Oruçluyken cinsel ilişkiye girilir mi, günah mı?

Oruçluyken cinsel ilişkiye girilir mi, günah mı?
'Oruçluyken cinsel ilişkiye girilir mi, günah mı?' sorusunun yanıtı her yıl oruç ayına kısa bir süre kala araştırılıyor. İşte merak edilenler...

Ramazan Ayı için geri sayım başladı. 22 Mart'ı 23 Mart'a bağlayan gecede oruç tutmak için sahura kalkılacak. Ramazan Ayı'nda cinsel ilişkinin orucu bozup bozmayacağı araştırılıyor. Konuya ilişkin açıklama, Diyanet'in internet sitesinde yer aldı. Peki oruçluyken cinsel ilişkiye girilir mi, günah mı? İşte merak edilenler...

ORUÇLUYKEN CİNSEL İLİŞKİYE GİRİLİR Mİ?

Diyanet'in internet sitesinde konuya ilişkin şu ifadeler yer aldı:

Oruçlu olan kimse orucu bozacak şeylerden kaçındığı gibi orucun sevabını azaltacak şüpheli durumlardan da kaçınmalıdır. Ramazanda oruçlu olduğunu bile bile cinsel ilişkide bulunmakla oruç bozulur, hem kaza ve hem de keffâret gerekir (Buhârî, Savm, 30). Eşlerin birbirlerini öpmeleri veya sarılmalarıyla oruçları bozulmaz. Ancak bu durumda boşalma meydana gelirse oruç bozulur ve güne gün kaza gerekir (Merğınânî, el-Hidâye, II, 256).

CÜNÜP İKEN ORUÇ TUTULUR MU?

Diyanet'in internet sitesinde yer alan açıklamda şu ifadeler kullanıldı: Cünüplük oruç tutmaya engel değildir. İster cünüp olmayı gerektiren hâl, oruca başlanmadan gerçekleşmiş olsun, ister ihtilam olma gibi orucu bozmayan bir sebeple oruçlu iken gerçekleşmiş olsun fark etmez. Ancak cünüp olan kişi, bir an önce yıkanıp temizlenmelidir. Cünüp iken üzerinden bir namaz vakti geçmemelidir. Guslün bir namaz vaktinden daha fazla süreyle ertelenmesi günahtır. Çünkü geciktirilirse namaz terk edilmiş olur (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 372).

REGL OLMAK ORUCU BOZAR MI?

İşte Diyanet açıklaması...

Kadınlar ay hâli (hayız) ve lohusalık (nifas) denilen özel hâllerinde namaz kılmazlar, oruç tutmazlar. Daha sonra tutamadıkları oruçlarını kaza ederler.


Oruca niyetlenen bir kadın, gün içerisinde âdet görmeye başlarsa orucunu bozar, temizlenince bu günün orucunu da kaza eder (Merğînânî, el-Hidâye, II, 276). İftar vaktine kadar oruçlu gibi davranması doğru değildir. Ancak Ramazanın hassasiyetine riayet ederek başkalarının yanında yiyip içmemesi uygun olur.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.