Yaşasın sinemalar!

Bugün, izlemekten hoşlanacağınız bir kaç film önermek istiyorum. Kendinize güzel bir yer seçin ve başka dünyalarda, başka hayatlara yolculuğa çıkmaya hazırlanın. Buyurun hangisinden başlayacağınızı seçin o halde...
    ***
KEFERNAHUM(CARPERNAUM)2018
“Hayat bir orospudur. İyi insanlar olacağımızı ve sevileceğimizi düşünmüştüm. Ama Allah bunu bizim için istemedi. Bizim ötekiler için paspas olmamızı istiyor.”Bu sözler Lübnan’lı çocuk Zain’e ait. Lübnan-Fransa ortak yapımı  drama türündeki filmin yönetmeni Nadine Labaki. Boluwatire Treasure Bankole, Georges Khabbaz, Nadire Labaki, Yordanos Shiferaw, Zain Al Rafeea gibi oyuncuların yer aldığı filmin 3 ödülü var. İzlemek için iki saatinizi ayırdığınıza asla üzülmeyeceksiniz.
    ***
Filmin konusuna gelince; İşlediği suçtan ötürü 5 yıl hapis cezası alan, 12 yaşında olduğu doktor raporu ile belirlenen Zain, anne babasından onu dünyaya getirdikleri için şikayetçidir. Hakim ne istediğini sorduğunda ise, annesinden bir daha çocuk doğurmamasını ve İsveç’e gitmek istediğini söyler.
Filmi izleyince insan kendine şu soruyu yeniden sormadan edemiyor. Coğrafya nasıl bir kader?
    ***
Savaşın içinde büyüyen, oyuncakları silah, tüfek, kılıç olan çocukar...Henüz kendileri çocuk olmadan, anne olan, gelin olan çocuklar...Okula gidemeyen, kendilerini korumaya çalışan, ağır işlerde çalışan çocuklar...Doğmuş ama nüfus kağıdı olmayan, ne zaman doğduğu, kaç yaşında olduğu bilinmeyen çocuklar... 
Şiddet, yoksulluktan besleniyor. 
***
Suriyeli kız çocuğu ile Zain arasında geçen konuşmadaki şu sözler insanın içini acıtmıyor mu?
”İsveçe gideceğim. Orada kimse nereli olduğunu sormuyormuş. Kendi odam olacak, kapıyı vurmadan kimse içeri giremeyecek. Kimin gireceğine ben karar vereceğim.
Biliyor musun?Orada çocuklar doğal nedenlerle ölüyormuş!.”
Ufacık yüzlerde, kocaman gözyaşları...
*** 
GÜNAHA DAVET(A BRONX TALE)1993
Biraz gerilerden bir film ancak bugüne kadar nasıl olupta gözden kaçırdığıma üzüldüm. Robert De Niro’nun hem yönetmenliğini yaptığı hem de başrolde olduğu suç-dram türündeki film 120 dakika. Senaristi Chazz Palminteri aynı zamanda oyuncu olarakta yer alıyor. Diğer oyuncular; Lilla Brancato, Francis Capra
    ***
1960’lı yıllarda new york’un kenar mahallelerinden birinde geçiyor. Irkçı kavgalarına da filmde yer verilmiş. Robert De Niro eşi ve oğlu ile bu mahallede yaşıyor. Baba, belediyede otobüs şoförüdür. Oğlu Calojero’yu saygın ve dürüst biri olarak yetiştirmeye çalışır, ancak Calejero mahallede suç patronu Sonny’e hayrandır ve onu örnek alır. Bir gün yaşanan bir olay sonucu, Sonny’nin dikkatini çekmeye başarır, bu da onun hayatını değiştirir.
Filmde öne çıkan replikler ise şunlar oldu;”Hayattaki en acı şey harcanmış yetenektir.”
“Sevilmek mi, saygı duyulmak mı?Korku mu saygıyı getirir?”
-”Kötülerin öldüğüne üzülüyorum.(-Neden?)”Aslında kimse kötü değildir.”
    ***
“Sonunda anladım. Bu iki adamdan önemli bir şey öğrenmiştim. Karşılıksız sevmek ve sevilmek. İnsanları olduğu gibi kabul etmeniz gerekiyor. Ve en büyük dersi aldım. Hayattaki en acı şey harcanmış yetenek. Yaptığınız seçimler hayatınızı sonsuza dek şekillendiriyor.”  
    ***
BOHEMİAN RHAPSODY
1970’li yıllara gidelim ve o yıllarda şarkılarıyla kasıp kavuran Queen gurubunun efsane lideri Freddie Mercury’nin biyografik filmi olan”Bohemian Rapsody”den bahsedelim. Biyografik-Dram türündeki filmi izlerken iki saatin nasıl geçtiğini anlamayacaksınız. 2018 yapımı filmin yönetmeni, Bryan Singer. Rami Malek, Gwilyn Lee, Lucy Boynton, Ben Hardy gibi oyuncular rol almış. 
Freddie Mercury 1946 Zanzibar doğumlu. Daha sonra ailesi Hindistan’a göç etmiş ve okul eğitimini Bombay’da tamamlamış. 1964 Zanzibar devrimi nedeniyle ailesi ile birlikte Birleşik Krallığa taşınmışlar. 1970’li yıllarda Queen efsanesi doğuyor ve 1975 yılında müzik listelerini altüst ediyor. Freddie Mercury son 50 yılın en iyi rock şarkıcısı seçilmiş. Önemli bir ankete göre ise rock’un tanrısı ilan edilmiş. Ne yazık ki 1987 yılında AIDS teşhisi konmuş ve henüz 45 yaşında iken 1991 yılında hayatını kaybetmiş. Cesedi Zerdüşt dinine göre yakılmış ancak küllerinin nereye serpildiği bilinmiyor.
Farklı yerlerde yaşayıp, oraların kültüründen aldığı etkileri müziğine olumlu yansıtmayı başarmış Freddie Mercury ve Queen gurubu sevenlerin keyifle izleyeceğini sanıyorum. 
  Sevgiyle kalın

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sevim Güney Arşivi