Kurban eti (kavurma) nasıl pişirilir ve saklanır?

Kurban eti (kavurma) nasıl pişirilir ve saklanır?
Kurban Bayramı'nın en önemli yiyeceklerinden biri olan kavurma için sabırsız bir bekleyiş mevcut. Kurbanlar kesildikten sonra her öğünde yenilebilecek olan kavurma nasıl yapılır (pişirilir) ve kurban eti nasıl saklanmalı? İşte kavurma tarifi...

Kurbanların kesimi sonrasında en çok tüketilen yemeklerin başında gelen kavurma için pek çok alternatif olması büyük bir cazibe sebebi. Pide ve ekmek arasından tosta kadar pek çok şekilde tüketilebilen kavurma ayranla da tüketilince vazgeçilmez bir tat haline geliyor. Milyonlarca müslümanın yarından sonra sofralarını süsleyecek olan kavurma için araştırmalar da başladı. Kavurma nasıl yapılır ve pişirilir?

KAVURMA TARİFİ
 
Malzemeler: 
 
1 kg koyun but
100 gr kuyruk yağı
Yeteri kadar tuz, karabiber, kekik
 
Yemeğin Tarifi:
 
Kuyruk yağını incecik doğrayarak, tencerede yağını saiana kadar kavurun. İçerisine kuşbaşı doğranmış butu ilave edin. Kısık ateşte yaklaşık 1 saat kendi suyu ile pişirin.
 
Tencereyi kapalı kapalı bir şelkilde arada bir silkeleyerek etlerin yer değiştirmesini ve yağ ile temasını sağlayınız. Et pişince üzerine tuz, karabiber ve kekik ilave ediniz. Sıcak olarak servis yapınız.
 
DANA KAVURMA
 
Malzemeler: 
 
1kg yağsız dana kuşbaşı
1 çay bardağı ayçiçek yağı
Pulbiber, karabiber, tuz, kekik
 
Yemeğin Tarifi: 
 
Kuşbaşı doğranmış etimizi tenceremize koyup orta ateşte kendi bırakıcağı suyunda haşlamaya bırakıyoruz bıraktığı suyu çektikten sonra üzerine 1 çay bardağı sıcak su ilave edip haşlamaya devam ediyoruz. Haşlanan etimizi beklemeye alıp yağımızı tenceremize koyuyoruz. Ardından ısınan yağımıza sırasıyla pulbiber karabiber kekik ve tuzumuzuda ekleyip karıştırmya devam ediyoruz. Ortalama 5 dk karıştırdığımız malzemelerimizin üzerine haşlanan etimizide ekleyip kavurmaya devam ediyoruz. Etlerimiz kızarıncaya kadar karıştırmaya devam ediyoruz etimiz kızaerdıktan sonra altını kapatıp servise hazırlıyoruz.

kavurma nasıl pişirilir

Kurban eti nasıl saklanmalı?
kurban etleri, büyük parçalar halinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetine konularak buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalı. Bu şekilde hazırlanan etler, buzlukta -2 derecede birkaç hafta, -18 derece derin dondurucuda ise daha uzun süreyle saklanabilir. Etler kolaylıkla bozulabilen potansiyel riskli besinlerdir. Etlerin dondurulduktan sonra tekrar çözünmesi bazı "mikroorganizmalar" için üreme ortamı oluşturur ve bu da sağlığımızı tehdit eder. Çözünen et hemen pişirilmeli ve tekrar dondurulmamalı.

Isıya maruz bırakmayın
Etlerin, oda ısısında açıkta bırakılacak şekilde değil, buzdolabının alt bölmesinde çözünmesi sağlanmalır. Derin dondurucuda saklanan etin buzdolabının sebzelik kısmının üstüne konularak çözünmesi beklenebilir. Etin çabuk çözünmesi amacıyla uygulanan kalorifer, soba üzerinde çözünme, oda sıcaklığında bekletme gibi yöntemler, insan sağlığı açısından tehlikeli sonuçları da beraberinde getirir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.