Yerel haber siteleri ve yapılmayanlar - 2

Siz değerli okuyucularıma bu yazımda yerel basında yer alan internet siteleri konusunda düşülen yanlışları ve yapılmayanları anlatmıştım. Çeşitli değerlendirmelerin içerdiği yazım için aldığım olumlu dönüşlerden dolayı teşekkür ederim.
***
Gazete sahibiyseniz aynı zamanda internet alanını da düşünmelisiniz. Yani para kazanacağınız konudaki en iyi ismi belirlemeniz gerekiyor. İnternette de eşsiz bir isim olmalı ki insanlar sizi farklı bulsun, göz atsın ve takip etsin.
***
Aslında ilk olarak yazılması gereken konulardı bunlar ama yapılmadığı zaman bu yazının da bir anlamı kalmıyor. Haber sitelerini oturtan, markalaştıran ve ön plana çıkaran maddeleri uygulamadığınızda anlatacaklarım taca çıkıyor.
***

hosting

Nedir bunlar peki? Yerel haber sitesi açmadan önce düşünülmesi gereken hususlar ne olabilir?
- Jenerik alan adı (domain)
- İyi bir haber yazılımı
- Hosting seçimi

***
Yerel haber sitelerinin birçoğunda uzun isimler var veya haber portallarına gitmeyecek alan adları kullanılıyor. İnsanların aklında kalacağı ve klavyeden kısa sürede yazabilecekleri domain seçiminde karar kılmak gerekiyor. Örneğin 61saat, haber24 gibi. Hem yazması kolay hem de bir defada akla gelebilen isimler. Diğer türlü xxxxxhaber/gazetesi.com/.tr tarzındaki domainlerin sahipleri Google veya diğer arama motorları olmadıkça ziyaretçi çekmesi biraz zor gibi. İnsanlar adres yazmak veya aramaktaki zamanını farklı portallarda haber okuyarak geçirmeyi tercih ediyor. Formatınız farklı ve gerçekten ilginç doneler sunuyorsanız o zaman avantajlısınız biraz.
***
Haber sitesinin mutfağı ve vitrini haber yazılımıdır. Aynı zamanda sizin de kimliğiniz demek oluyor. Burada seçiminiz çok önemli. Arka tarafında haber yazabileceğiniz, galeriler oluşturabileceğiniz ve makaleler ekleyebileceğiniz panelin yansıması bu sistem olacak. Sizi taşıyabileceğiniz en iyi sistemi almak için çaba gösterin.Ben çok fazla trafik çekmeyecek bir haber sitesi açacağım. Sonrasına bakmak için de zaman gerek diyorsanız da Wordpress altyapılı temalar işinizi görecektir.
***
Hosting seçiminde birçok kişi beklemediği sorunlar yaşıyor. Bunların başında da her firmayı aynı şekilde görmek var. Biraz pahalı olsun ama teknik destek konusunda size fayda getiren bir şirketi tercih edin. Şahıslardan asla hosting/sunucu hizmeti almayın. Yarın bir gün aranızda yazılı bir anlaşma yoksa her şeyiniz elinizden gidebilir. Firmalardan da alacağınız hosting için de yedekleme, CPU sınırı gibi özelliklere dikkat etmenizde fayda var. Ve mümkünse referansı yüksek şirketleri bulmaya gayret gösterin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Burak Zihni Arşivi