi alamama sebebi olarak suçu kendinizde aramaya başlıyorsunuz ama çok geç çünkü love bombing sürecine maruz kalmış oluyorsunuz.

Kimler love bombing yapabilmeye eğilimli oluyor?
Daha çok narsisistik kişiler aşk bombardımanını karşısındakinin güvenini ve ilgisini kazanmak için yapabiliyor ve sosyal çevresine güvenilir birisi olduğu imajı vermek istiyor. İlgi odağı olmak isteyen kişiler, duygularını uçlarda ve aşırı yaşayan kişiler, ilişkinin daha başında kısa sürede cinsel ilişki yaşayabilme motivasyonu içerisinde olan kişiler gibi çoğaltılabilir ve sanılandan çok daha fazla kişi bunu uygulayabiliyor.

Kimler aşk bombardımanına daha açık hale gelir?
Aile içerisinde sevgi görmemiş kişiler bunun gerçek bir sevgi ve ilgi olduğunu düşünebilir. Bunun yanında daha çok bağımlı kişilik özellikleri taşıyanlar veya ilişki tecrübesi olmayan kişiler ilişkilerin aslında normal bir ilişki sürecinin bu şekilde başladığını düşünebilir. Oysa normal bir ilişki bu şekilde başlamaz. Bu tarz ilişkilere onay bağımlılığı yaşayan kişiler ve bazı şemalara sahip kişiler, dış kontrol odaklı olanlar daha sık düşmüş oluyor. Ayrıca ilişkilerinde aşk ve tutku arayanlar, ilk özellik olarak bunu ön planda tutup ilişkide tutkuyu önemli bulanlar bu bombardımanı gerçek aşk ve tutku ile karıştırabildikleri için yine daha sık bu tarz ilişkiye düşebilmeye eğilimli oluyorlar.
 

Peki ama bu kişiler neden love bombing yapıyor ve neden bunu yapma gereği duyuyorlar?
Bu bir manipülasyon tekniğidir. Partner bu şekilde karşısındaki kişiyi kontrol etmeyi ve karşısındakinin ilgisini alabilmeyi sağlar. İlgiyi aldıktan sonra da ilişki içerisinde kendi dediğini yaptırmaya başlar. Siz de suçluluk duygusu ile yapmaya başlarsınız.

Nasıl sonuçlanıyor ve karşı tarafta nasıl bir psikolojik etki bırakıyor?
Bu değerlilik süreci ne yazık ki değersizlikle sonuçlanıyor. İlk başta ayakları yerden kesilen gökte olan kişi ilginin kesilmesi ile önce tam olarak ne yaşadığını anlayamıyor. İlişkiyi toparlamaya çalışıyor yada kendisi adımlar atmaya çalışıyor karşılık görmemeye başlayınca suçlu hissetmeye başlıyor. Bu tahribat psikolojik olarak yıpranmaya neden oluyor. Bu kişilerde aşırı fedakar, aşırı özverili ve tavizkar olabiliyor. Son noktaya geldiklerinde öfke patlamaları görülebiliyor, yıpranmışlıkla fazla tepkiler verebiliyorlar. Karşı tarafta bu tepkilere “sen normal değilsin” gibi tepkilerle karşılık verebiliyor. Love bombing sonrasında kişilerde güvensizlik görülebiliyor, ilişkilerinde güvenmemeye başlıyorlar hatta özgüven problemleri yaşıyorlar. Şüpheci tavırlar geliştirebiliyorlar ve kendileri hakkında olumsuz sorgulamalara girebiliyorlar.

Love bombing yaşamamak için nelere dikkat etmelisiniz?
Öncelikle sağlıklı bir ilişkinin nasıl başladığına dair bilinçlenmek gerekir Sağlıklı bir ilişki daha yavaş ilerler ve ayakları yere basar. Kişiler birbirine “ilk görüşte aşık oldum” tavrından daha ziyade zamanla tanımaya ve zamanla bazı özelliklerini sevmeye çalışırlar. Bir arkadaşlık aşaması vardır. Birbirlerinin yanında rahat hissederler, farklılıklarını tanımaya anlamaya çalışırlar. Farklılıkları nasıl dengeleyebilecekleri üzerine konuşurlar. Yaşanmışlık arttıkça bağlanma daha da derinleşir. Bu tarz ilişkilerde inişler çıkışlar daha azdır ve genellikle huzurlu hissedersiniz. Desteklendiğinizi ve sevildiğinizi hissedersiniz. İlişkide genel bir istikrar vardır. Yoğun çekimle başlayan ilişkilerde yolunda gitmeme olasılığı aslında daha fazladır.

Böyle bir durum yaşadıysanız ne yapmalısınız?
Bu toksik ilişkinin farkına vardığınızda ancak o zaman ne kadar sıkıntılı bir süreç yaşadığınızı anlarsınız ve eğer bunun sonuçları ile kendi başınıza baş edemiyorsanız ve bu ilişki yüzünden hissettikleriniz bir sonraki ilişkilerinizi etkileyebilecek gibi görünüyorsa, özgüveniniz düşmüşse psikolojik destek almanız iyi olacaktır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.