Kurban keserken, kendiniz kurban olmayın… Doğru kurban kesim teknikleri ve dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Kurban keserken, kendiniz kurban olmayın… Doğru kurban kesim teknikleri ve dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Kurban Bayramı’nda küçükbaş ve büyükbaş kurbanlık kesecek olanların nelere dikkat etmesi gerekiyor? Doğru kesim teknikleri neler?

Cansev Temuçin - Kurban Bayramı’nda dini görevlerini yerine getirmek isteyenler kurban pazarlarına akın ediyor. Küçükbaş veya büyükbaş kurbanlık alan vatandaşlar, kurbanlık kesimine dair teknik detayları da merak ediyor. Peki doğru kurban nasıl kesilir, kurban keserken nelere dikkat etmek gerekir?

Kurban keserken ilk olarak dikkat edilmesi gereken husus, kesimin İslami kurallara uygun olarak gerçekleştirilmesi olmalıdır. Diyanet İşleri Yüksek Kurulu’nun açıklamasında da doğru kurban kesimine dair tüm detaylar açıklanmıştır.

Bu noktalara özen gösterin!

Buna göre, usulüne uygun olarak kurban kesmek için ilk olarak kurbanlık hayvanın nefes veya yemek borularının ve en az iki atardamarından birinin kesilmesi gerekmektedir. Bu işlemi yaparken hayvanın omuriliğine zarar verilmemesi gerekmektedir.

Daha sonra kesim işlemine devam etmek içinse hayvanın can vermesi beklenmelidir. Bu işlem için fazla vakit kaybedilmemelidir. Hayvan son nefesini verdikten sonra başının gövdesinden ayrılmasına dikkat edilmelidir.

Kurban kesimi yaparken hayvana hiçbir şekilde acı çektirilmemeli ve eziyet edilmemelidir.

Kurban kesimini gerçekleştirecek kişilerin işini iyi bilmesi ve kesim tekniklerine hakim olması gerekmektedir.

Kurban keserken çevre temizliğine verilen önemin de üst seviyelerde olmasına özen gösterilmeli, gerekli tedbirler alınmalıdır.

Bir hayvan kesilirken aynı ortamda başka bir kurbanlık hayvan varsa onun gözü önünde kesim işlemi gerçekleştirilmemelidir.

Tüm bu dikkat edilecek hususlar göz önünde bulundurularak kurban kesme işlemi tamamlanmalıdır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.