Sarıkamış şehitleri unutulmadı

Sarıkamış şehitleri unutulmadı
Sarıkamış Harekatı'nın 103. yıl dönümünde aziz şehitlerimiz düzenlenen etkinliklerle anıldı. Bu etkinliklerin birinin ev sahibi ise Karslı iş adamı Gökhan Türkeş Öngel oldu. Öngel, “Vatan ve millet savunması için geri dönmeyeceğini bile bile ileri atılan, bir gül bahçesine girercesine ölüme koşan bu cengâverlerin bize vasiyetlerinin ne olmuş olacağını iyi biliyorum” dedi.

Tarihler 22 Aralık 1914'ü gösterdiğinde Kafkas Cephesi'nde Sarıkamış Harekatı başlamıştı. Türk Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığına göre Sarıkamış’ta Osmanlı zayiatları 60.000 askerini şehit vermişti. Sarıkamış Harekatı'nın 103'üncü yılında aziz şehitlerimiz için tüm yurtta olduğu gibi Kars ve İstanbul'da da etkinlikler düzenlendi. Allahuekber Dağları'nda, bir bir toprağa düşen şehitleri anan isimlerden bir taneside Karslı İş Adamı Gökhan Türkeş Öngel oldu. Ülkesini ve dolayısıyla memleketi Kars'ı sevdiğini söyleyen Öngel Sarıkamış Şehitlerini'de unutmadı. Sarıkamış Harbi'nin ne olduğunu tarihçilere bırakılmasını söyleyen Öngel, asıl mevzunun aynı ülkede buluşmak olduğunun da altını çiziyor. Son olarak Beylikdüzü Belediyesi ve Kars-Ardahan-Iğdır Dernekler Federasyonu vatan toprakları uğruna şehit düşen Sarıkamış Şehitleri’ni Anma Programı’nda konuşan Öngel, “Sarıkamış Harbi ve sonuçları bir değerlendirmeye göre facia, diğerine göre destan olmuş olabilir. Bu değerlendirmeyi tarihçilere ve hocalarıma bırakıyorum. Ama vatan ve millet savunması için geri dönmeyeceğini bile bile ileri atılan, bir gül bahçesine girercesine ölüme koşan bu cengâverlerin bize  vasiyetlerinin ne olmuş olacağını iyi biliyorum” dedi.



Meselenin özü budur
Öngel o destanı şöyle anlattı, “Dünyada parmakla gösterilen örnek bir demokrasiyi başarabilirsek, cephede birlikte ölen ve kanları karışan kan kardeşlerin torunları olarak, aynı ülkede aynı ülküde buluşmayı başarabilirsek, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün de işaret ettiği gibi muasır medeniyet seviyesinin üzerine çıkmış, ilim. bilim ve teknikte ileri, şehitlerimizin hayallerini bir devlet politikası haline getirebilirsek onların vasiyetini yerine getirmiş ve onların borncunu ödemiş olacağız. Onların vasiyetini yerine getirmiş ve onlara borcumuzu ödemiş olacağız. Şehitlerimizi tabii ki analım, ama önce şehitlerimizi anlayalım. Ecdadımız bizleri hep gururlandırmıştır. Allah onlardan razı olsun. Ecdadımızı Avrupa'dan çekerseniz Avrupa'nın, Afrika'dan sekerseniz Afrika'nın, Asya'dan çekerseniz Asya'nın tarihini yazamazsınız. Yani ecdadımızı tarih sahnesinden çekerseniz tarih yazamazsınız. Mesele ecdadın misyonunu anlayacak ve vasiyetini yerine getirecek kadar yürekli olup olamayaçağımızdır. Mesele Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün işaret ettiği noktaya getirip getiremeyeceğimizdir. İşte meselenin özü budur.”

Anma programında buluştular
Beylİkdüzü Belediyesi ve Kars-Ardahan-Iğdır Dernekler Federasyonu vatan toprakları uğruna şehit düşen Sarıkamış Şehitleri’ni Anma Programı’nda buluştu. Beylikdüzü Fatih Sultan Mehmet Camii önünde helva dağıtımı ile başlayan program, Gürpınar Zübeyde Ana Sosyal Yaşam Merkezi önündeki temsili yürüyüş ile devam etti. Sarıkamış Şehitleri’ni Anma Programı ise Aşık Veysel Sahnesi’nde yapılan gösterilerle gerçekleşti. Programa Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva, belediye başkanları, başkan yardımcıları, birim müdürleri ve STK temsilcileri katıldı. Kars-Ardahan-Iğdır Dernekler Federasyonu Başkanı Gürsel İlgüz; şehitleri anarak, bu özel anma programında emeği geçen herkese teşekkür etti.

O acı türkülerle hayat buldu
103 yıl önce yaşanan olayları anlatan Prof. Dr. Bingür Sönmez, Sarıkamış şehitlerinin sembolünün kardelenler olduğunu söyleyerek, Sarıkamış'ta çok çetin koşullardan geçildiğini, Enver Paşa’nın esir kalmaktan zorla kurtulduğunu, savaşın 15 gün 15 gece sürdüğünü ve Mehmetçiklerin donarak hayatını yitirdiğini ifade etti. “118 bin kişilik ordudan sadece 8 bin kişi geri dönebilmişti” diyen Sönmez, Sarıkamış Harekâtı'nda, I. Dünya Savaşı sırasında Osmanlı İmparatorluğu ve Rus İmparatorluğu arasında gerçekleşen kara çatışmalarında; büyük bir hezimete uğrandığını belirtti. Sönmez, “Hastalık ve soğukla mücadele eden Osmanlı askerleri 1914'te başladıkları harekatı 18 gün sürdürebildi. 9 Ocak 1915'de sona eren harekatın ardından on binlerce Osmanlı askeri hayatını kaybetti” dedi. Program kapsamında Sanatçı Recep Ergül ve Doç. Dr. Armağan Elçi, şehitlerin ruhu için Sarıkamış türküleri söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.