Önce aile eğitilmeli

Önce aile eğitilmeli
Engelsiz Siniz Vakfı Kurucu Başkanı Bahattin Demir, son 5 yılda engellilere yönelik 392 şiddet olayının basında yer aldığını belirterek, "Şiddetin son bulması için eğitim büyük bir önem taşıyor. İlk başta ailenin eğitilmesi gerekiyor" dedi

Bahattin Demir, şiddetin özel alandan kamusal alana bir sarmal şeklinde ilerlediğini ve şiddetin yönünün sosyal ortama göre değiştiğini belirterek, "Toplumda halen sınıf ayrımları ne yazık ki devam etmektedir. Birinci sınıf ultra lüks, ikinci sınıf zengin olanlar, üçüncü sınıf orta halli olanlar, dördüncü sınıf fakir olanlar, beşimci sınıf ise toplumda dışlanan, hor görülen, hırpalananlar, dayak yiyenler, eziyet çekenler, işkence görenler, göz altından bakılan, itilen kakılan özel çocuklarımız. Hepimizin gözleri var görüyoruz, onlar görmüyor. Kulaklarımız var işitiyoruz, onlar işitmiyor. Ellerimiz var kullanıyoruz onlar kullanamıyor. Ayaklarımız var yürüyoruz, onlar yürüyemiyor. Hal böyleyken hem sosyal hayatta hem de iş hayatında engelli bireylerin yaşadığı psikolojik ve fiziksel şiddetin devam etmesi gerçekten utanç verici" açıklamasını yaptı.

Sevgiye ihtiyaçları var
Herkesin vicdan muhakemesi yapması gerektiğini belirten Demir, "Bizim yatlarımız, katlarımız, arabalarımız, paralarımız, tatilimiz, keyfimiz gezimiz saymakla bitmeyecek kadar birçok sahip olduğumuz şey var. Bu özel çocuklarımızın ise sevgiye şefkate ve ilgiye muhtaç hiç mi hiç kirlenmeyen tertemiz kocaman bir yürekleri var. Bizlerin hırsları, hesapları, planları hedefleri var, onlarınsa sadece sevgiye ve anlaşılmaya ihtiyacı var. Engellilerin haklarını suistimal eden, onlar üzerinden rant sağlayarak para yiyenlere soruyorum. Şimdi siz söyleyin yatlar katlar mal mülk araba ev para mı sizleri kurtaracak" diye konuştu.

Ciddi hak ihlalleri var
"Engelliler toplumun vicdani imtihanıdır" diyen Demir, "Toplumun bilmediği göremediği çok ciddi bir sorun var. Engelli sorunları denince akla erişim, sağlık, ekonomik sorunlar geliyor ama en temel yaşama ve vücut bütünlüğünün korunması yönünde ciddi ihlaller var. Engellilere yönelik şiddeti inceleyen bir araştırmaya göre 2012-2016 yılları arasında basına yansıyan vaka sayısı 392 olup mağdur engellilerin yüzde 60’ı ise zihinsel engelli. Devlet bu duruma iki aşamalı bir çözüm getirebilir. İlki koruma önleme ikincisi ise açığa çıkarma. Koruma önleme için engellinin bu konuda eğitilmesi önemli. Ayrıca ailelerde bu konuda eğitilmeli ki risklerin farkında olabilsinler" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.