Hızlı alınan kararlar ve hızlı sonuç alma isteği

Son zamanlarda popüler diyetler çok yaygınlaştı. Kilo problemi yaşayan kişiler genelde hızlı sonuç almak istiyor ve onu rahatsız eden o fazla yağlardan vücudunu arındırmak için çok hızlı sonuç alabileceğini düşündüğü popüler diyetleri bir arama motorunda hemen aratıyor. Bu işlemi bile çok hızlı yapıyorlar.

Ya hep ya hiç mantığı

Genelde yapılan bir hata: ya hep ya hiç mantığı. Kilo verme programı uyguladıklarında bir müddet bu süreç azimle devam ediyor. Fakat sonrasında en ufak bir diyet listesi dışı kaçamakta: ‘’ diyetimi bozdum nasıl olsa, battı balık yan gider.’’ diye düşünüp tamamen listeyi uygulamayı bırakıyorlar. Bu bir hatadır. Aksine hemen ertesi gün hızlıca toparlanıp listeye devam etmek gerekir. Ya da eğer o kişinin bir diyetisyeni varsa diyetisyene danışması gerekir. Yoksa bir uzmandan ilk görüşme randevusu talebinde bulunup bir vücut analizi sonrasında sağlıklı beslenme programı uygulaması gerekir. Bazen de bu durumun tam tersi olabiliyor. Kişi diyetisyenin verdiği o kaçamakları hiç yapmıyor. Tamamen her şeyi kesip kendini aşırı sıkıyor. Ben genelde danışanlarıma haftada bir öğün veya iki öğün kaçamak öğünü yapın diyorum fakat kişiler genelde korkuyor, kilo alacağını düşünüyor. Bu da tamamen yanlış. Oysa olması gereken şey her şeyden yemek ama dengeli yemektir.

Küçük hedefler oluşturun

Büyük hedefler oluşturmak insanı asıl hedefe ulaştırma konusunda engeller çıkartabiliyor. Ayda 15 kilo 20 kilo gibi büyük hedefler ulaşılamaz oluyor. Ya da’’ ilk hedefim 50 kiloyu bir vermek’’ denildiğinde hayata karşı‘’ hadi, hadi’’ demek oluyor. Aceleci bir yaklaşım sağlanıyor. Akış tıkanıyor. Oysa minik hedefler oluşturmak daha elle tutulabilir ve ulaşılması kolay oluyor. Tıpkı üniversiteye hazırlanan bir gencin ilk etapta günlük olarak hedef oluşturduğunda 500 soru yerine 200 soru çözmesi gibi. Sonra yavaş yavaş arttırma yapması daha elverişli olandır.

Alışkanlıklara odaklanın

Tartıda gördüğümüz eksi rakamlar bizi mutlu ediyor fakat aldığımızda da hemen modumuz düşebiliyor. Kilo yönetimi süreci inişli çıkılı bir süreç. Fazla alınan kilolar uzman eşliğinde elbet bir gün sağlıklı bir şekilde gidecek. Fakat kötü alışkanlıklar iyi alışkanlıklara yer vermediği sürece verilen kilolar geri alınacaktır. Alışkanlıklar değiştiğinde ömür boyu o edindiğimiz yeni hayat tarzı bizimle olacak ve kilo geri alınsa bile hemen vermemiz mümkün olacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Burcu Konar Arşivi