Kuymak (muhlama) nasıl yapılır? Malzemeleri ve tarifi

Kuymak (muhlama) nasıl yapılır? Malzemeleri ve tarifi
Karadeniz'in en leziz tatlarından biri olan kuymak bugünlerde çok sayıda kişi tarafından araştırılıyor. Peki kuymak nasıl yapılır? Muhlama ile arasındaki fark nedir? İşte detaylar...

Günün üç öğününde de yenebilen ancak genelde kahvaltılarda tercih edilen kuymak özellikle Karadenizlilerin vazgeçilmezi konumunda. Pazar günlerinin neşesi uzayan peyniri, altın sarısı görünümü ve enfes tadıyla binlerce kişinin de araştırma kosnusu oldu. Peki kuymak nasıl yapılır? Malzemeleri ve tarifi burada.

Kuymak malzemeler
• 2 yemek kaşığı tereyağı
• 3 yemek kaşığı mısır unu
• 2 su bardağı su
• 300 gram Trabzon veya çeçil peyniri

kuymak

Mıhlama nasıl yapılır? Tarifi
İki kişilik kuymak için öncelikle 2 kaşık tereyağını seçtiğiniz tavaya ekleyin ve eritin, köpürmeye başladıktan sonra 3 kaşık mısır ununu tereyağına ekleyip kavurun. Mısır unu tereyağı ile kavrulurken yaklaşık 2 bardak suyu ve tuzu ekledikten sonra da orta ateşte kaynamasını bekleyin. Tereyağının kavrulan mısır ununun üzerine çıktığını gördüğümüzde telli peyniri de ekleyerek hafifçe karıştırıp erimesini bekleyin. Fazla bekletilen kuymak beklenen tadı vermez. Ocaktan alındıktan hemen sonra piştiği tava ile servise hazırlayın.

Kuymak ile muhlama arasındaki fark nedir?
En önemli fark Kuymakta önem arz eden malzeme mısır unu iken, Mıhlamada en önemli malzeme peynirdir.
Her iki yiyecekte mısır unu, peynir ve tereyağ dan yapılır.
Tereyağın yoğunluğu ve kalitesi ikisi içinde önemlidir.
Mıhlamada kullanılan tereyağ oranı, Kuymakta kullanılan tereyağ oranından her zaman daha fazla olmuştur.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.