Hollanda'da ne yenir? Meşhur yemekleri ve tadılması gereken lezzetler

Hollanda'da ne yenir? Meşhur yemekleri ve tadılması gereken lezzetler
Herhangi bir sebeple Hollanda'ya yolunuz düşerse neler yemeniz gerektiği konusunda mutlaka araştırma yapmanız gerekiyor. Avrupa'daki en çok turist çeken ülkelerden biri olan Hollanda'da ağırlıklı olarak aperatif tarzı yiyecekler ön plana çıkıyor. Muhabirimiz Burak Zihni sizler için tatmanız gerekenleri derledi.

Yüz yıllardır sürdürülen geleneklerle yemek kültürünü oluşturan Hollanda'da tatlı ve şekerli ürünlerin yanısıra deniz ürünleri de dikkat çekiyor. Hani sadece yemek için bile gelinebilir Hollanda'ya. Birçoğu daha önceden bilinse de bu ülkeye gittiğinizde uğramanız gereken yerleri kesinlikle es geçmemenizi tavsiye ederim. Hatta BİM marketlerinde Hollanda'nın en eski yiyeceklerinden birisi uzun süredir satılıyor. Gidemeyenler için güzel bir deneyim olabilir. İsterseniz başlayalım...

1-) Hollanda peyniri: Dünyanın en meşhur peynirlerinin üretildiği ülkelerden biri olan Hollanda'ya gidip de peynir yemeden dönenleri terlikle döverler. Pazarların kurulduğu, etkinliklerin yapıldığı ve binlerce insanın rağbet gösterdiği bu peynirler için çıldıranlar mevcut.  Ağızda erimesi, kokusu ve tazeliğini uzun süre korumasıyla tercih sebeplerinden biri.

hollanda peyniri

2-) Hollanda patatesi: Ülkemizde de oldukça popüler olan patatesi Hollanda'da yemek çok daha farklı. Uzun kuyrukların oluştuğu patatesçiler ürünlerinin hakkını çok iyi veriyor. Amsterdam ve Delft'te tattığım patatesler harikaydı. Ayrıca patatesler önünüzde yapılıyor. Kesim aşamasından sona kadar her şey canlı olarak izlenebiliyor. Üzerine dökeceğiniz mayonez, ketçap veya soğanın yanısıra tuzla lezzeti katlayabilirsiniz.

hollanda patatesi

3-) Pancake: Yine Türkiye'de oldukça fazla tüketilen yemeklerden biri daha. Her ne kadar alternatif yemek olarak görülse de Hollanda'daki vatandaşlar için akşam yemeği şeklinde de yenilebilecek bir ürün. Üzerine yapılabilecek süslemeler ile çeşitliliğin artırılabileceği, tat konusunda çok farklı duygular hissettirebilecek pancake için açılan birçok dükkan da mevcut. Benim tercihim çikolata ve muz olmuştu.

hollanda pancake

4-) Drop: Şekerlemelerden çok farklı bir duruşu olan muhteşem yiyecek. Şeker torbalarına koyulan dropların ekşimsi tadı bulunuyor. Çoğu insan liköre benzetiyor. Hollanda'dan gelen akrabalarım hep getiriyordu. Bu kez kendim gidince denedim. Sizler de denemelisiniz. Marketlerde 1-2 euroya satılıyorlar. Venco tavsiyedir.

venco drop hollanda

5-) Poffertjes: Üstte yazdığım pancakelerin küçük halleri. Küt böreği gibi pudra da serpebilirsiniz, pancakeler tarzında meyvelerle de süsleyebilirsiniz. Karar sizin. Açık Hava Müzesi'nde yemiştim. Tadı muazzam. Siz de kaçırmayın.

Poffertjes

6-) Stroopwafels: 1800'lü yıllardan günümüze kadar büyük bir özveri ile üretilen tatlı ve şekerli ürün. BİM'lerde satılıyor uzun süredir. İlgi de bir hayli var. Eğer Hollanda'ya gitme şansınız yoksa BİM'e uğrayıp hemen sormalısınız. Ayrıca stroopwafelsları sokaklarda sıcak servis olarak da veriyorlar. Birçok yemekteki gibi çeşitli şekerlemelerle süsleyebiliyorsunuz. Benim favorim iki dilim arasına dondurma yerleştirip üstüne çikolata ve fıstık.

stroopwafel

7-) Bitterballen: Dışı kızartılmış gibi içi yumuşak bir aperatif. Bira ile muazzam bir uyumu var. Eğer alkol tüketiyorsanız denemelisiniz.

bitterballen

BONUS! Bira: Alkol kullanan biri olarak Hollanda'da bulunuyorsanız derhal bir mekan bulmalısınız kendinize. Hollanda'da alkol içmek hayatın diğer aktivitelerinden farksız. Size ne karışan var ya da 'Neden içiyorsun?' diyen. 2 eurodan 10 euroya kadar bira çeşitleri mekanları süslüyor.

hollanda birası

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.