Kurban eti nasıl pişilir ve saklanır? İşinizi kolaylaştıracak püf noktaları

Kurban eti nasıl pişilir ve saklanır? İşinizi kolaylaştıracak püf noktaları
Kurban Bayramı'nın gelmesiyle birlikte milyonlarca Müslüman da kurbanlarını keserek Allah'a karşı olan görevlerini yerine getirmek ve ibadetlerini gerçekleştirmek istiyor. En çok sorulan soruların başında ise kurban eti geliyor. Peki kurban eti nasıl pişilir ve saklanır? İşinizi kolaylaştıracak püf noktaları haberimizde yer alıyor.

Türkiye ve dünyada milyonlarca Müslüman için Kurban Bayramı başlıyor. Yarın kılınacak olan bayram namazı sonrası kurbanlar kesilecek. Asıl iş ise bundan sonra başlıyor. Kurbanlarının etlerini yemek ve verimli bir şekilde saklamak isteyenler bunları nasıl yapabileceğini araştırarak öğrenmek istiyor. Birçok önemli detayın bulunduğu ve gözden kaçırılmaması gerektiği konularla karşınızdayız. Peki, kurban eti nasıl pişilir ve saklanır? İşinizi kolaylaştıracak püf noktaları haberimizde yer alıyor.
 


Kurban eti nasıl pişirilir?

Hayvanın kesiliş biçiminden tutun, pişiriliş biçimine kadar pek çok hata yapılıyor. “Hayvanı yorgun keserlerse, hayvan kendini kasar. O zaman; o eti ne kadar dinlendirirseniz dinlendirin, faydası olmaz. Et yumuşacık gözükse bile, döküm tavaya ya da ızgaraya koyduğunuz zaman, hemen sertleşir. O saatten sonra ne kadar dinlendirirseniz dinlendirin, o ete hiçbir şey yapamazsınız. Dolayısıyla hayvan stresli, yorgun değilken kesilmeli, yani gergin olmamalı. Hayvanı bir boşluk zamanında kesmek gerek ” diyor Osman Şengül. Kurban etini keser kesmez, yaklaşık iki saat içinde, kavurma yapıyorlar; bu da yanlış! Et kesildikten sonra en az bir gün geçmesi, dinlenmesi lazım. Dinlenmesi lazım derken, buzdolabında tutma süreci dinlendirme süreci değildir. Et eğer kısa sürede yenilecekse buzdolabına konmayacak!  “Bakın dinlenmemiş et insanda bulantı yapar, ağırlık hissi verir ama dinlenmiş ette hiçbir şey olmaz. O yüzden eti dinlendirmek hayati derecede önemlidir” diyor Osman Şengül. Ayrıca et, kazana ya da düdüklü tencereye konup saatlerce pişirilecek bir yemek de değildir. Dinlenmiş et o kadar pişmez. Yağda bekletirler, yumuşasın diye... Eti tuzda da bekletirler ama siz lütfen bekletmeyin, o zaman et sertleşir. Örneğin, kasaptan aldığınız et dinlenmiş olduğu için bunlara gerek olmaz.


 

Kurban eti nasıl saklanır

Taze etin dinlendirilip havalandırılmasından sonra büyük parçalar halinde değil, kavurmalık ve kıyma gibi küçük parçalar halinde saklanmasının, birçok tüketici açısından daha uygulanabilir olacağını kaydeden Bostan, “Aslında en iyi saklama yolu, etin büyükçe parçalar halinde derin dondurucuda depolamaktır. Zira et ne kadar küçük boyutta parçalanırsa raf ömrü o kadar kısa olur. Büyük parçaların raf ömrü daha uzundur. Ancak çoğu tüketicinin evlerinde çok miktarda eti taze olarak saklama olanağı yoktur. Bu durumda eti saklamak için iki yöntem var. Birincisi eti küçük küçük doğrayıp ya da kıyma haline getirip kendi yağıyla kavurmaktır. Kuşbaşı, soteliki kıyma gibi alternatifler şekline getirip tek pişirimlik porsiyonlar halinde paketleyip dondurmak da olumlu bir seçenektir.Bu şekilde et, derin dondurucuda uzun süre dayanabilir. Derin dondurucuda ısının sıfırın altında 18 derece olmasına da dikkat edilmelidir. Öte yandan derin dondurucudan çıkarılan et mutfak tezgahında bekletilerek çözdürülmemelidir. Yoksa etin üstünde bulunan ve derin dondurucuda uyku konumuna geçen bakteriler hızla çoğalarak hem etin bozulmasına, hem de birçok hastalığa yol açar. Bu nedenle et, pişirilmesinden bir gün önce buzdolabının 4 derecedeki normal raflarına alınmalı ve bu şekilde çözdürülmelidir. Çözdürülen et tekrar derin dondurucuda saklanmamalıdır” şeklinde konuştu. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.