Depremzedeler nasıl oy kullanacak? 14 Mayıs genel seçimleri

Depremzedeler nasıl oy kullanacak? 14 Mayıs genel seçimleri
Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından kısa bir süre sonra 14 Mayıs genel seçimleri yapılacak. 11 ilde milyonlarca vatandaşın seçime nasıl katılacağı merak konusu haline geldi ve araştırılarak öğrenilmek isteniyor. Peki, 6 Şubat depreminden sonra depremzedeler nasıl oy kullanacak? 14 Mayıs genel seçimleri ile ilgili tüm detaylar haberimizde yer alıyor.

Yüzyılın felaketi olarak adlandırılan 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremleri Türkiye ve dünyanın yüreğini yaktı. 11 ilde hissedilen ve milyonlarca kişiyi etkileyen sarsıntıların ardından binlerce vatandaş evsiz kaldı veya enkazlar altında uzun süre yaşam mücadelesi verdi. Şun çok sayıda çadırla birlikte insanlar buralarda barınmak zorunda. Belki de büyük bir bölümünün kimlikleri dahi kayıp. Bu nedenle de seçimlerde nasıl oy kullanılacağı konusu gündeme geldi. Peki depremzedeler nasıl oy kullanacak? 14 Mayıs genel seçimleri ile ilgili tüm detaylar haberimizde yer alıyor.


Depremden etkilenen iller hangisi?

Depremlerden etkilenen Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa olmak üzere 10 ilde olağanüstü hâl (OHAL) ilan edilirken, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla Elâzığ'ın depremden etkilenmesi bakımından 11'inci il olarak afet bölgesi ilan edildiğini duyurdu.


 

Depremde kaç kişi hayatını kaybetti?

6 Şubat'ta 9 saat arayla gerçekleşen depremler sonrasında etkilenen illerde toplam 46 binden fazla kişi hayatını kaybetti. Binlerce vatandaş da yaralı şekilde enkaz altından kurtuldu veya ufak hasarlar aldı.


 

Depremzedeler nasıl oy kullanacak?

Depremzedeler afet bölgesinden diğer illere ikamet aldırma işlemlerini yapabilecek. Nüfus müdürlükleri ve E-devlet ile nüfusmatik üzerinden gerçekleştirilebilecek nakillerde aynı zamanda karavan, çadır, prefabrik evler, yurt, huzurevi gibi yerler”i yerleşim yeri adres beyanı yapabilecek.

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nden yapılan duyuruya göre, Adres Kayıt Sistemi Uygulama Yönergesi'nin 7'nci maddesinin 4'üncü fıkrasına istinaden, doğal afet sonucu yerleşim yerlerinin kullanılamayacak hale gelmesinden dolayı afetzedelerin yerleşmeleri için gösterilen karavan, çadır, prefabrik evler, yurt, huzurevi gibi yerlere de nüfus müdürlükleri, e-devlet ve nüfusmatikler üzerinden yerleşim yeri adres beyanı yapılabilecek.



Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklama şu şekilde:

Afetzede vatandaşlarımızın mağduriyetlerinin azaltılması ve kamu hizmetlerine erişiminin kolaylaştırılması için 6 Şubat öncesinde yerleşim yeri adresi depremden etkilenen illerde bulunan vatandaşlarımızın diğer illere yerleşim yeri Adres Değişikliği işlemlerini nüfus müdürlüklerimizin yanı sıra e-Devlet ve Nüfusmatiklerimiz üzerinden yapabilmelerine imkan sağlanmıştır.

Ayrıca Adres Kayıt Sistemi Uygulama Yönergesinin 7’nci maddesinin 4’üncü fıkrasına istinaden doğal afet sonucu yerleşim yerlerinin kullanılamayacak hale gelmesinden dolayı afetzede vatandaşlarımız, yerleşmeleri için gösterilen “karavan, çadır, prefabrik evler, yurt, huzurevi gibi yerler”e nüfus müdürlüklerimiz, E-Devlet ve Nüfusmatiklerimiz üzerinden yerleşim yeri adres beyanı yapabilecektir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.