Gece nöbet tutup gündüz yürüdüler

Gece nöbet tutup gündüz yürüdüler
Dünya Karapapak Türkleri Birliği Genel Başkanı Erkan Koçali ve beraberindeki grup, Sarıkamış şehitlerini anma etkinleri kapsamında Sarıkamış’ta gece eksi 15 derecede nöbet tuttu. Grup, sabah ise şehitleri anma yürüyüşüne katıldı

KARPAT Genel Başkanı Erkan Koçali ve beraberindeki grup, 104 yıl önce Sarıkamış Harekatı esnasında Allahuekber Dağları'nda şehit düşen 90 bin Mehmetçik için Sarıkamış'ta gece eksi 15 derece temsili nöbet tuttu. Nöbete alanda görevli askerler de eşlik etti. Sabah ise Türkiye'nin dört bir     tarafından gelen vatandaşlarla birlikte '104'üncü Sarıkamış Şehitleri Anma Etkinleri' kapsamında "Türkiye Şehitleriyle Yürüyor" etkinliğinde yürüdüler. Ayrıca Koçali ve beraberindeki grup, Cıbılıtepe Kayak Merkezi'nde 200 kamyon kar kullanılarak yapılan asker heykellere karanfiller bıraktı ve dua etti.

Biz onlara minnettarız
Temsili nöbetin tutulduğu sırada konuşan KARPAT Genel Başkanı Erkan Koçali, "Bu nöbet, tutulması gereken nöbet. 104 yıl önce Yemen'den gelen aziz şehitlerimiz, buraları yurt tutmak ve bize vatan kılmak için kendilerini şehit ettiler. Biz onlara minnettarız. 104 yıl önce burada şehit düşen Mehmetçiği rahmetle minnetle anıyoruz" dedi.

Herkesin anlamasını istiyoruz
Sabah yürüyüşün bitiminde konuşan Koçali, "Şehitlerimizi andık, Sarıkamış'ı unutmamak ve unutturmamak adına şehitlerimiz anmak için geldik. Gece ise nöbetimizi tuttuk. Maşallah yürüyüşe katılım çok iyi. KARPAT başkanı olarak, bütün Karapapakları bundan sonra Sarıkamış'ta anma etkinlerine davet ediyorum. Ecdadımızın burada yaşadıklarını bir nebze herkesin anlamasını istiyoruz. Yemen'den gelip eksi 40 derecede şahadet şerbetini içen şehitlerimiz, bu toprakları bize yurt yapmak için gözlerini kırpmadan şehit oldular" açıklamasında bulundu.

erkan koçali

15 Temmuz'da mührü vurduk
KARPAT Genel Başkanı Erkan Koçali tarafından 15 Temmuz darbe girişiminin unutulmaması ve şehitlerin anılarının yaşatılması amacıyla Kars Arpaçay'a yaptırılan '15 Temmuz Şehitler Anıtı' törenle açıldı. Açılışta konuşan Koçali, 15 Temmuz gecesi hiçbir milletin gösteremeyeceği cesareti Türk Milleti'nin gösterdiğini belirterek, “15 Temmuz, bizim bu coğrafyaya mührü vurduğumuz ve zarfı kapattığımız bir olaydır” dedi.

Arpaçay meydanına yaptırılan anıtın açılışı nedeniyle düzenlenen program, Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Burada konuşan Karslı İşadamı Erkan Koçali, anıtın 15 Temmuz direniş ruhunu yansıttığını, şehit ve gazilerin anılarını yaşatacak nitelikte olduğunu söyledi. Dünya Karapapak Türkleri Birliği (KARPAT) Genel Başkanı Erkan Koçali, "Öncelikle böylesine hayırlı bir işi bana nasip ettiği için Allah'a şükrediyorum. 15 Temmuz'un Türkiye tarihinde son derece önemli ve dünyadaki başka devletlere de çok net mesajlar veren büyük bir kahramanlık ve cesaret örneğidir. Dünyada hiçbir millet mensubunun gösteremeyeceği cesareti ve kahramanlığı gösteriyor bu ülkenin insanları. 15 Temmuz, bizim bu coğrafyaya mührü vurduğumuz ve zarfı kapattığımız bir olaydır. Bundan sonra hiç kimse ve hiçbir devlet, bu coğrafyaya, bu insanların yaşadığı bu topraklara plan yapamayacak artık. Bizlere bu şerefli vatanı armağan eden şehitlerimizi rahmetle şükranla yad ediyorum. Ruhları şad, mekanları cennet olsun" dedi.

Şer güçlere tokat attık
Açılışa katılan Arpaçay Belediye Başkanı Erçetin Altay ise "Gerçekten şehit kanlarıyla sulanmış çok kıymetli bir coğrafyada çok kıymetli bir bölgede yaşıyoruz. Bu bölgenin bedeli ve yaşama koşulları gerçekten çok ağır. Her dönemde şer güçlerin bize oynamış olduğu oyunları birlik ve bütünlük içerisinde bertaraf ettik.Gerçekten gelişen ve güçlenen bu Türkiye'nin önüne birçok farklı yollarla farklı adımlarla engel olmaya çalıştılar. Ama dediğimiz gibi bu milletin birlik ve bütünlüğü ecdadımızın bize bırakmış olduğu bu mirası çok iyi kullanarak bize karşı farklı düşünen şer güçlerine her dönem farklı tokatlarımızı atmışızdır. Buradan şehitlerimize aziz atalarımıza rahmet diliyorum. Gelişen ve güçlenen Türkiye'de en son 15 temmuz darbe girşiminde bulundular. Bunun ana sebebi Türkiye'nin dünyada hal ettiği yere gelmesidir. Sayın Cumhurbaşkanımızın, "Dünya beşten büyüktür" diyerek, dünyaya Türk'ün ve bu ülkenin geçmişten gelen gücünü göstermesidir" diye konuştu.

arpaçay anıtı

Millet hainlere ‘dur’ dedi
Türk milletinin 15 Temmuz gecesi gerçekleştirilmeye çalışılan işgal girişimine karşı koyduğunu dile getiren Altay, "Bunu da FETÖ denilen, alçak vatan haini, millet düşmanı ülkenin geleceğine kasteden ahlaksız bir adamla başarmaya çalıştılar. Ama bu millet öyle bir asil kana öyle bir asil ruha sahip ki, inanın ki o gün herkes, dini, dili siyasi görüşü, etnik yapısı ne olursa olsun bu vatana ve bu millete karşı yapılabilecek olan her türlü oyuna en büyük tokatı 15 Temmuz gecesi vurdu. Buradaki asil temel amaç asıl hedef hem ülkenin birlik bütünlüğünü bozmaktı. Ama Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde milletimiz buna dur dedi. Birileri de aradan sıkışarak kaçtı gitti. İşte biz bu anıtı şehitlerimiz ve gazilerimiz için yaptık" açıklamasında bulundu. 

Nene Hatun'un evlatlarıyız
FETÖ'ye karşı Karsta da inanılmaz bir mücadele verildiğini ifade eden Altay, "Türkiye genelinde 74 tank sahaya çıktı. En fazla tankın sokağa çıktığı şehir Kars'tır. Başta İl Başkanımız olmak üzere, o dönemin Emniyet Müdürü Faruk Karaduman, Vali bey ve sivil toplum örgütleri bu tanklara göğüslerini siper ederek dur dediler. O dönemin milletvekili sayın Ahmet Arslan, Yusuf Selahattin Beyribey, Bilim Teknoloji danışmanı olan Yunus hoca, onlar da Ankara'dan bizleri telefonla arayarak bu direnişe ve kalkışmaya karşı koymamıza vesile oldular. Az önce KARPAT Genel Başkanım, büyüğüm, abim, Arpaçay ve Kars sevdalısı iş adamımızın da dediği gibi 'biz anasız da büyürüz, babasız da büyürüz ama vatansız büyüyemeyiz. ' Çünkü biz Nene Hatun'un evlatlarıyız, biz Sehit Onbaşı'nın torunlarıyız" diye konuştu.

arpaçay anıtı

Karslılar sokaklara döküldü
AK Parti Kars İl Başkanı Adem Çalkın da "Allah'a hamd olsun ki şehitlerimiz arkasından böyle bir nesil yetişmiş, onları en güzel şekilde yad ediyor" ifadelerini kullandı. "Rabbim bu bilinci hiçbir zaman bizim elimizden almasın" diyen Çalkın, "15 Temmuz günü bize haber verildiği an itibariyle tüm ilçelerimizi arayarak İlçe Teşkilatlarımızın, belediyelerimizin ve o gün burada ki paydaşlarımızın hepsinin sokağa davet ettik. Harakani torunu Karslılar gözlerini kırpmadan şehirde sokaklara döküldüler. O gün başkanımızın da ifade ettiği gibi hiçbir etnik grup ayırt etmeden, Ülkücü kardeşlerimiz olsun, diğer kardeşlerimiz olsun, diğer partilerin mensupları olsun herkes sokaklara döküldü ve vatanını müdafaa etti. Bugünse bu direnişi Arpaçay'da unuttrumamak için çok kıymetli KARPAT Başkanım Erkan Koçali beyefendi bu anıtı yaptırmış. Kendisinden Allah razı olsun. Rabbim birlik beraberliğimizi inşallah daim eylesin. Bu vatanı bu milleti bölmek isteyenlere inşallah fırsat vermesin" dedi.

arpaçay sarıkamış

Açılışa her kesimden katılım
Konuşmaların ardından protokol 15 Temmuz Anıtı'nın kurdelesini kesti ve hatıra fotoğrafı çektirdi. 15 Temmuz Anıtı açılış törenine Kars Valisi Türker Öksüz, Kars İl Emniyet Müdürü Ümit Bitirik, Arpaçay Kaymakamı Abdil Koç, Arpaçay Belediye Başkanı Erçetin Altay, Susuz Belediye Başkanı Murat  Uray, Kars AK Parti İl Başkanı Adem Çalkın, Milliyetçi Hareket Partisi Kars İl Başkanı Tolga Adıgüzel, Milliyetçi Hareket Partisi Kars Belediye Başkan Adayı Çetin Nazik, Milliyetçi Hareket Partisi Arpaçay İlçe Başkanı Oğuzhan Daştanoğlu ve Milliyetçi Hareket Partisi Arpaçay Belediye Başkan Adayı Erdal Mert katıldı.

Asla unutmamalıyız
15 Temmuz Şehitler Anıtı'nın açılışında konuşan Kars Valisi Türker Öksüz Sarıkamış şehitleri için düzenlenen anma törenlerine değinerek, "Bundan 104 yıl önce ecdadımız bu ülkenin birliği uğruna, ülkemizin bekası için, ülkesini korumak için en değerli şeyleri olan canlarını bu ülke için feda ettiler. Biz böyle bir ecdadın torunlarıyız. Suriye'den, Irak'tan, Kudüs'ten her taraftan gelerek canlarını bu ülke için ortaya koydular. Bugün burada huzur içinde, özgür, bağımsız şekilde yaşıyorsak onlara çok şey borçluyuz. Bir kez daha Sarıkamış şehitlerimizi, bu ülke için şehit olan diğer şehitlerimizi, 15 Temmuz şehitlerimizi rahmetle minnetle yad ediyorum. Dün olduğu gibi bugün de ülkemizin birliğine bütünlüğüne kast eden hem içte hem dışta düşmanlarımız var. Terör örgütleri var. Bu terör örgütlerine karşı hepimiz yine uyanık olmamız lazım. Sarıkamış'ı unutmuyorsa, Dumlupınar'ı unutmuyorsak, Büyük Taaruz'u unutmuyorsak, 15 Temmuz'u da unutmamamız lazım. Hepimiz bu ruhla ülkemizi korumaya kollamaya devam etmeliyiz. 15 Temmuz bu ülkede Çanakkale ruhunun halen taze olduğunu gösteren çok ibretlik bir olaydır. O gün ülkemizin birliğine, huzuruna kast edenler, Cumhurbaşkanımız liderliğinde karşılarında Türk Milletini buldular. Milletimiz hep birlikte huzuruna güvenliğine kast eden, bu terörist yapılanmaya karşı en güzel cevabını verdi. Ama bu ruhu hiçbir zaman elden bırakmadan hepimiz bu ülkenin birliği için bütünlüğü için, birliğimizi, beraberliğimizi, kardeşliğimizi muhafaza etmeye devam etmeliyiz. O gün nasıl birlik beraberliğe muhtaçsak bugün de muhtacız. Birlik beraberlik içerisinde olduğumuz sürece başaramayacağımız hiçbir güçlük yoktur. Ben tekrar hepinize saygılarımı sunuyorum.15 Temmuzda şehit olan bütün şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Sarıkamış şehitlerimize, bütün şehitlerimizi hayırla minnetle yad ediyoruz. Bu anıtın yapılmasında emek veren Dünya Karapapaklar Vakfına, onun Başkanına, hayırsever vatandaşımıza çok teşekkür ediyorum" dedi.

kardan heykel

Kardan heykel yaptılar
Sarıkamış Harekatı'nda şehit olan Mehmekçikler anısına yaptırılan kardan heykellerin açılışı gerçekleşti. 8 metre yüksekliğindeki heykel üzerine asılan Türk bayrağı da Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ile törene katılanlar tarafından açıldı. Heykele kırmızı karanfil bırakan Bakan Kasapoğlu, “Şehitlerimizin bize emanet olarak bıraktığı bu vatana sahip     çıkmak için, gençlerimizi bu bilinçle yetiştirmek için, tüm gücümüzle çalışıyoruz” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.