Hollanda iş sözleşmesi, sosyal haklar ve çalışanlara tanınan imkanlar

Hollanda iş sözleşmesi, sosyal haklar ve çalışanlara tanınan imkanlar
Hollanda'da çalışacağınız iş için öncelikle kontrat imzalamanız gerekiyor. Ardından görevine başlayabilirsiniz. Ancak bu sözleşmelerde yer alan maddeler, sahip olduğunuz haklar, faydalanabileceğiniz birçok imkandan da haberdar olmanız sizi rahatlatabilir.

Hollanda'da iş mi arıyorsunuz? Bu yazıda, bir iş teklifini değerlendirirken ve bir iş sözleşmesi imzalarken nelere dikkat etmeniz gerektiğini bilmeniz için Hollanda iş hukuku sözleşmelerinde düzenlenen başlıca faydaları kısaca ele alacağız.

Hollanda İş Kanunu kapsamında çalışanlara sağlanan faydalar

Hollanda'da çalışanlar ve işverenler arasındaki ilişki iş kanununa göre düzenlenmiştir. Ek olarak, çoğu iş sektöründe iş sözleşmeleri için geçerli olan bir Toplu İş Sözleşmesi (CAO, Collectieve Arbeidsovereenkomst ) vardır. CAO, işverenler ve çalışanları temsil eden çeşitli sendikalar arasındaki iş sözleşmelerini içerir.

İş sözleşmeleri – bu , devam eden ve bitiş tarihi olmayan kalıcı bir sözleşme olabilir. Geçici bir sözleşme , yeni başlayanlar için daha yaygındır ve genellikle 12 ay sürer ve devredilebilir. 3 yıllık geçici sözleşmelerden sonra işveren kalıcı bir rol teklif etmelidir. Bir acente aracılığıyla çalışıyorsanız, işveren yerine doğrudan acente ile sözleşmeniz olabilir.

Her iki tarafın da sözleşmeyi feshedebileceği deneme süresinin uzunluğunu (genellikle ilk 1-2 ay) kontrol edin. 6 ayın altındaki geçici sözleşmelerin böyle bir takip süresi gerektirmediğini unutmayın.

Son olarak, her iki tarafın da sözleşmeyi sonlandırabileceği bildirim süresini kontrol edin – bu normalde 1 aydır.

İş sözleşmesi çalışma saatlerinizi belirtecektir. Hollanda'daki tam zamanlı pozisyonlar, genel olarak haftada 32 ila 40 saat arasında çalışır.

Tatil ve resmi tatiller – her çalışanın yılda en az 4 hafta ücretli tatil günü hakkı vardır. Her yıl Yeni Yıl, Paskalya, Kral Günü (27 Nisan), Yükseliş Günü, Pentikost Günü, Noel ve Hediye Günü olmak üzere 7 resmi tatil vardır. Bazı şirketler ayrıca Hayırlı Cuma ve Kurtuluş Günü'nde (5 Mayıs) kapanır. Birçok tatilin ilkbaharda toplandığını ve yaz boyunca resmi tatil olmadığını unutmayın.

Maaş – brüt maaşınız müzakere edilmiş olacak ve iş sözleşmesinde belirtilecektir. Daha fazla bilgi için bkz : Amsterdam, Hollanda Maaşları

Tatil ücreti – tüm çalışanlar, brüt yıllık maaşın %8'i kadar yıllık tatil ücreti alır. Bu genellikle Mayıs veya Haziran aylarında ödenir. Şirketten daha erken ayrılırsanız, birikmiş izin ücreti sözleşmenizin feshedildiği ayda size ödenmelidir.

hollanda iş
 

Sağlık sigortası – Hollanda'da yaşayan herkes sağlık sigortası planına (zorgverzekering) katılmak zorundadır . Çalıştığınız zaman, işvereniniz sigortanın bir kısmını ödeyecektir. Nominal ücret olarak adlandırılan diğer kısım ise çalışan tarafından ödenecektir. Kabaca bir tahmin olarak, seçtiğiniz ek sigorta paketlerine bağlı olarak ayda yaklaşık 110-130 € ödemeyi bekleyebilirsiniz. Birçok işverenin, personel için iyi bir değer politikası sağlamak için bir sigorta şirketi ile bir anlaşması vardır.

Annelik izni – tüm hamile kadınların 16 haftalık ücretli doğum izni alma hakkı vardır. Kanun, hamileliğinizi işvereninize vade tarihinden en geç 3 ay önce bildirmeniz gerektiğini belirtmektedir.

Emeklilik planı – çoğu işveren CAO'larına bir toplu emeklilik planı eklemiştir. Çalışan, maaşından kesilen aylık bir katkı payı öder ve işveren de katkı sağlayabilir. İşverenle olan sözleşmeniz sona ererse, genellikle biriken fonları başka bir emeklilik fonuna aktarmanın yolları vardır.

Afet izni – Öngörülemeyen koşullar nedeniyle çalışamıyorsanız, afet izninden yararlanabilirsiniz. Bu iznin uzunluğu değişebilir, ancak konuyla adil bir ilişki içinde olmalıdır. Prensip olarak, başka (CAO) anlaşmalar yapılmadıkça, işveren size ödeme yapmaya devam etmelidir.

Ek izin – ayrıca şu günler için izin hakkınız vardır: ev taşıma, düğünler, cenazeler, pratisyen hekim ziyaretleri ve daha fazlası. Daima işvereninize danışın veya sizin için geçerli olan CAO'yu inceleyin.

Yarı zamanlı çalışma – 10'dan fazla çalışanı olan bir şirkette en az 1 yıldır çalışıyorsanız, yarı zamanlı çalışma talebinde bulunma hakkınız vardır. Yasaya göre, talebinizin kabul edilememesi için işle ilgili ciddi nedenler olmadıkça, işvereninizin talebinize uyması beklenir.

Seyahat masrafları – Hollandalı işverenlerin işe gitmek için nakliye masrafları önermesi yaygındır. Bu, normalde kilometre başına 0,19 € olarak ödenir, ancak yalnızca 10 km'den fazla seyahat etmeniz gerekiyorsa.

İşsizlik üzerine bir not

Maalesef işsiz kalırsanız ve bu sizin suçunuz değilse, WW (werkeloosheidsuitkering) işsizlik ödeneği almaya hak kazanabilirsiniz Yardımların miktarı, önceki maaşınızın kabaca %70'i kadardır. Tüm WW faydaları, UWV adlı devlet kurumu tarafından işlenir.

İşsizlik ödeneğine hak kazanma şartları aşağıdaki gibidir:

– İşsiz kalmadan önceki 36 haftanın 26'sında çalıştınız – bu durumda 3 aylık temel yardım paketine hak kazanırsınız.
– Bu 3 aydan sonra sosyal yardımlarınızın uzatılıp uzatılmayacağı, kaç yıl çalıştığınıza bağlıdır.

Kıdem tazminatı paketi kapsamında kıdem tazminatı alabilirsiniz. Bu yine ne kadar süredir çalıştığınıza bağlı olacaktır. İşten çıkarma ödemeleri gelir olarak kabul edilir ve bu tutar üzerinden vergi ödemek zorunda kalırsınız.

Kalıcı bir sözleşmeniz varsa, bir çalışanın bir rakip için çalışmasını bir süreliğine yasaklayabilecek bir rekabet yasağı maddesi imzalamanın farkında olun.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.