Dünya İki Kapılı Bir Han

Bahtım ile çekişim var, hakka boyun büküşüm var. Daha yapacak işim var, geriye dönün seneler. Yeni yıla kıymetli dostum rahmetli Ali Özütemiz’in, namı diğer Kıvırcık Ali'nin sözleriyle başlamak istedim. Hayat yolculuğumuzda bir bakmışız ömrün sonuna gelmişiz. Yıllar birbiri ardına geçmiş tıpkı geçtiğimiz yıl gibi. Geçen sene deniyor adına aslında geçen sene değil, geçen; ömür, hayat ve yaşamdan başka bir şey değil.

Ah yıllar! Ne kadar da çabuk geçiyorsun. Ah dünya! Ne kadar da hızlı dönüyorsun. Aşık Veysel'in deyimiyle iki kapılı bir handa gece gündüz yürüdük. Dünya denilen iki kapılı handan kimler geldi kimler geçti. Aynı hızla gelip geçmeye devam edilecek. Bir gün gelecek adını hatırlayan son kişi öldüğünde, hiç doğmamış gibi olacaksın.

Hayallerimizin, mutluluğumuzun, hüznümüzün, bir ömre sığdıramadığımız meşguliyet ve hayat mücadelemizin peşinden koşarken, bir bakmışız ömür denen şey tükenmiş. Çalış, çabala, geceni gündüzüne kat. İyi bir hayatım olsun diye gençliğini heba et. Çocuklar büyüsün iş güç sahibi olsun diye onlar için çırpın. Yaşlılığım rahat geçsin diye tüm ömrünü iş ve aş peşinde tüket. En sonunda yaşamdan keyif almasını bilemeden, içinden geldiği gibi “yaşadım” diyemeden göçüp git.

Yaşamın, var oluşun gayesi bu mudur? Hayat doğum, yaşam ve ölümden ibaret midir? Ömrümüz boyunca yaşamla ilgili amaçlarımız her zaman değişikliğe uğrayacaktır. Kazanacağız, kaybedeceğiz, üzüleceğiz acılardan geçeceğiz hepsi yaşamın bir parçası olarak karşımızda duruyor. Genç insanlar olarak kimliğinizle boğuştukça, yetişkinliğin sorumlulukları arasında boğuldukça, emekliliğin dingin limanına geçiş yaparken, tüm bu dönüm noktalarında hayat gayeniz değişebilir, dönüşebilir, yoğunlaşıp zayıflayabilir.

Bugün de sağlıklıyım, bugün de nefes alıyorum, bugün de hayattaydım ve bugün geri kalan hayatımızın ilk günü. Her yeni gün bize bir armağan. Öyleyse; hayatına sevgi kat, saygı kat, iyilikler ve güzellikler kat. En zor anında Nazım’ın sözünü hatırla: “Yok öyle umutları yitirip karanlıkta savrulmak. Unutma; aynı gökyüzü altında, bir direniştir yaşamak.”

Her şeyin gönlünüzce olmasını diliyorum. Yeni yılınızı kutluyorum.

Sağlıcakla…

Saygılarımla

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Osman Köse Arşivi