Çorbası Çin'de meşhur: İzmir'den ihraç ediliyor

Çorbası Çin'de meşhur: İzmir'den ihraç ediliyor
Çin ve Güney Kore'de çorbası meşhur olan, hatta kremi dahi yapılan deniz patlıcanı İzmir'den ihraç ediliyor. İhracın ülke ekonomisine katkısı 30 milyon dolar.

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Balıkçı İş adamları Derneği Başkanı Mehmet Şahin Çakan, Çin ve Kore mutfağında sevilen ürünlerden olan ve Ege ve Akdeniz’in dip sularından çıkartılan deniz patlıcanını ihraç ettiklerini ve bunun da ülke ekonomisine 30 milyon dolar civarında gelir getirdiğini söyledi. 

Çinlilerin deniz patlıcanını besin maddesi dışında çeşitli anlarda kullandıklarını belirten Çakan, "Çinliler için manevi değeri olan bir ürün. Çorba ve salatalarında kullanıyorlar. Bağışıklık sistemini güçlendirip, yaşlılığı geciktirdiğini düşünüyorlar. Kırışıklıklara iyi geldiği için krem yapıyorlar" dedi.

'Av kotası yıllık 2 bin ton'

Türkiye'nin temiz sularında yetişen deniz patlıcanının sağlıklı ve kaliteli bulunduğunu söylen Çakan, "Türkiye'nin av kotası, yıllık 2 bin ton. Bakanlık kotayı, yasa dışı avcılığın önüne geçmek için tesislere dağıttı. Bakanlık dalgıç avcılığına izin verdi. Bölgesel avcılığa geçildi. Her yıl bir bölge nadasa bırakıldı. Bu yıl Didim açıldı. Geçen yıl da Çeşme ve Karaburun açıktı. Deniz patlıcanı için her yıl bir bölge nadasa bırakılıyor. Deniz patlıcanı avcılığı kasım ve nisan aylarında yapılır. Yumurtlama döneminde ise avlanma yasağı getirilir" ifadelerini kullandı.

DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.