Oruç bozan durumlar hangisidir! Sigara, su içmek, diş fırçalamak ve duş almak orucu bozar mı

Oruç bozan durumlar hangisidir! Sigara, su içmek, diş fırçalamak ve duş almak orucu bozar mı
15 Mayıs'ta başlayacak olan ramazan ayı öncesinde uzun süredir tartışılan ve her yıl yeniden gündeme gelen konular yine konuşuluyor. Bunların başında orucun bozulabileceği durumlar geliyor. Peki sigara, su içmek, diş fırçalamak ve duş almak orucu bozar mı

Sigara içmek orucu bozar mı?
İradesi ile sigara dumanını içine alanların orucu bozulur ve hem kaza hem de kefaret gerekir. Sigara, nargile gibi keyf veren tütün kökenli dumanlı maddeler ile tiryakilik gereği alınan tüm maddeler (morfin gibi) oruç yasakları kapsamına girmektedir. Oruçlu iken bu tür maddelerden bir tanesi kullanıldığında oruç bozulur. İradesiz bir şekilde başkasının içtiği sigaranın veya nargilenin dumanı içine kaçan kimsenin orucu bozulmamaktadır. Çünkü bundan sakınmak mümkün değildir.

su içmek

Su içmek orucı bozar mı?
Oruçlu olduğunu bilerek ve kendi isteği ile yemek,içmek,ve cinsel ilişkide bulunmak orucu katıyyetle bozar.Zira orucun anlamı zaten nefsini bunlardan sakınmaktır. Orucun bozulması hususunda bu üç şey derecededir.Biri diğerinden hafif yada farklı değildir.Su içmekte de yemekte olduğu gibi gıdalanma ve menfeatlenme vardır.Orçlu olan kimse bu üç şeyden(yeme,içme ve ilişki) birini yapsa o kimseye hem 1 gün kaza, hem de 61 gün keffaret farz olur.

diş fırçalamak orucu bozar mı

Diş fırçalamak orucu bozar mı?
Başkanlığın internet sitesinden yapılan resmi açıklamada; Diş fırçalamakla oruç bozulmaz. Bununla birlikte, diş macununun veya suyun boğaza kaçması hâlinde oruç bozulur ve kazası gerekir. Orucun bozulma ihtimali dikkate alınarak, dişlerinimsaktan önce ve iftardan sonra fırçalanması uygun olur.' ifadeleri kullanıldı.

duş almak

Duş almak orucu bozar m?
Oruçlu iken banyo yapmanın bir sakıncası yoktur.Ancak oruçluyken banyo yapıldığında kulaklara, ağız ve burna su kaçırmamaya dikkat edilmelidir. Aksi taktirde oruç bozulur. Oruçta banyo yapan kişi ağza burna su verirken dikkat etmeli. Yutmamalı ve boğaza kaçırmamalıdır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.