124 Suriyeli daha uğurlandı

124 Suriyeli daha uğurlandı
Esenyurt Belediyesi’nin organizasyonuyla ilçede yaşayan Suriyelilerin vatanlarına dönüşü katlanarak artıyor. 124 Suriyeli daha 3 otobüsle ülkelerine uğurlandı

Türk Silahlı Kuvvetlerinin Özgür Suriye Ordusu ile birlikte Suriye’de gerçekleştirdiği Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı operasyonlarının ardından bölgenin güvenli hale gelmesi, ayrıca Türkiye’nin girişimleri sonucu Rusya ile varılan mutabakat neticesinde İdlib’de tampon bölge ilan edilmesi Türkiye’de yaşayan Suriyelilerin ülkelerine dönme isteğini artırdı. Esenyurt Belediyesi’nin organizasyonu ile ülkelerine kesin dönüş yapan 53’ü çocuk 124 kişilik Suriyeli grubu daha memleketlerine uğurlandı. Türkiye’den ayrılmanın burukluğunu yaşayan Suriyeliler Esenyurt Belediyesi’ne ait 3 otobüse binerek, ülkelerine dönmek üzere Kilis Öncüpınar Sınır Kapısı’na doğru yola çıktı. Suriyeli kafilenin büyük bir bölümü Halep, Afrin, Cerablus, Azez’e geri dönüş yaparken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin’in gerçekleştirdiği Soçi Zirvesi’nin ardından güvenliği artan İdlib’e de gidenler yer aldı.

3 bin 500 kişi gönderdik
Esenyurt’tan yola çıkan kafileyi bizzat uğurlayan Esenyurt Belediye Başkanı Ali Murat Alatape, ailelere ve çocuklara çeşitli hediyeler verdi. Başkan Alatepe bu organizasyonda Kızılay ve AFAD ile yapılan işbirliğini vurgulayarak, “Onlarla irtibat halindeyiz. Biz, buradan araca bindirip gönderiyoruz. Orada Kızılay ve AFAD ekibi onları karşılıyor. Gittiği yere kadar götürüyor. Geçen hafta 98 kişiyi göndermiştik. İnşallah birkaç ay sonrada Fırat’ın doğusuna göndereceğiz. Şu anda gönderdiğimiz sayı itibariyle 3 bin 500’ü geçtik. 124 kişide bugün gönderiyoruz. Yıl sonuna kadar 5 bin 500 rakamını tutturmak istiyoruz. İnşallah 2019’da da 25 bin misafirimizi de huzurlu olan topraklara göndereceğiz" dedi.

Hepsi Türkçe biliyor
Kafiledeki çocuklarının çoğunun burada doğduğunu aktaran Alatepe, “Hepsi Türkçe biliyor. Bir bağ oluşmuş olacak. Gidenler orada ticaret yapacaklar ve ticaretlerini inşallah Türkiye’yle yapacaklar. Bize de bir dönüşü olacak. Ben onların bundan sonraki hayatlarında başarılar diliyorum. Biz burada ensarlık yaptık onlar da muhacir olarak geldiler. Kendimizden ayırmadık onları. Aşımıza eşimize ortak ettik onları. Bunun mutluğunu yaşıyorlar. Kendiler bize şükran duyuyorlar" diye konuştu.

Çocuklarının hasretine dayanamadı
Esenyurt’tan Eylül ayında gönderilen kafileyle Suriye’ye gidecekken son anda vazgeçen ve kocası Muhammed İbrahim’i terk eden Kamer Resul de bu grupla çocuklarının yanına döndü. Çocuklarını çok özlediğini bildiren Resul, “7 yıl önce Türkiye’ye geldim. Eşim ve 4 çocuğum 2 ay önce Suriye’ye döndü, ben onlarla gitmedim. Burayı çok seviyordum ve kardeşlerim buradaydı. Türkiye ikinci vatanım oldu. Eşim dönmeye karar verdiği zaman zoruma gitti gidemedim. Şimdi çocuklarımı çok özlediğim için yanlarına dönüyorum. Oraya döndüğümde eşim ve çocuklarımla birlikte yaşayacağız. Burada kız kardeşlerim var onları çok özleyeceğim. Bir yandan çocuklarıma kavuştuğum için seviniyorum diğer yandan da kardeşlerimden ayrıldığım için üzülüyorum” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.