Aylar geçiyor sonuç değişmiyor

Aylar geçiyor sonuç değişmiyor
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Temmuz ayının acı bilançosunu gözler önüne serdi. Kadın Cinayetleri Platformu'nun verilerine göre 2018 yılı temmuz ayında erkekler tarafından 37 kadın öldürüldü. Yine verilere göre çocuk istismarı ve cinsel şiddet de devam ediyor

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu her ay olduğu gibi bu ay da temmuz bilançosunu yayınladı. Bilançoda kadına yönelik şiddet haberlerinde davalar, yeni yaşanan olaylar ve kadın hareketine dair ayrıntılara yer verdi. Platformdan yapılan açıklamada şu sözlere yer verildi: “Kadın cinayeti haberleri şikâyete bağlı olmaksızın direkt kamuya yansıyorken; cinsel şiddet ve çocuk istismarı haberlerinin ortaya çıkması, gerek bu suçların şikayete bağlı olması gerek soruşturma ve dava süreçlerinin devam ediyor olmasından dolayı net sayının belirlenmesi zorlaşmaktadır. İstanbul Sözleşmesi kapsamında devletin ilgili mercilerinin tespit etmesi ve buna göre şiddetle mücadele yöntemlerini belirlemesi gerekirken; söz konusu makamlar bunları yapmıyor. Bizler, basına yansıyan halini derleyerek bir sayıya ulaşıp, bu çerçevede raporumuzu hazırlıyoruz. Ancak çocuk istismarı ve cinsel şiddet verileri açıkladığımız ve basına yansıyan haberlerden çok daha fazla. Buna göre; 2018 yılının temmuz ayında 37 kadın öldürüldü, çocuk istismarı ve cinsel şiddet devam etti.”

Şiddetin boyutu çok ciddi
“Temmuz ayında kadın cinayetinde çok az da olsa yaşanan düşüşe rağmen şiddetin niteliği, boyutu hala çok ciddi şekilde karşımızda duruyor” denilen açıklama şöyle sürdü: “Geçtiğimiz temmuz ayında yaşanan kadın cinayetlerinden 16’sının nedeni tespit edilemezken, 10’u şüpheli ölüm olarak kayıtlara geçti. Kadınların kim tarafından neden öldürüldükleri tespit edilmedikçe ve somut çözüm yolları hayata geçirilmedikçe her gün kadınlar hayatından olmaya devam edecek. Tablonun bu kadar kötü olmasında somut adımlar atılmayıp, kadın hareketinin engellenmesi en büyük etkenler olarak karşımıza çıkarken; kadın düşmanlarına kadınların haklarını koruyan birçok konuda söz hakkı tanınması da bir yerde duruyor.”

Kaç çocuk istismar edildi?
Platformdan yapılan açıklamada, “2018 Temmuz ayında Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 392 çocuğun hamile olduğu ortaya çıktı. Buna karşın üstü örtülen çocuk istismarı suçuyla ilgili makamların çalışma başlatmaması üzerine Kadın Meclisleri, “Çocuk istismarı önlenebilir” şeklinde başlattığı çalışmayla il il, ilçe ilçe toplantılar yapmaya devam etti. Çocuk istismarını önlemek adına yapılması gereken adımlar açıklandı. Çocuk Koruma Hizmetlerinde Koordinasyon Strateji Belgesi ve Çocuk Koruma Kanunu’nda öncelikle gerçekliğin ortaya konulması, verilere göre sorunun tespit edilmesi ve tespit edilen sorun üzerine çalışmaların yoğunlaşması gerekliliği yazıyor. Sözleşmeler, kanunlar ve hazırlanan strateji planlarını uygulayın. Çocukları istismardan korumak istiyorsak; önce kaç çocuk istismara uğradı açıklanmalıdır” denilerek ilgili mercilere dilekçe gönderilmesine dair bir kamuoyu oluşturdu. Konuyla ilgili sosyal medyada #KaçÇocukİstismarEdildi etiketiyle tepkiler yükseldi” ifadesini kullandı. 

6284 sayılı kanuna tepki
Kadınların haklarını koruyan 6284 sayılı Koruma Kanunu’na karşı Aile Hakları Platformu’nda yer alan bir grup erkeğin “6284 aileyi, yuvayı yıkıyor” eylemi gerçekleşti. Kadınların can güvenliğini sağlayan 6284’e karşı böyle bir eylemi yapılmasına karşı kadınlar yapılan bu eylemin nefret suçunu oluşturduğunu, 6284’ün değil erkeklerin fiilleri sonucu ailenin yıkıldığını dile getirdi. Sosyal medyada bu eylem tepki topladı.

7 ayda 75 şüpheli ölüm
Kadına yönelik şiddetin en büyük artış sebeplerinden biri kadın cinayetlerinin, ölümlerin aydınlatılmaması. 2018 yılının ocak ayından itibaren 75 şüpheli ölüm gerçekleşti. İlgili mercilerin görevini yerine getirmeyip, şüpheli ölümlerin gerçek cinayet sebepleri olarak ortaya çıkmaması halinde ise şiddetin boyutu artmaya devam ediyor. Esasen kadın cinayeti olan durumlar intihar denilerek üstü kapatılmaya çalışılıyor. Temmuz ayında intihar denilerek üstü örtülmek istenen Şule Çet cinayeti, açıklanan otopsi raporu ve kadın hareketinin gerçekleri açığa çıkarmak için verdiği mücadele sonucu ortaya çıktı. Serbest olan şüpheliler tutuklandı.

16'sının nedeni belli değil
Temmuz ayında can veren kadınların 16’sının neden ve kim tarafından öldürüldüğü tespit edilmezken, 10’u intihar veya başka bir sebep gösterilerek şüpheli ölüm olarak kaydedildi. Kayseri’de devlet hastanesinde görev yapan 27 yaşındaki doktor Z.Ö.T iddiaya göre evli olduğu astsubay kocasının tabancasıyla intihar etti. Durumun intihar olup olmadığına dair soruşturma başlatıldı. Bu ay içerisinde en çok kadın cinayetinin işlendiği iller şu şekilde; İstanbul’da 7, Antalya’da 3, Konya’da 3, Manisa’da 3. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.