Tehlikeli bir mantar türü: Cordyceps !

Tehlikeli bir mantar türü: Cordyceps !
Bilimsel adı Cordyceps Sinesis olan ve popüler kültür'de Cordyceps olarak yer edinen mantar türü son zamanlarda yeni çıkan 'The Last of Us' dizisiyle birlikte gündeme geldi

2013 yılında piyasaya sürülen video oyunuyla ve 2023'de güncel olarak devam eden dizisiyle gündeme oturan Last Of Us evreninde bahsedilen Cordyceps mantarı nedir ?

Cordyceps bir Mantar türüdür.  Yağmur ormanları ve Çin'in bazı bölgelerinde yetişen mantar, popüler kültür'de 'Kuklacı mantar' , 'Zombi Mantar' olarak bilinmektedir.  Böyle bilinmesinin sebebi genelde Karıncalar üzerinde etkisini gösterdiği Kuklacı görevi gören sporları ve yaşamak için bir bedene ihtiyaç duymasından kaynaklanmasıdır.

DOLAŞIM SİSTEMİNİ ETKİLEYEREK KONTROL ALTINA ALIYOR 

Mantar genellikle kış mevsiminde kış uykusuna yatan böcekleri ve larvaları yuva olarak kullanıyor. Canlı kış uykusuna yattığı vakitte vücuduna girerek dolaşım sistemini etkisi altına alıyor.  Vücuda yerleşme işlemi gerçekleştikten sonra vücudu adeta bir kukla gibi kullanmaya başlayan mantar filizlerini kurbanı olan böceğin sinir sistemine yayarak onu adeta birer kukla haline dönüştürüyor. 

SICAK HAVALARDA HAYATTA KALAMIYOR 

Kış aylarında etkisi altına aldığı kurbanının yaz aylarının başında cansız hale getiren mantar, ölen vücutta filizlenerek kendisine kış mevsimine kadar yeni kurbanlar aramaya başlıyor. Hayatta kalması için kurban olarak gördüğü donör bedenlerin sıcaklığının 34 derecenin altında olması gerekiyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.