Yüzümle mutluyum haftası!

Yüzümle mutluyum haftası!
15 - 23 Mayıs dünyada eş zamanlı olarak Yüzümle Mutluyum Haftası kapsamında, “Yüzümle Mutluyum Derneği” toplumda farkındalık yaratmak amacıyla bu hafta hashtagi paylaşımları yapıyor

Yüzümle Mutluyum Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Aysun Aktaç farkındalık çalışması ile ilgili detayların yanı sıra bireysel yaşadığı zorlukları ve olması ve olmaması gerekenleri değerlendirip Damga okurları için paylaştı. Aktaç, “Toplum içerisinde etiketlenmiş güzellik algısı için, maalesef toplumumuzda dayatılmış bir güzellik algısı var ve bu uygulanmakta, örneğin işe alım süreçlerinde kişinin becerisinden, yeteneğinden önce dış görünüşüne bakılarak bir değerlendirme yapılıyor” ifadelerini kullandı.
 

Yüz eşitliği mühim
Yüz eşitliği hakkında da konuşan Aktaç; “ Her insan yüz görünümü nasıl olursa olsun değerli ve eşsizdir. Bu hafta boyunca hep birlikte dış görünüş ayrımcılığıyla savaşıyor ve yüz eşitliği kavramını yaymayı hedefliyoruz.15 - 23 Mayıs Haftası’nda farkındalığa destek olmak için yüzümüze kelebek çiziyor ya da yara bandı yapıştırarak çektiğimiz fotoğrafları #yuzumlemutluyum hashtagi ile paylaşıyoruz. Yüz bölgesinde farklılığı olan bireylerin de toplumun bir parçası olduğu ve eşit haklara sahip oldukları bilincini yerleştirmek, toplumda var olan güzellik algısını değiştirmek ve “ yüz bölgesinde” farklılığı olan daha çok bireye ulaşabilmek olduğunu belirten Aytaç, özellikle ailelerin bilinçlendirilmesinin altını çizerek; ailelerin bilinçlendirilmesiyle birlikte çoğu aile çocuklarının saklamadan toplum içerisine kolaylıkla katabilecektir” dedi.

 

Fotoğrafsız özgeçmiş
“Maalesef toplumumuzda dayatılmış bir güzellik algısı var ve bu güzellik algısı topluma dayatılmakta. Örneğin işe alım sürecinde, ilk önce kişinin becerisi ve yeteneklerinden çok dış görünüşüne bakılarak bir değerlendirme yapılmakta. Bu konuda da başlattığımız çalışmayla, kurumsal firmalarda fotoğrafsız özgeçmiş projemizi anlatarak farkındalık çalışması başlattık”, diyen Aytaç, “Gündelik yaşam içerisinde en büyük zorluk, insanların size olan bakışları ! Otobüste, metroda, kafede ya da yolda yürürken ! Bu bakışlar ve yüzünüzle ilgili sorulan sorular sizi incitebiliyor. Kendimi olduğum gibi kabul etmeye başladığım andan bu yana daha rahat ve iyi hissediyorum” şeklinde konuştu.

 

Herkesi olduğu gibi kabul edelim
İnsanlara empati çağırısında da bulunan Aysun Aktaç, “İnsanları bilinçlendirmenin tek yolu eğitim. Ailelerin eğitimi ve okullarda yüz eşitliğinin ders olarak müfredatta olması çok önemli. Elimde bir sihirli değnek olsa ve tek bir şey için kullanımı olsaydı hiç şüphesiz önyargıyı değiştirmek istedim. Maalesef ki medya, reklam veren film ve dizi endüstrisinin de başarı ölçütü dış görünüm! Bu sektörlerde güzellik algısının var olması ve özellikle de dizilerde ve reklamlarda aynı fiziksel özelliklere sahip kişilerin rol alması toplumda belli bir güzellik algısının yerleşmesine sebep oluyor. Bunun da değişmesi en büyük isteğimiz bu konuda da çalışmalar yapmaktayız. 15 Mayıs – 23 Mayıs farkındalık haftası vesileyle insanlara şunu söylemek istiyorum; herkesi olduğu gibi kabul edelim ve empati kuralım. Her birey özel ve değerlidir bunu lütfen unutmayalım, bakış açımızı değiştirelim ve değişimi görelim” dedi.


 

ÖZEL HABER: DİLEK BOZKURT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.