15 kuruşa göz dikmişler

15 kuruşa göz dikmişler
CHP İBB Meclis Üyesi Erdal Tüfekçi, 20 yıldır hesabı verilmeyen deprem fonu için toplanan paraların akıbetini hatırlattı, plastik poşet fonu için de uyarıda bulundu. Tüfekçi, “Devlet vatandaşın cebindeki 15 kuruşa göz dikmiş ve tahsil etmektedir. Bu parayı 'Çevre için harcayacağım' sözü hiç inandırıcı değildir” dedi

Plastik poşet uygulamasının doğru bir karar olduğunu savunan CHP İBB Meclis Üyesi Erdal Tüfekçi, ücret karşılığı vatandaşa verilen plastik poşet uygulamasını İBB Meclis gündemine taşıdı. "Ücret karşılığı vatandaşa verilen plastik poşet uygulanması ile bu parayı çevre için kullanacağız laflarına artık halk inanmıyoruz" diyen Tüfekçi, "Çünkü zamanında bir deprem fonu çıkartılmıştı, ne kadar para toplandı? Nerelere harcandı? Bilen var mı? Hesabı da halka verilmedi?" diyerek uyarıda bulundu.

Bir yılda 750 milyon
Çevre ve Şehircilik Bakanı'nın 'Derdimiz para değil, çevreye olan tahribatı en aza indirmek' dediğini hatırlatan Tüfekçi, "Paralı poşet uygulaması dünyanın çoğu ülkesinde var mı? Var, oralarda alışveriş yaparken poşet istersen para ile alıyor musun? Alıyorsun, ama dünyanın hiçbir ülkesinde hükümet bir kanun çıkartıp poşet parasının belli bir kısmını kafadan cebine atmıyor. Madem derdiniz para değil o zaman poşet maliyeti olan 10 kuruşu alın vatandaştan, neden 25 kuruş alıyorsunuz? Tüm ülke genelinde senede 5 milyar civarında plastik torba tüketiliyor, çarpın bunu 15 kuruşa, çıkan meblağ 750 milyon TL’dir. Hadi bu uygulamadan sonra poşet tüketiminin üçte iki  oranında azaldığını düşünürsek mevcut hükümetin çıkartılan bu kanun vasıtasıyla vatandaşın cebinden 250 milyon TL’yi aldığını göreceğiz" ifadelerini kullandı. 

Bedava dağıtacaklar
"Şimdiye kadar satış noktalarında size uygun fiyata, maliyetine ya da promasyon olarak bez torba ya da file veren bir market gördünüz mü?" diye soran Tüfekçi, "Size böyle bir teklif yapıldı mı? Örneğin 50 Kuruş’a küçük bir bez torba yada 1 TL’ye büyük boy bez torba, önerdiler mi? Hani nerede bu marketlerin yükümlülükleri, nerede devletin TV’lerde reklam spotları, neden bunlar uygulanmıyor? Seçime kadar da böyle bir şey göremeyeceksiniz, birkaç gün önce sayın Cumhurbaşkanı açıkladı, AK Parti seçim çalışmasında kullanılmak üzere milyonlarca bez torba hazırlatmış bedava vatandaşa dağıtacaklar" dedi.

Kanun çıkarmaya gerek yok
Çevre Kanunu ile kullanılan plastik poşet kullanımının azaltılması ve belli bir süre sonra da tamamen kaldırılması gerektiğini belirten Tüfekçi, "Esasen günümüzde bunları yapmak için kanun çıkartmaya da gerek yoktur, Sayın Cumhurbaşkanı bir kararname ile bunları hemen yapabilir. İBB Halk Ekmek ekmeği satarken vatandaşa poşeti para ile satmamalıdır, kanunen de ekmek koruma, hijyen amaçlı olarak kağıda ya da poşete sarılıp vatandaşa verilmelidir. Çevre ve Şehircilik Bakanı da bu söylemdedir. Hükümet, dünyanın hiçbir ülkesinde olmayan bir uygulama yaparak vatandaşın cebindeki 15 kuruşa göz dikmiş ve tahsil etmektedir. Bu parayı “Çevre için harcayacağım” sözü hiç inandırıcı değildir" diye konuştu. 
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.