Basmati Pirinç Nedir? Diyabet (şeker) hastaları basmati pirinç yiyebilir mi?

Basmati Pirinç Nedir? Diyabet (şeker) hastaları basmati pirinç yiyebilir mi?
 DAMGA Editörü
Milyonlarca diyavet (şeker) hastasının listelerinden çıkarması gereken ilk besinlerden biri pirinç oluyor. Ancak farklılaştırarak hayatınızda devamlılık sağlayabilirsiniz. Onlardan biri de basmati prinç. Diyabet hastaları basmati pirinç yiyebilir mi?

Yüksek şeker içeren besin maddelerinden biri de pirinç. Bu nedenle diyabet ve şeker hastaları için özellikle pilavdan uzak durmak zaman zaman büyük bir sınav verilmesi anlamına geliyor. Ancak pirincin farklı çeşitlerini kullanarak da hayatınıza devam edebilirsiniz. Hem de çok fazla tat kaybı olmaksızın. Uzmanların da önerdiği basmati pirinç, hastaların listelerinde varlığını sürdürüyor. Peki, Diyabet (şeker) hastaları basmati pirinç yiyebilir mi? Basmati pirinç. kaç kalori? Detaylar haberimizde yer almaktadır.

Basmati pirinç nedir?

Genellikle Hindistan ve Pakistan'da yetişen ve Nepal'de de tüketilen basmati pirinç, İran'ın da en çok kullanılan çeşitlerden biri. 2019 verilerine göre dünyadaki pazar payının yüzde 65'ini Hindistan, yüzde 35'ini ise Pakistan oluşturuyor. Ayrıca diyabet hastaları için uygun olmasından dolayı günden güne daha da yaygınlaşıyor.

hj32ghj3423hgfgh32.webp

Şeker hastalarının yiyebileceği en iyi pirinç hangisidir?

Şeker hastalarına iyi gelen birkaç farklı pirinç türü vardır. En iyisi, lif oranı yüksek ve glisemik indeksi düşük olan kahverengi pirinç veya kahverengi basmati pirincidir. Bu, kan şekerini diğer pirinç türleri kadar yükseltmediği anlamına gelir. Kahverengi pirinç ayrıca diyabetli kişiler için faydalı olabilecek antioksidanlar ve vitaminler de içerir.

Diyabetiniz varsa kaçınmanız gereken bazı pirinç türleri de vardır. Bunlara siyah pirinç, yabani pirinç ve yapışkan pirinç dahildir. Siyah pirinç lif bakımından zengindir ve glisemik indeksi düşüktür ancak aynı zamanda karbonhidrat bakımından da yüksektir. Yabani pirinç lif ve mineral bakımından zengindir ancak glisemik indeksi de yüksektir. Ve yapışkan pirinç, karbonhidrat ve kalori açısından yüksektir.

Pirince alternatif arıyorsanız tohum olan ancak tahıl gibi pişirilen kinoa veya bulguru deneyin. Kinoa ve bulgurun glisemik indeksi düşük olup lif, protein ve mineral bakımından zengindir.

2a8891ec6a6e11c77de59315f2c440a9.jpg

Basmati pirinç faydaları

  1. Bu pirinç çeşidinin içerdiği diyet lifi ve mineraller sayesinde basmati kolayca sindirilebilir, gastrointestinal sistemi normalleştirir, kabızlık ve şişkinliği önler.
  2. Tahılın diyet lifi, zararlı kolesterol seviyelerini düşüren safra asitlerinin emilimini önler. Bu, kolesterol plakları riskini azaltarak kardiyovasküler sisteme fayda sağlar.
  3. Bir tabak basmati, vücudun karaciğeri ve böbrekleri toksinlerden arındırmasına yardımcı olur, bu da kişinin bir bütün olarak canlılığını artırır, güç verir, yorgunluğu azaltır.
  4. Bu pirinç çeşidinde amilazın varlığı, pankreatik yetmezlik ve kistik fibroz vakalarında faydalı olmasını sağlar.

Kadınlar için

  1. Basmatinin E vitamini içeriği kadınların üreme sistemini normalleştirmesine yardımcı olur. Düzenli olarak yenildiğinde seks hormonlarının üretimini uyarır ve kısırlık olasılığını azaltır.
  2. Ürünün içerdiği vitamin ve mineraller saçın durumu üzerinde olumlu etki yapar, saçı daha güçlü ve ipeksi hale getirir ve erken beyazlamayı önler. Tırnaklar daha az kırılgan hale gelir.
  3. Bağırsaklara değişmeden ulaşan dirençli nişasta, doğal mikrofloranın restorasyonuna katkıda bulunur. Bu, cildin taze görünmesini sağlar ve sivilce ve sivilcelerin kaybolmasını sağlar.
  4. Basmati pirinci, özellikle adet öncesi sendromda duygusal dengeyi destekler.
  5. Malignite riski azalır.
  6. Doktorlar, 40 yaşından sonra önem kazanan kemik kırılganlığının önlenmesi için kadınlara bu tür pirinci tavsiye ediyor.
  7. Erkekler için
  8. Erkeklerde basmati pirinci normal bir cinsel yaşam için önemli olan testosteron üretimini artırır.
  9. Yüksek karbonhidrat içeriği ve enerjinin kademeli olarak salınması, ağır fiziksel ve zihinsel stresle baş etmeyi kolaylaştırır. Daha hızlı iyileşmeyi sağlar.
  10. B6 Vitamini kardiyovasküler fonksiyonu normalleştirir, özellikle orta yaşlı erkeklerde kalp krizlerini ve felçleri %40'tan fazla önler.
  11. Gebelik
  12. Basmati pirinci, bebek taşıyan kadınlara önerilen en sağlıklı yiyeceklerden biridir.
  13. Mineraller ve vitaminler vücut tarafından kolayca emilir, bu da fetüsün, sinir sisteminin ve iskeletinin oluşumuna faydalıdır.
  14. Bu ürün kan zehirlenmesine yardımcı olur, şişliği azaltır, anne adayının bağışıklığını iyileştirir ve kan basıncını dengeler.
  15. Emziriyorsanız
  16. Doktorlar, az miktarda başlayarak, doğumdan en geç iki veya üç hafta sonra basmati pirinci yemeye başlamanızı öneriyor. Faydaları anne sütü üretimini teşvik etmesi ve emzirme süresini uzatmasıdır. Üründe gluten bulunmaması bebeğin alerjik reaksiyon geliştirmemesini sağlar.

Çocuklar için

  1. Basmati pirinci çocukların diyetine dahil edilmelidir. Bu ürün ekolojik olarak temiz alanlarda yetiştirilmektedir ve zararlı metallerin tuzlarını ve diğer zararlı maddeleri biriktirmemektedir. Vücut tarafından kolayca sindirilir, mide-bağırsak sisteminin normal işleyişini destekler, kemik ve kas dokularını güçlendirir, beyin fonksiyonlarını uyarır.
  2. Tahılların bileşiminde glüten bulunmaması nedeniyle, yaşamın altıncı ayından itibaren diyet olarak basmati yemeği verebilirsiniz.

fried-rice-11.jpg


Basmati pirincini pişirmeden önce ıslatmam gerekir mi?

Depolama sırasında basmati pirincinde çıplak gözle görülemeyen küçük çatlaklardan oluşan bir ağ oluşabilir. Taneler kaynar suya keskin bir şekilde konursa şekillerini kaybedebilirler. Bu nedenle uzmanlar, pişirmeden önce tahılların yarı saydam hale gelinceye kadar akan su altında yıkanmasını ve ardından yaklaşık 30 dakika ılık suda bekletilmesini öneriyor. Bu şekilde fazla nişastadan kurtulabilir, pişirme süresini kısaltabilir ve lezzetli bir yemek hazırlayabilirsiniz.

cooked-rice-dish.jpg

Basmati pirinci tarifi

Çoklu pişiricide

  1. Basmati pirinci doğalsa, tahıl yabancı maddeler içerebilir: kesekler, kabuklar. Bu nedenle tahılların önceden iyice temizlenmesi gerekir. Daha sonra akan su altında birkaç kez durulanır ve yarım saat bekletilir.
  2. Bir tencerede pişirmenin aksine, çoklu pişiriciye 1,25:1 oranında su dökülür.
  3. Su tuzlu. Daha zengin bir tat için 1 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı ilave edilerek su kaynatılır.
  4. Pirinci ekledikten sonra pişirme süresini lapa olarak ayarlayın. Pişirme süresi 20 dakika olmalıdır. Bu sürenin sonunda kapağı açmayın ve tabağı 15-20 dakika daha ısıtma konumunda bırakın. Daha sonra fazla nemin buharlaşması için basmatiyi karıştırın.
  5. Bu tür pirinç, bir garnitür olarak ve ayrıca sos kullanılıyorsa bağımsız bir yemek olarak da kullanılabilir.

Sebzeli

Havuçlu ve yeşil bezelyeli pilav

  • Malzemeler: 1 orta boy havuç, 1 adet. Soğan, 150 gr dondurulmuş yeşil bezelye, 2 yemek kaşığı. ekşi krema, 300 gr basmati pirinci, tuz.
  • Tarif: Pirinci bir tencerede veya çoklu pişiricide pişirin. Havuç ve soğanı ince ince doğrayın. Ekşi kremayı küçük bir tencerede ısıtın ve doğranmış sebzeleri 10 dakika pişirin. Daha sonra yeşil bezelyeleri ekleyin, tuzlayın ve 2-3 dakika daha pişirin. Sebze karışımını pişmiş pirinçle karıştırın.

Piliç ile

6 porsiyon Bask tavuklu basmati pirinci

Malzemeler: 1 tavuk, biber - 3 adet, kırmızı soğan - 2 adet, güneşte kurutulmuş domates - 8 adet, tereyağı - 25 gr, zeytinyağı - 6 yemek kaşığı, basmati pirinci - 300 gr, domates salça - 1 yemek kaşığı, Acı kırmızı biber - 0,5 yemek kaşığı, tavuk suyu - 350 ml., beyaz sek şarap - 180 ml., zeytin - 100 gr., defne yaprağı, kekik, karabiber, sarımsak, tuz.

Tarif: Tavuğu kesin, suyunu arkadan pişirin. Tereyağı ve sıvı yağı derin bir tavada ısıtıp tuzlanmış ve biberli tavuk parçalarını rengi dönene kadar kızartın. Aynı yağda soğan, kekik, dolmalık biber, kırmızı biber, domates ve zeytinleri kavurun.

Güveci pirinç, et suyu, şarap, ezilmiş sarımsak ve tavuk parçalarıyla doldurun. Tavayı bir kapakla kapatın ve kısık ateşte 50 dakika pişirin.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.