Hollanda'da vergi 2022-2023 [Expatlara yüzde 30 vergi indirimi şartları nelerdir?]

Hollanda'da vergi 2022-2023 [Expatlara yüzde 30 vergi indirimi şartları nelerdir?]
Hollanda'da yaşamak isteyenlerin en içli dışlı olacağı konulardan biri de vergiler. Ülkedeki yüksek ve bir o kadar da fazla vergi nedeniyle birçok kural var ve gidenler ilk dönemlerinde zorlanabiliyor. Her ne kadar bunun temele dayandırılıp gerçek verilerle işlenmesi gerekse de vergilere dair ufkunuzu açabilecek bilgileri sizlerle paylaşıyoruz. Yurt dışından gelenler için yüzde 30'luk vergi indiriminin şartları da haberimizde.

Hollanda'da, özellikle yerleşik bireyler için çok yüksek vergiler vardır, ancak gurbetçiler için birkaç vergi indirimi mevcuttur. Madalyonun diğer tarafında, bir dizi çok uluslu şirket, diğer yargı alanlarındaki vergileri azaltmak için Hollanda üzerinden kar transfer ediyor.

Bu makale, bireyler için ülkedeki vergilendirmeye kısa bir genel bakış sunmaktadır. Vergi konularının karmaşık doğası ve dil engeli nedeniyle, vergi beyannamenizi yaparken nitelikli profesyonel yardım almanız şiddetle tavsiye edilir.

Kayıt olun – Hollanda'da ikamet edenlerin, Birleşik Krallık'taki ulusal sigorta numarasına, ABD'deki sosyal güvenlik numarasına veya Avustralya'daki vergi dosya numarasına kabaca eşdeğer bir mali numara olan bir BSN'ye (burgerservicenummer – vatandaş hizmet numarası) sahip olmaları gerekir. Numara aynı zamanda diğer devlet hizmetleri ve sağlık hizmetleri için gerekli olan genel bir tanımlayıcıdır. Ayrıca Hollanda'ya gelen gurbetçiler için 10 temel adımı görün

Hollanda Vergi Dairesi – Hollanda vergi geliri dairesi, Belastingdienst (Belasting=vergi, dienst=hizmet) olarak bilinir. Çoğu standart yazışmayı mavi bir zarf içinde gönderir - ancak bunu aşamalı olarak sona erdirmek ve yalnızca dijital bir platforma geçmek için uzun vadeli planlar vardır.

Çoğu iletişim ve bilgi Hollandacadır; vergi dairesi personeli genellikle yabancı müşterilerle(!) bile sadece Hollandaca konuşacaktır – bu yavaş yavaş değişmekle birlikte. İngilizce olarak bazı açıklayıcı notlar ve formlar mevcuttur; web sitesinde bazı sınırlı İngilizce bilgiler var burada; araman isteyenler için ücretsiz telefon vergi hattı (0800-0543). +31(0)55 538 538'de yerleşik olmayan vergi sorunlarının numarası.

Hollanda Vergi İadesi – Hollanda'da çalışıyorsanız veya yatırımlarınız varsa, takvim yılını kapsayan bir Hollanda vergi beyannamesi (aangifte) doldurmanız için davet edilebilir/gerekli olabilirsiniz. Vergi beyannameleri, bir muhasebeci veya bir şahıs tarafından çevrimiçi olarak sunulabilir. Bir muhasebecinin standart bir Hollanda vergi beyannamesi hazırlaması için 400-600 € ödemeyi bekleyin.

Bireyler, Hollanda hükümeti tarafından işletilen çevrimiçi kimlik yönetimi platformu DigID'yi veya eşdeğer Avrupa dijital kimlik hizmeti olan eIDAS'ı kullanmalıdır.

Durumunuza bağlı olarak, tamamen Hollanda'da ikamet edebilir, kısmen ikamet edebilir veya vergi açısından mukim olmayabilirsiniz. Hollanda'da yaşayan ve çalışan çoğu kişi yerleşik olarak kabul edilecektir. Yerleşik olmak, dünya çapındaki gelirleriniz ve varlıklarınız üzerinden vergilendirildiğiniz, ancak standart ödenekleri kullanmanıza izin verildiği anlamına gelir. Hollanda dışında yaşayan ancak Hollanda'da vergilendirilebilir bir gelir elde edenler, kendilerini mukim sayabilseler de normalde mukim olmayanlardır.

hollanda'da vergi 2022

Vergi yılı içinde Hollanda'ya taşındıysanız veya Hollanda'dan ayrıldıysanız, M Form vergi beyannamesini doldurmanız gerekecektir. Diğer özel durumlarda, mukim olmayan mükelleflerin C Formunu doldurması gerekir; Hollanda'da ikamet etmeyen ancak yerleşik vergi mükellefi sayılanlar P formunu doldurmalıdır. Vergi beyannamenizin son tarihine bağlı olarak, siz (veya muhasebeciniz) birkaç aylık kişisel uzatma talebinde bulunabilirsiniz.

Vergi beyannameleri 1 Mart'tan itibaren sunulabilir.

Özetle, standart Hollanda vergi beyannamesi, farklı vergilendirilebilir gelir türleri için 3 kategori kutusuna sahiptir. Kutu 1 istihdam geliri ve ev sahipliği için geçerlidir, Kutu 2 bir şirketteki önemli bir paydan elde edilen gelir için ve Kutu 3 dünya çapında tasarruf ve elde tutulan yatırımlar için geçerlidir.

Hollanda Vergi Oranları 2021-2022 (Kutu 1) – Hollanda, dünyadaki en yüksek gelir vergilerinden bazılarına sahiptir – ulusal sigorta katkılarını içeren artan oranlı vergi oranı bantları geçerlidir.

2021'de gelir Vergi oranı Ulusal sigorta Toplam oran
€0 – €35,129 9.45% 27.65% 37.10%
€35,130 – €68,507 37.10% 37.10%
€68,508 ve üstü 49.50% 49.50%
2022'de gelir Vergi oranı Ulusal sigorta Toplam oran
€0 – €35,472 9.42% 27.65% 37.07%
€35,473 – €69,398 37.07% 37.07%
€69,399 ve üstü 49.50% 49.50%


Avrupa'da Danimarka, Yunanistan ve İsveç dahil olmak üzere marjinal olarak daha yüksek bir üst vergi oranına sahip sadece birkaç ülke var.

100.000 € kazanan bir çalışanın fiilen 40.300 € gelir vergisi ödemesi gerekir. Net maaşınız hakkında kabaca bir fikir edinmek için bu vergi hesaplayıcıyı kontrol edin.

Daha düşük gelir vergisi mükellefleri, 2022'de 2.888 Euro'luk kişisel vergi kredisi alırlar.

Serbest tüccarlar (zelfstandigen zonder personeel veya zzp) ayrıca 2022'de 6.310 €'luk bir vergi indirimi (zelfstandigenaftrek) alırlar. Bu, 2021'de 6.670 € idi ve önümüzdeki 15 yıl içinde kademeli olarak düşürülecek.

Önemli bir faizden elde edilen gelir (Kutu 2) – Bu, 2022'de %26,9 olarak ücretlendirilir.

Aile – Evli ve/veya birlikte yaşayan çiftler, (belirli koşullar altında) mali ortaklar olabilir ve bu da, birleşik vergi beyannameniz için gelir ve indirimleri daha verimli bir şekilde bölüştürebilir. Çocuk sahibi olanlar için çeşitli vergi kredileri mevcuttur.

%30 Kuralı – Hollanda'daki bir pozisyon için başka bir ülkeden işe alındıysanız veya başka bir ülkeden transfer edildiyseniz, %30 kuralına hak kazanabilirsiniz - bu, maaşınızın yalnızca %70'inin vergilendirileceği ve vergi oranını etkin bir şekilde düşüreceği yerdir. “özel uzmanlığa” sahip olmalısınız.

İşten Çıkarma Ödemeleri – İşinizi kaybederseniz, herhangi bir işten çıkarma ödemesi gelir olarak kabul edilir - bu nedenle en yüksek vergi oranı bandında vergilendirilirsiniz. Bazı durumlarda vergi, daha uzun vadeli sigorta düzenlemeleri kullanılarak hafifletilebilir.

Varlık Vergisi (Kutu 3) – Hollanda'da tasarruflar, mülkler ve yatırımlar üzerinde bir servet vergisi vardır. Vergi, 50.650 Euro'ya (bireysel) veya 101.300 Euro'ya (mali ortaklar) kadar olan tasarruflar için geçerli değildir.

Hesaplama, tasarruf bölümü ve yatırım bölümü üzerinden ağırlıklandırılmıştır ve vergilendirilebilir maksimum oran %31'dir. 2022 için, ödeneğin üzerindeki vergiye tabi katmanlar, 0-50.650 € (etkili olarak %0.56), 50.650-962.350 € (%1.35) ve 962.350 € (%1.71) üzerindeki varlıklar içindir.

Kurumlar Vergileri – 2022'deki kurumlar vergisi oranları, ilk 395.000 € için %15 ve kalan için %25.8'dir. Özel limited şirketler bv veya besloten vennootschap olarak bilinir.

KDV – Çoğu mal ve hizmette %21 oranında BTW (Belasting Toegevoegde Waarde) adı verilen bir Katma Değer Vergisi ve gıda, ilaç ve diğer seçilmiş öğeler için %9'luk düşük bir tarife vardır. Bir işletme (ondernemer) işletiyorsanız, Hollanda'daki müşterilerinizden BTW ücreti almanız gerekir; Öte yandan, harcamalarınızdan herhangi bir BTW'yi de geri alabilirsiniz. KDV iadeleri, vergi dairesinin web portalı aracılığıyla çevrimiçi olarak (aylık, üç aylık veya yıllık) yapılabilir.

Vergi İadeleri – Hollanda'da yılın sadece bir bölümünde çalıştıysanız, fazla gelir vergisi ve ulusal sigorta primleri ödemeniz nedeniyle vergi iadesi alma hakkınız olabilir. Doğrudan vergi dairesinden veya vergi beyannamesi verirken iade talebinde bulunabilirsiniz.

AB dışında yaşıyorsanız, Hollanda'da satın aldığınız tüm mallar için minimum satın alma fiyatlarına tabi olarak KDV iadesi talep edebilirsiniz.

Ev Sahipleri – İpotekli bir mülke sahip olan ve bu mülkte yaşayan Hollandalı vergi sakinleri, ipotek faiz ödemelerinde vergi indirimi alabilirler. Bu kabartmanın gelecekteki durumu tartışılmaktadır. Mülk sahipleri ayrıca, yerel belediyeye, taşınmaz mülkün (WOZ olarak bilinen, wet waardering onroerende zaken olarak bilinen) değerine dayalı olarak yıllık emlak vergisi (OZB, onroerende zaakbelastingen) ödemekle yükümlüdür.

Veraset Vergileri – Birisi Hollanda'da ikamet ederken öldüğünde, terekesinin belirli indirimlere tabi olarak veraset vergisi ödemesi gerekecektir. Veraset vergisi oranı, lehtarın ölen kişiyle olan ilişkisine bağlı olarak %10 ile %40 arasında değişmektedir.

Lütfen bu makalenin yalnızca bilgi amaçlı olduğunu ve bu nedenle herhangi bir kişisel finansal tavsiye sağlayamayacağımızı unutmayın. Vergi kanunları değişebilir, bu nedenle doğruluğunu garanti edemeyiz. Lütfen kalifiye bir finans uzmanıyla konuşun.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.