Maduro'nun meydanı: Madurodam

Maduro'nun meydanı: Madurodam
Hollanda denilince akla gelen olgular aşağı yukarı aynıdır. Yel değirmenleri, rüzgar gülleri, kanallar, tarihi binalar ve çok daha fazlası. Lahey’de hepsinin 1/25 oranında küçültülmüş şekilde sergilendiği ve yurt dışından dahi ziyaretçileri bulunan tema parkta bir gün geçirdim

Curaçao’dan küçük yaşlarda eğitimi için Hollanda’ya gönderilen ve burada başarılarıyla subay olarak görevlendirilen George Maduro, bulunduğu ülkenin özgürlüğü için Alman Nazileri karşısında mücadele vermiş ve Yahudileri de korumak için her şeyi yapmıştır. Esir kamplarında geçirdiği hayatını 28 yaşında kaybeden Maduro’nun ardından ailesinin bağışı ile yapılan Madurodam (Maduro Meydanı) her gün binlerce kişiyi ağırlıyor.
 

Madurodam’a gidiş ve ödeme
Hollanda’daki yeni durağım Madurodam oldu. Tatile başlamadan önce bu tema parka uğrayacağımı ve haber yapmak istediğimi söyleyince sıcak bir karşılama oldu. Perşembe günü sabah erken saatlerde buraya doğru yol aldık. Kaldığım yerden iki tramvay ile toplamda 40 dakika süren bir yolculuk yaptık. Girişteki kadın görevliden akreditasyonumu aldıktan sonra iki çocuk ve bir yetişkin için 39 euro ödedik. Hatırlatmada fayda görüyorum, tema parklarla ilgili olarak burada önemli derecede indirim fırsatları var. Takip etmek ve almak gerekiyor. Verilen kartla birlikte alana giriş yaptık. Kartlar çeşitli noktalarda aktivasyon gerçekleştirerek faydalandığınız uygulamalardan mail gelmesini sağlıyor. Örnek olarak 3D fotoğraf çekimini verebilirim. Madurodam’a gelenlere ayrıca bütün gün internet ücretsiz. Wifi özellikli bir telefonunuz varsa sınırsız ve hızlı bir şekilde erişim sağlayabiliyorsunuz.
 

Maduro’yu tanıyın
Bir mekana gelindiğinde ilk iş sahibini tanımak ve bilmektir. Bunun için de turnikelerden geçtiğiniz andan itibaren sizi George Maduro’yu tanıtan bir kulübe bekliyor. Hayatını konu alan ve yaklaşık 5 dakika süren video ile Hollanda tarihi için önemli bir yer tutan Maduro hakkında her şeyi öğrenebiliyorsunuz. Sonrasında ise tüm park sizin. Buraya giriş zorunlu değil bu arada. İsterseniz direkt parka da giriş yapabiliyorsunuz.



Cruyff ve Hollanda’nın zaferi
Avrupa ve dünyanın en güçlü ülkeleri arasında bulunan Hollanda’nın futbolda yaptığı devrimlerin öncülerinden biri olan Johan Cruyff’un izleri de burada karşımıza çıkıyor. Siyah ve turuncu renklerle boyanmış demirlerle çevrili olan Cruyff sahasında çocuklar top oynayabiliyor. Bununla birlikte her 20 dakikada bir Hollanda’nın 1988’de kazandığı Avrupa şampiyonluğunu da izlemek mümkün. Van Basten, Gullit ve Koeman gibi pek çok yıldıza sahip olduğu jenerasyon ödülünü almıştı.



Yeni Amsterdam: New York
Parkta ziyaretçilere eğlencenin yanısıra tarihi bilgiler de veriliyor. Onlardan biri de Yeni Amsterdam olan ve sonrasında New York olarak değiştirilen şehrin Hollanda ve İngiltere arasındaki savaşının anlatılması. Birkaç dakika süren animasyonla görsel açıdan muazzam bir şekilde resmedilen tarihe top atışları yaparak katkıda da bulunabiliyorsunuz.

Sadece bir park değil
Bu konseptteki yerler genelde sadece eğlence odaklı olarak algılanırlar ama Madurodam park amacının dışında çeşitli toplantılara da ev sahipliği yapıyor. Organizasyonunuz çerçevesinde dilediğiniz gibi salon kiralama hakkınız da var. Yeşillikler ve süper manzarası ile de tercih sebebi olabilir. Ayrıca konserler de veriliyor. Hizmet konusunda geniş bir yelpaze söz konusu.

Çocukları yetiştiriyorlar
Hollanda’daki çocuk odaklı oluşumlardan biri de Madurodam. Çocukların gelecekte ülkelerine faydalı birer birey olmasını küçük yaşta aldıkları destek ve eğitim olduğuna inanan Madurodam yönetimi hem ayırdığı fon hem de düzenlediği etkinliklerle önemli bir işe imza atıyor. Maduro’nun da sahip olduğu cesaret, özgüven ve bağımsızlık isteğini temsil ettiğine inanıyorlar.



Madurodam’da beğendiklerim
1) Maduro’nun hayatı: Yukarıda da anlattığım üzere ilk olarak mekan sahibi.
2) Meclis: Parlamento Hollanda’da Lahey’de bulunuyor ve ülke buradan yönetiliyor.
3) Mauritshuis: Kraliyet Resim Galerisi, Hollanda'nın Lahey kentinde bulunan sanat müzesi. Hollandalı, Belçikalı ve Alman sanatçıların eserleri yer alıyor.
4) Frans Hals Müzesi: Haarlem’de sürdürdüğü sanat hayatı sebebiyle kendi döneminin en önemli temsilcilerinden biri olan Fans Hals’ın adı buraya verilmiştir.
5) Huize Schreurs: Eski Rönesans döneminde yapılan ve 1993 yılında eskisine uygun şekilde restore edilen bina.
6) Roermond Belediyesi: Hollanda’nın Limburg bölgesinde bulunan Roermond Belediyesi’nin ihtişamı göz kamaştırıyor.
7) Basilica Our Lady: Katolik Kilisesi’ne bağlı olarak faaliyet Maastricht’te yer alan bina.
8) Peynir Pazarı: Alkmaar’da bulunan peynirlerin satıldığı yer olan pazarın minyatürü de burada sergileniyor. Ayrıca Peynir Müzesi de faaliyet  gösteriyor.
9) Delft Belediye Evi: Delft Belediyesi olarak hizmet veren binanın minyatürü de Madurodam’da bulunuyor.
10) Het Markiezenhof Müzesi: Kuzey Brabant’ta köklü bir geçmişe sahip bu müzeyi de görmeniz mümkün.
11) Tekstil Müzesi: Tilburg’un sektöre verdiği katkı dünya üzerinde biliniyor ve tanınıyor. Kurulan Tekstil Müzesi de ziyaretçiler tarafından görülebiliyor.
12) Groningen’in Altın Dükkanı: Şehrin meydanında bulunan cafeler önündeki sandalye ve masalarla oluşturulan ortam da Madurodam’da sergileniyor.
13) Gouda Belediyesi: 1450’de açılan ve genelde kaşarıyla meşhur olan Gouda’nın belediye binası muhteşem.
14) Gravensteen Müzesi: 1526’da inşa edilen binanın bir bölümü müze olarak kullanılıyor. Zierekzee’deki bu yapı köklü bir geçmişe sahip.
15) Konser Merkezi – Amsterdam: Konsolun başına geçip bir DJ gibi müzik çalarak maketleri oynatabiliyorsunuz.
16) Anna Frank Müzesi: Amsterdam’da bulunan bu müzenin minyatür hali de bu parkta bulunuyor.
17) Kanal Turları: Turistlerin en çok ilgi gösterdiği aktivitelerden biri olan kanal turları da canlı olarak anlatılıyor. Tekneler su üzerinde trafik içerisinde gidip geliyor. Ayrıca canlı balıklar da bulmak mevcut.
18) Trafik: Hollanda’nın düzen içerisindeki trafiğini de minyatür şeklinde yerleştirmişler parka19) Schiphol Havalimanı: Avrupa’nın en büyük havaalanlarından biri olan Schiphol’ün görüntüsü muazzam. Uçakların pistte geçrirdiği süre de hareketli olarak karşınızda duruyor.
19) Efteling: Ülkenin en büyük tema parklarından biri olan Efteling’e de yer verilmiş. Dünyanın birçok ülkesinden ziyaretçi çekmesiyle önemli sayıda kişiyi ağırlıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.