Uzman Psikolog Melda Yakupoğlu: Yeni yılda neler yapmalıyız?

Uzman Psikolog Melda Yakupoğlu: Yeni yılda neler yapmalıyız?
Psikolog Melda Yakupoğlu, 2023'e sayılı günler kala, yeni yılda neler yapıp neler yapmamanız gerektiğine dair önemli tavsiyelerde bulundu.

Yeni bir yıl yine geldi, her yıl biterken bütün bir yılın analizini kendinize yapıyor musunuz? Bütünüyle iyi bir yıl mıydı, kötü müydü, neler beklediniz, neler umdunuz, neler buldunuz? Bu yıl sizi en çok mutlu eden şeyler neydi, en çok mutsuz eden, şaşırtan, endişelendiren ve peki heyecanlandıran şeyler neydi? Yaşadığınız olaylara nasıl anlamlar yüklediniz?  Her yeni bir yıl başlarken insanların geçirdikleri yıla dair daha farkındalıklı olmasını faydalı bulurum. Bunun için sakin bir kafayla durum değerlendirmesine ihtiyaç vardır. Hiç düşündünüz mü yıllar geçerken bir sonraki yıldan ne umuyorsunuz? Herkes birbirine iyi dilekler dilerken, mutlu, sağlıklı, bol kazançlı, aşk dolu, başarılı vs. gibi birçok özellik sayar. Peki hepsi bir arada olsun diye temenni ederken siz gerçekten ne istediğinizi biliyor musunuz? İşte bütün bu soruların cevabını Psikolog Melda Yakupoğlu veriyor.  Gelin bu yıl hayatınızda bir şeyleri değiştirme yılı olsun. İşe bütün davranışlarımızın temeli olan psikolojimizi iyileştirmekle başlayalım. Otomatikleşmiş davranışlarınızı, kalıplaşmış yaşamınızı bozan bazı düşüncelerinizi değiştirerek işe başlarsanız iyi bir psikolojiye sahip olabilirsiniz. Bu 10 maddeye dikkat!

Kendine iyi bak
İnsanlar kendilerine iyi bakmak için günümüzde birçok yol deniyorlar. Örneğin fiziksel sağlıklarını korumak için spor yapıyor, yediklerine içtiklerine dikkat ediyor, gerekli vitaminleri ve ilaçları kullanıyor, yenilikleri takip ediyorlar. Ancak konu psikolojik sağlıklarına geldiğinde problemlerin üstünü çoğu zaman kapatıyor ve kendiliğinden geçer diye bekliyorlar. Oysa psikolojik sağlık en az fiziksel sağlık kadar önemli bir durumdur. Eğer mutsuz, üzüntülü, kaygılı, öfkeli, korku doluysanız, hayata baktığınız pencerede bu şekilde olacak ve davranışlarınız duygu durumunuzdan etkilenecektir.

Duygu ve düşüceni kontrol et
Birçok insan duygusal kararlar alırken mantığını devre dışı bırakır ama sonucunda da zarar görebilir. Birçok insan da tamamen mantığı ile hareket ederken duygularını hep göz ardı eder. Terapiler bu iki ucun arasında bir kontrol sağlamayı öğretir. Bunu öğrenip uygulamaya geçirmek önemli bir gelişim olacaktır.

Kendini geliştir
Yeni her şey beynimizi geliştirir. Yeni aktiviteler yap, hobiler edin, yeni arkadaşlıklar, dostluklar, yeni yerler gibi her şey edki alışkanlıklarından uzaklaşıp zihninin otomatikleşmiş şekilde davranma eğilimini kıracaktır. Kendini geliştirmenin hayatın her anı içerisinde olabileceğini unutma. Yaşadığın her iyi yada kötü deneyim bir hayat dersi. Örneğin yolunda gitmeyen ilişkilerden hayat dersi çıkar ve bir sonrakinde ona göre davran. Mesela “hayır” diyemiyorsan neden diyemediğine bir bak ve kendini geliştirerek sınır koymayı öğren.

Sınır koy 
İnsanlarla ilişkinde nerede zarar görebileceğini kestirip yerine göre mesafeni ayarlamayı öğren. Birçok kişi kendilerini üzse dahi karşı taraf için fedakarlık yapmaktan, hayatından, kararlarından ödün vermekten kendini alıkoyamaz. Sınır koymayı öğrenmek ilişkilerin ayarında gitmesine de yardımcı olur.
 

Toksik ilişkilerden uzak dur
Bazı ilişkiler toksiktir. Yani kişiyi üzer, yaşamından zamanı, mutluluğu ve birçok önemli şeyi alır götürür. Bu tarz toksik ilişkilerden uzak durmak gerekir. Yeni bir yıl daha iyis insan ilişkileri kurabilmek ve eskiyle vedalaşmak için ideal bir başlangıç olabilir.

Düzen kur
Hayatında düzen kurmayı deneyin. Uyku saatleriniz, yeme düzeniniz, size iyi gelen rutinlerinizle dağınık yaşamınızı nasıl daha kaliteli hale getirebileceğiniz üzerine düşünün ve uygulamaya geçin.

Erteleme
Yeni yılda alınan kararların yıl içerisinde uygulanamaması gibi bir durum vardır. Bu erteleme yapmanızdan kaynaklanır. Bu sebeple bu yıl ki kararları ertelemeyin. Hemen başlayın.

Kötü alışkanlıklarını değiştir
Bugün değiştireceğiniz kötü alışkanlıklar yarınlar için çok şey ifade edecektir. Zorlu görünse bile denemeye değer, bu yıl değiştirmek istediğiniz yanlarınızı, alışkanlıklarınızı bulup başlangıç yapın.

Geçmişten arın
Sizi üzen birçok şey yaşadığınıza eminim ama bütün bunları içinizde tutmanız, geçmişle vedalaşmamanız ne yazık ki şu anınızı da bozuyor. Bu sebeple geçmişin yüklerinden arınıp şu ana odaklanmayı öğrenmek, anda kalabilmeye çalışmak güzel bir hedef olacaktır.

Olayları büyütme
Olayları adeta bir felaketleştirme tarzıyla büyütmekten arınmak en önemlisi. Daha olaylar gerçekleşmeden sonucunu olumsuz düşünüp moralinizi ve motivasyonunuzu bozmayın. Söylediklerimin birçoğunu genel bilindik şeyler gibi algılasanız bile çok az kişinin yaşamında bunları gerçekten uygulayabildiğini unutmayın. Herkese farkındalıklı, keşkesiz bir yıl diliyorum…

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.