Utku Kızıltan
Türkiye ikliminde gözlenen değişiklikler
Türkiye’de gece hava sıcaklıkları artıyor...
Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü’nde 1930-1993 dönemi için yapılan özellikle ilkbahar ve yaz mevsimi gece en düşük hava sıcaklıkları, Türkiye’nin pek çok kentinde istatiksel ve klimatolojik açıdan önemli bir ısınma eğitimi göstermektedir. Gece hava sıcaklıklarındaki belirgin ısıtma eğilimlerinin oluşmasında, küresel ısınmanın genel ve uzun süreli etkisine ek olarak, Türkiye’deki hızlı nüfus artışına ve kentsel alanlara yönelik büyük göçe bağlı yaygın ve hızlı kentleşmenin de etkisi vardır.
Türkiye ve bölgesinde kış yağışları azalıyor
Sahel’de ve Subtropikal kuşak yağışlarında 1960’lı yıllarda başlayan ani azalma, 1970’li yıllarla birlikte Doğu Akdeniz Havzası’nda ve Türkiye’de de etkili olmaya başlamıştır. Yağışlardaki önemli azalma eğilimleri ve kuraklık olayları, kış mevsiminde daha belirgin olarak ortaya çıkmıştır. Genellikle 1970’li yılların başı ile 1990’ların başı arasında kalan dönemde egemen olan kurak koşullardan en fazla, Ege, Akdeniz, Marmara ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri etkilenmiştir. 1994-1998 döneminde ise, Doğu Anadolu Bölgesi dışında Türkiye’nin büyük bir bölümünde önemli bir yağış azlığı gözlenmemiş ya da meteorolojik kuraklıklar yaşanmamıştır. Bu dönemin hemen ardından 1999-2000 yıllarında ve 2001 yılının ilk üç ayında ise, Karadeniz Bölgesi dışında, Türkiye’nin büyük bir bölümünde yeniden şiddetli kuraklıklar yaşanmıştır. Su açığı ve su sıkıntısı, yalnız tarım ve enerji üretimi açısından değil, sulamayı, içme suyunu, öteki hidrolojik sistemleri ve etkilerini içeren su kaynakları yönetimi açısından da kritik bir noktaya ulaşılmıştır. Nisan-Mayıs 2001’deki bereketli yağışlar ise, son yıllardaki yağış azlığını ve su açığını tümüyle giderememiştir.
Gelecek yüzyıl için öngörülen önemli iklim değişiklikleri
Yapılan Değerlendirme Raporu’nda (SAR) olduğu gibi Üçüncü Değerlendirme Raporu (TAR) da temel alınan tüm salım senaryoları ve projeksiyonları atmosferik karbondioksit birikimlerinin, yüzey sıcaklıklarının ve deniz seviyesinin 21. Yüzyıl süresince yükseleceğini kara ve deniz buzlarının alansal ve hacimsel olarak azalacağını öngörmektedir. Bütün bunları öğrenip doğamızı çok çok önem vererek korumamız gerekiyor. Sevgili Okuyucularımız, Bu gibi konuları her kitabı, konferansı araştırıp bulduklarımı sizinle paylaşıyorum. Lütfen siz de çevrenizi bilgilendirin. Sağlıklı kalmanız dileklerimle.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.