BİMER ve CİMER'e nasıl başvuru yapılır, ne zaman/kaç günde cevap alınır

BİMER ve CİMER'e nasıl başvuru yapılır, ne zaman/kaç günde cevap alınır
80 milyona yakın vatandaşın yaşadığı Türkiye'de BİMER ve CİMER üzerinden hem Cumhurbaşkanlığı hem de Başkbakanlık ile iletişime geçilebiliyor. İstek ve şikayetlerin cevapları büyük bir merakla beklenirken nasıl başvurulacağı ve ne zaman yanıt geleceği konusundaki detaylar haberimizde.

Son dönemde gelişen teknolojiyle artık istek, şikayet ve önerilerin duyurulması çok kolay. Sadece birkaç dakika ile ister Başbakanlık birimi olan BİMER'e isterseniz de Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi olan CİMER'e mesaj atabiliyor. İnternet üzerinden gerçekleştirilen bu gönderimlerde her türlü konu hakkında talepte bulunabiliyorsunuz.

BİMER nedir?
Halkın isteklerine en yakın sürede cevap vermek, ihtiyaçlarını karşılamak ve problemlerini gidermek amacıyla kurulan BİMER, Başkbakanlık bünyesinde geliştirilen ve vatandaşlara sunulan bir yazılımdır. Müracatların 7/24 yapıldığı ve ücretsiz olduğu internet sitesinde talebinizin en kısa sürede işleme alınması için bilgilerinizi doğru girmeniz ve durumunuzu açık bir dille anlatmanız gerekmektedir.

BİMER'e kimler başvuru yapabilir?
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı bulunan herkes BİMER internet sitesi üzerinden talep oluşturarak sonucunu beklemeye başlayabilir. Ayrıca mavi kartlılar ve karşılıklılık esası gözetilmek koşuluyla Türkiye’ de ikamet eden yabancılar; telefon, internet, şahsen, mektup veya faks ile BİMER’e başvuru yapabilir.

BİMER'den ne zaman cevap gelir?
Türk vatandaşlarının ve Türkiye'de ikamet eden yabancıların kendileri ve kamu ile ilgili dilek ve şikâyetleri konusunda yetkili makamlara yaptıkları başvuruların sonucu veya yapılmakta olan işlemin durumu hakkında dilekçe sahiplerine en geç otuz gün içinde gerekçeli olarak cevap verilir. Bilgi Edinme Hakkı Kanununa göre yapılan başvurularda ise bu süre 15 iş günü olarak belirlenmiştir.

BİMER'e yapılan başvurular nasıl takip edilir?
Başvuru tamamlandıktan sonra, başvuruya sistem tarafından bir BİMER Sayısı verilir. Bu sayının hemen alt kısmında yer alan “başvuruma git” tercihi başvuranı “başvuru sorgulama” ekranına yönlendirmektedir. Bunun dışında ilk kayıt esnasında istenilen bilgilerin sisteme girilmesi durumunda da “başvuru sorgulama” sayfasına gidilebilmektedir.

CİMER'e başvuru nasıl yapılır ve cevap ne zaman gelir?
Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi yani CİMER üzerinden şikayet, öneri ve isteklerinizi dile getirmek için üç farklı yol bulunmaktadır. Öncelikle Cumhurbaşkanlığı resmi İnternet sitesi üzerinde yer alan CİMER Başvuru Formu kullanılarak başvuru yapılabilir. Bunun için aşağıda vermiş olduğumuz bağlantı sayesine resmi İnternet adresine giriş yapmanızın ardından karşınıza çıkacak olan ad, soyad ve TC. kimlik numarası alanlarını doldurarak kimlik doğrulaması yapmanız gerekmektedir. Ardından da tüm şikayetlerinizi ilgili alandan dile getirebilirsiniz. Yapmış olduğunuz başvurular 30 gün içerisinde cevaplanmak durumundadır.

Bunun haricinde geçmiş yıllarda hayatımıza giren E-Devlet kapısı ile de Cumhurbaşkanlığına öneri ve şikayetlerinizi iletebilirsiniz. Bunun için bir E-Devlet Şifresi sahibi olmanız ve aşağıdaki bağlantıdan sisteme giriş yapmanız gerekmektedir. Ardından tüm şikayetlerinizi dile getirebilirsiniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
47 Yorum