Kiracıya acımayana devlet de acımayacak. Önce para cezası, sonra hapis...

Kiracıya acımayana devlet de acımayacak. Önce para cezası, sonra hapis...
Yaklaşık 8 milyon kiracının yüksek kira bedelinden kurtarılması için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan talimat verdi. Fırsatçı ev sahiplerine daha ağır cezalar verilecek. Yüzde 25 zam sınırının ize uzatılması gündemde.

BERRİN OZAN YEŞİLTEPE- Hayat pahalılığı ile mücadele için maaşlara yapılan zamlarından ardından fiyatlar yeniden yükselişe geçti. Özellikle dar gelirliyi en çok mağdur eden harcama kalemlerinin başında gelen kira artışlarıyla ilgili olarak Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ile ilgili bakanlıklar çok yönlü çalışma başlattı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın verdiği önemli sözler arasında bulunan kira artışlarıyla ilgili mücadele kapsamında daha önce açıklanan yüzde 25’lik kira artışı süresinin uzatılması gündeme gelirken buna rağmen fahiş kira artışı yapan ev sahiplerine uygulanan ceza miktarlarının da artırılması gündemde.

KİRA KORUMASI MEMURDAN BAŞLIYOR

Özellikle yeni dönemde büyükşehirler başta olmak üzere memurlara kira katkısı yapılması için il ve ilçe bazında kapsamlı bir çalışma yapılıyor. Yapılması planlanan desteklerden kamuda çalışan, sözleşmeli ve kadrolu tüm personellerin faydalandırılması düşünülüyor.

Özellikle İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere kiracının üzerindeki yükü hafifletmek ve kiracıları ev sahiplerine ezdirmemek için kira tutarları araştırılıp, harcamalar düşürülerek insanların yaşam şartlarını ferahlatacak tutarların ortaya çıkarılması için çalışma yapılıyor.
Fiyatların belirlenmesi için bölgesel geçin endeksi oluşturulup her bölgede uygulanabilecek dinamik bir çalışma yapılıyor.

FAHİŞ KİRA ARTIŞINA HAPİS KARARI YOLDA

Fahiş kira artışıyla mücadele çalışmasının yasal düzenleme kısmında yer alan Adalet Bakanlığı kira artışlarının önüne geçilmesi için yapılacak yasal yaptırımlarla ilgili olarak, önce adli para cezası, ısrarı durumunda hapis cezası gibi alternatifleri gündemine aldı.

Kiralık dairelerin metrekaresi, yaşı, bulunduğu kat, mevkii, yönü, bölgeleri dikkate alınarak binaların durumuna göre belirlenen değerler üzerinden bu rakamların oranlanarak kira olarak belirlenmesi sağlanacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.