İstediğiniz gibi seviliyor musunuz?

İstediğiniz gibi seviliyor musunuz?
Hiç psikolojik olarak sevgiye doymamış hissettiniz mi? Partnerinizden ufacık bir sevgi sözcüğü, ilgi ve zaman beklerken görmezden gelindiğiniz, hep işi varmış gibi yoğun bir ses tonuyla geçiştirildiğiniz, ona ihtiyacınız olduğunu hissettiğiniz anlarda yanınızda göremediğiniz oldu mu?  Uzm. Psk. Melda Yakupoğlu ilişkinizi rayına oturtacak, verimli hale getirecek ve mutlu olmanızı sağlayacak önerilerle karşınızda.

Nasıl ki fiziksel olarak aç hissediyorsak aslında sevgiye de aç hissederiz. Bu duygumuzun doyurulmuş olmasını isteriz. Ama ilk kendimizi sevip kendimize ilgi alaka göstererek, kendimizi anlamaya çalışarak ama başkasından bunu bekleyerek. Bunu doyurmanın birçok yolu vardır. Özellikle nitelikli ve tatmin olmuş hissettiğimiz ilişkiler içerisinde sevme sevilme ve aitlik duygularımızı telafi etmeye çalışırız. Bazen de bu ilişkiler içerisinde bile duygularımız tatmin olmaz. Aslında çok açıktır ki bu partnerimizin bize nasıl ilgi gösterdiği ile ilgilidir.

Partneriniz size nasıl ilgi gösteriyor, neye ihtiyacınız var ve nasıl olmalı gibi sorunların keşfedildiği ilişkiler uzun soluklu olur ve sorunlara karşı dayanıklı olur. Sevgiyi göstermenin ve ifade etmenin birçok yolu vardır. Biz bunu çocukluğumuzda büyürken öğreniriz. Bazen aileden, bazen filmlerden, bazen çevremizdeki gözlemlerimizden kafamızda her türlü kavrama karşı kalıplar oluşur. İyi birer anne baba olabilmeye, iyi eş olabilmeye, iyi arkadaş, iyi ebeveynler olabilmeye iyi bir sevgili olabilmeye, iyi ilişki kurabilmeye, iyi partner olabilmeye dair hepsine karşı bazı kalıplarımız vardır. Yetişkinlik dönemimizde de karşımıza çıkan kişileri kendi kalıplarımız, düşüncelerimiz ve şemalarımızla değerlendiririz. Bize benzer kalıplardaki insanlarla anlaşabileceğimizi düşünürüz. Böylesi daha güvenli gelir çünkü. İşte sevgi ve ilgi gösterme biçimimiz de bu kalıplarımızın önemli bir parçasıdır. 

İstediğimiz gibi sevilmeyi arzu ederiz. Sevgiyi gösterme biçimimizde sevilmek isteriz. Ancak herkesin sevgiyi ve ilgiyi gösterme biçimi farklıdır. 

Partneriniz bu sevgi gösterme şekillerinden hangisini daha çok kullanıyor? Peki siz hangisi ile sevdiğinizi daha çok belli ediyorsunuz? Siz nasıl sevgi görebilmeyi isterdiniz, hangi ifade şekli daha çok hoşunuza gider?

Sözel İfadeler, Güzel Sözler; Bazı insanlar güzel sözlerle, kelimelerle sevgiyi ifade etmekten yana olurlar. Onu sözel olarak destekleyip, yanında olduğunu söyleyerek, motive edici söyler söyleyerek ifade ederler.

melda yakupoğlu


Fiziksel Temas; Bazıları ise daha dokunsal olarak ifade etmekten yana olurlar. Daha çok fiziksel temas kurmaktan, sarılmaktan, cinsellikten dokunsal yolla sevginin gösterilmesinden yana olurlar. Temastan mutlu olurlar. 

Hayata Yardımcı olmak, Destekleyici Davranışlar; Bazıları hiç sözel olarak duygularını ifade edemez. Seni seviyorum gibi cümleler kuramaz. Bunun yerine size sevgisini davranışlarıyla göstermekten yana olabilirler. Örneğin gün içerisinde zorlandığınız bir konuda sizin yükünüzü üstünüzden kaldırmak, size ev işleri bakım vs gibi konularda yardımcı olmak, işlerinizi kolaylaştırmak gibi yardıma dayalı eylemlerle sevdiklerini gösterirler. 

Hediyeler, Jestler, Sürprizler; Bazıları daha çok size sürprizler jestler yaparak, kendinizi özel hissettirecek hediyeler alarak bunu gösterirler. Maddi yönden eksikliklerin giderilmesiyle karşısındaki kişiye ilgisini gösterir. 

Merak Etmek, Günü Paylaşmak; Kimisi gittiğiniz yere varıp varmadığınızı, bir şeye ihtiyacınızın olup olmadığını sorarak gösterir. Hayatınızdaki en ufak detayları bile önemser ve bunlarla ilgilenir.

Kaliteli Vakit; Kimisi kaliteli vaktin önemine inanır ve sizinle kaliteli vakitler oluşturmak için çaba sarfeder. Baş başa geçireceğiniz vakitlerle, örneğin çıktığınız bir yürüyüşten birlikte yaptığınız aktiviteye kadar bunları planlayarak ilgisini gösterir. Kimi insan gününün nasıl geçtiğini paylaşmakla, sohbet etmekle, ortaklık oluşturmakla sevildiğini ve sevgisini hissettirir.

Hiç birini yapmıyorsa? Kimi insan ise bunların birçoğunu aynı anda yaparken kimisi de birçoğunu yapmaz. Yapmayan kişilerin sevmediğini düşünürüz. Ancak bunları yapmayan kişiler de içten olarak sizi sevebilir. Sadece küçüklüklerinde sevgiyi gösterebilmeyi öğrenmemişlerdir diyebiliriz. Ancak bu sevgiye doymanız konusunda problem oluşturur ve o yüzden partnerinizin bunları yapabilmek konusunda istekli olması gerekir. 

Önemli olan burada kendi sevilme biçinizle karşınızdaki kişiyi sevmemeniz onun sevilmek istediği şekli ona vermenizdir. Bunun için her iki tarafında ne tarz ilgiden ve sevgiden hoşlandığını, karşısındaki kişiden neler beklediğini anlaması gerekir. Bu konuda kendisini iyi tanıyan kişi karşı tarafa daha iyi geri bildirim verir. Beklenilen ilgi biçimi konuşulduğunda her iki tarafta karşısındakini mutlu etmek üzerine gittiğinde bu karşılıklı bir etkileşim şeklinde birbirlerine geri döner. Mutlu hisseden taraf karşısındakini mutlu eder. Birisi mutlu olduğunda diğerinin mutluluğu için çabalar. Adeta ayna misali, mutluluk verirseniz, mutluluk alırsınız ve mutluluklar size yansır. Karşılıklı tatmin edici sevgi ve saygıya dayalı bir ilişki kurulur. Karşınızdaki kişinin beklentilerini böylelikle daha iyi anlarsınız. Stresli ve zor bir gün geçirdiğinde ne yaparsanız yüzünün güleceğini onu keyiflendireceğinizi bilirsiniz. 

Unutmayın her zaman sizin sevme biçiminiz onun ihtiyaç duyduğu biçim değildir. Bu sebeple uyumlu bir ilişki yaşamak istiyorsanız önce kendinizi sonra karşınızdaki kişiyi anlamalı, eksikleri gidermek için sevgi ve saygı çerçevesinde davranmalı, kısaca bile olsa gününüzün nasıl geçtiğini paylaşmalısınız. Yeter ki onu anlamaya, dinlemeye, sabır göstermeye, sevmeye ve ilgilenmeye istekli olun, gerisi çözülür.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.