Bir köyün kaderini değiştiren adam; Mehti Kanar!

Bir köyün kaderini değiştiren adam; Mehti Kanar!
Amasya'ya bağlı Yassıçal köyünün kaderini değiştiren efsane belediye başkanı Mehti Kanar, bugün 96 yaşında.

Köy Enstitüsü mezunu idealist bir öğretmen olarak yaşadığı köyde yaptığı hizmetlerle bugün herkes tarafından 'efsane' olarak anılan Mehti Kanar'ın hayatı ve yaptıkları günümüz belediye başkanlarına ders olacak nitelikte

Amasya'ya bağlı Yassıçal köyünün eski belediye başkanı Mehti Kanar, bir köyün kaderini değiştiren isim olarak anılıyor. Bugün 96 yaşında olan Köy Enstitüleri'nden mezun öğretmen Kantar, Yassıçal'da yaptıklarıyla bütün hemşehrileri tarafından övgülerle anlatılıyor.

whatsapp-gorsel-2024-04-23-saat-13-34-21-ee2832f5.jpg

Aydın ve idealist bir kişi

Mehti Kanar'ın yaptıklarını ve katkılarını anlatan Cem Eren Öztürk, “Gelin size bir başkanın bir köyün kaderini nasıl değiştirdiğini anlatayım. Adı Mehti Kanar. 1928 Yassıçal doğumlu. Köy enstitüsü mezunu bir öğretmen. Aydın ve idealist kişiliğiyle bakın değişimi nasıl başlatıyor. Bu arada partisi hiç bir zaman iktidar olmamış bunu bahane etmiyor. Yassıçal Amasya’ya 14 kilometre uzaklıkta 1100 rakımlı bir dağ köyü. Benim köyüm yani. Mehti başkandan önce köy coğrafyanında zor şartlarından ötürü sadece buğday ve patates ekiyor. Bir de ceviz. Fakat Mehti Kanar bu iş böyle gitmez diyerek kolları sıvıyor...” diyerek Kantar'ın neler yaptıklarından söz etti.

Ünlülerin akın ettiği yer oldu
Mehti Kanar'ın hizmetleriyle Yassıçal'ın ünlülerin akın ettiği bir yer haline geldiğini anlatan Öztürk, “Önceden televizyonlarda görüp hayran olduğumuz sanatçılar var ya hah onlarda artık köyümüze geliyor. Köyümüzün mübarek bir evliyası olan Ergonaş Baba adına düzenlenen Ergonaş Baba şenlikleri ile artık sevdiğimiz türkücüler köyümüzde türkü söylüyor. Bitti mi hayır. Ya köyün kaderi değişmiş, iş aş gelmiş dursana başkan durmuyor. Tanzim satış noktası açıyor. İnsanlar ucuz diye akın akın Amasya’dan köye alışverişe geliyor. Dayım muhasebe müdürü. Bir ayda beş kamyon şeker sattığımız oldu derdi. Derdi de başkan hala devam ediyor. Giderseniz görürsünüz. Yaylagölün üstünde bir de düz alan var. Hah orası işte futbol sahasıydı. Havası mütedil diyerek. Bu kez futbol takımları kampa geliyor. Bir çok takım yeni sezonda kamp için gelip bizim köyü tercih ediyor. Akın akın yabancı turistte gelmeye başlıyor” ifadelerini kullandı.

whatsapp-gorsel-2024-04-23-saat-14-17-33-dbbe4374.jpg

Köye su getiren adam!
Yapılan hizmetlerle yetinmeyen Mehti Kanar'ın öyküsünü anlatmaya devam eden Cem Eren Öztürk, “Bizim başkan yine durmuyor. Ankara’da dört dönüyor. En sonunda yıllardır cebinde gezdirdiği projeyi onaylatıyor. Köye baraj geliyor. Hani o buğday, arpadan başka bişey bitmeyen tarlalar var ya şimdi kiraz, domates, fasülye yetiştiriyor. Köy su ile tanışıyor bereket bolluk geliyor.
Kütüphane, okuyan öğrencilere burs, türbelerin yerleri düzenlemesi ve daha nice sınırsız hizmetleriyle bir köyün kaderini Mehti Kanar böyle değiştiriyor. Şu an 96 yaşında ve emekliliğin tadını çıkarıyor. Yani demem o ki biz örneğini gördük. Görmek isterseniz Yassıçal sizi bekliyor” diye konuştu.

Karadeniz'de emsali yok
Mehti Kanar'ın hizmetlerine ilişkin hemşehrilerinin de eklemelerini anımsatan Öztürk şöyle konuştu; “Hatırlamadıklarıma düzeltme geldi. Başkan aynı zamanda görev başındayken köye itfaiye,tam teşekküllü sağlık ocağı ve ortaokulda getirmiş. Ciddi manada köyümüz Karadeniz bölgesinde emsali olmayan bir köy. İstikametiniz muhakkak bir gün Amasya-Tokat olsun. Emin olun şaşıracaksınız.”

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.