Utku Kızıltan

Utku Kızıltan

Yaşamamızı tehdit eden tehlike; su!

Öyle basit değil gerçekten önümüzdeki yıllarda çok problemler yaşayacağız sorun olan Su. Dünyadaki suların sadece %2.6 sı tatlı su kaynağıdır. Bu sularında %1.6’sı kutuplarda buz halinde bulunmaktadır. Geri kalan %1’lik bölümünde akarsular, göller ve yer altı sularını teşkil eder. Son 50 yılda dünyada su ihtiyacı %400 artmıştır. 26 ülkede 1,2 milyar insan temiz su kaynaklarından mahrumdur. Su sıkıntısı çeken 26 ülkenin 14’ü Ortadoğu'dadır.

2001 yılında düzenlenen toplantılarda yeterli su potansiyeline sahip ülkelerin 2025 yılında süper güç haline gelebilecekleri belirtilmiştir. Bu toplantılarda 25 yıllık süreçte su potansiyellerini kaybedeceği bildirilmiş, bu ülkeler arasında Türkiye’de sayılmıştır. Aynı raporda Orta Afrika’da 6 ülkeye su sağlayan ÇAD gölünün %95’inin, dünyanın dördüncü büyük tatlı su gölü ARAL Gölünün %60’ının kuruduğu belirtilmektedir. Aral Gölünün insanlar tarafından nasıl kurutulduğunun TEMA tarafından yapılan belgesel filmini okullarda gösteriyordum şimdi pek izin verilmiyor.

Ülkemizde de Göllerin ve derelerin kuruması şikayetleri basında sık sık dile getirilmektedir. Afrika’da kişi başına yıllık su miktarı 1250 metre küptür. Bu miktar 2025 yılında 650 metre küpe düşecektir. Kıtada büyük göçler yaşanacaktır. Hazır olun Irak, Suriye, Afganistan'dan sonra bunlar da bizi ziyaret edebilirler. İran’ın %60’ı susuzluktan etkilenecektir. Hindistan’ın su kaynakları 15 yıl gibi kısa bir sürede önemli oranda azalacak onlarda göç edecekler ya da kirli su tüketimine bağlı olarak salgın hastalıklardan öleceklerdir. Çin nüfusu 2030 yılında 1.5 milyara ulaşacak ve su ihtiyacı %60 artacaktır.

Hızla artan su sıkıntısını geciktirmek bizim elimizde. Yağmurları yağdıramasak da, evlerimizde yaşamımızı düzenleyerek krizi hafifletmemiz mümkündür. Sevgili okuyucular almamız gereken tedbirleri de haftaya size ulaştıracağım. Sağlıklı kalmanız dileklerimle.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Utku Kızıltan Arşivi