3 Ay piyangosu!

3 Ay piyangosu!
Binaların depreme dayanıksız olduğu Gürpınar Mahallesi Siteler Bölgesi; CHP'li Beylikdüzü Belediyesi ile AK Partili İBB’yi karşı karşıya getirdi. Beylikdüzü Belediyesi kendi planını uygulamaya koydu.

Beylikdüzü Gürpınar Mahallesi Siteler Bölgesi'nde 120 bloktan oluşan yerleşim bölgesiyle ilgili Beylikdüzü Belediyesi'nin 2016 yılının Eylül ayında yaptığı 1/1000 ölçekli imar planı değişikliği önceki gün İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi'nde gündeme geldi. Plan değişikliğinin planının Ak Parti tarafından reddedilmesi tartışmalara neden oldu.
Uysal'a mektup yazdım
Konuyla ilgili Damga'ya konuşan Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Kanuni hakkımızı kullandık” dedi. Belediye Kanunu'na göre üç ay görüşülmeyen maddelerin kabul edilmiş sayıldığını söyleyen İmamoğlu, “Görülür bir şey değil. Yaklaşık bir buçuk yıla aşkın süredir komisyonda duran bir karar bu. Üstelik komisyonun olumlu görüş verdiği bir plan değişikliği. Ama gerekçesi nedir, anlamı nedir, son anda niye geri çekiliyor; hiçbir izah yapılmadı. Sonrasında başka çözümler oluşturacaklarını hatta dönüşümü üstleneceklerini bizzat Sayın İBB Başkanı Uysal söyledi. Kurumları işaret etti. KİPTAŞ'a gidildi, birçok toplantı yapıldı. Bütün bunlar yılbaşı itibariyle tamamen kesildi. Randevu verilmedi, buluşmalar yapılamadı. Yani en son kendimi mektupla ifade etmek zorunda kaldı. Bu devirde İBB Başkanı Uysal'a mektup yazdım. Ona da cevap verilmedi. Tüm çabaları gösterdik” dedi.
Sorumsuzluk yapacaklar mı?
Kanun maddesiyle ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı'ndan olumlu görüş aldıklarını ve bu hakkın ilçe belediyesinde var olduğunu bildirdiklerini söyleyen İmamoğlu, “Kanuna göre hakkımızı kullandık. Hiçbir gayriyasal bir şey yok. Tamamen kanuna uygun. Bir zaman planlaması yapıyoruz. Bu plan süreciyle ilgili işlemlerimize başlayacağız. Ruhsat vereceğiz. Büyükşehir bundan sonra ne yapacak? Bu onların bileceği durumdur. Ben ego yarışında değilim. Ben insanların canını kurtarmaya, bir an önce sağlıklı yapılara kavuşmalarını sağlamaya çalışan sorumlu bir belediye başkanıyım. Birileri sorumsuzluk yapacaksa onu zaman gösterecek. Bu tavırları zaman içinde vatandaşlarımız da değerlendirecektir” diye konuştu. Büyükşehir Belediyesi'nin plana dahil olan bölgede Beylikdüzü Belediyesi tarafından ruhsatı verilmiş inşaatı durdurma yetkisi bulunmadığını ifade eden İmamoğlu, “Yürürlükte olan bir planımız var” açıklamasını yaptı.
Emin olduğumda açıklayacağım
Planların çıkmamasıyla ilgili isim vermeden eleştirilerde bulunan İmamoğlu, “Çok net söylüyorum; insanların hayatı, insanların eğitimi, çocukların hayatı tutunları... Bazı hususlar vardır ki siyaset ötesidir. Ama ne yazık ki, kim nasıl başardı bilemem, elbette ki tahminimiz vardır ama basit, kısır bir siyasi kaygı üzerinden 'ben bu işi nasıl engelleyebilirim' bakışıyla hareket eden birkaç siyasi bu işe engel olmuştur. Bu er ya da geç ortaya çıkacaktır. Tahminlerimizi güçlendirdiğimizde biz de kamoyu ile paylaşırız. Akıl okumuyorum, tespitlerim var sadece emin olduğumda bunu izah edeceğim. Bu tür siyasi kaygılarla insanların emniyeti sağlayan işleri de engelleyenlerin zavallılar olduğunu düşünüyorum” ifadesini kullandı.

CHP’liler bölgeyi ziyaret etti
CHP'ler dün de Siteler bölgesinde bulunan Güneş Apartmanı'nın bahçesinde bölge sakinleri ile bir araya geldi. Süreci vatandaşlarla paylaşan Ertuğrul Gülsever, bölgeye inceleme için gelenlerin bodrum katlarına girmekten korktuğunu belirterek olası bir faciada AK Partili üyelerin sorumlu olduğunu söyledi. Gülsever, “Planın artık yürürlüğe girmesi sıkıntısından dolayı iki senedir getirmedikleri bu planı meclise getirdiler ve kendi oyları ile planı reddettiler. Plan artık hayata geçti ve Beylikdüzü Belediyesi üzerine düşeni yapacak. Bu planın engellenmesi için bir şey yapılırsa ve Allah muhafaza burada bir olumsuzluk olursa. Bunun hem Allah indinde hem de halkın gözünde bütün sorumluluğu size aittir dedim İBB'de. Biz bu planı hayata geçireceğiz. Onlarda ellerinden geldiğince bunu engellemeye çalışacak” dedi. 

Beton elinde parçalandı
Vatandaşlarla bir araya gelmesinin ardından Güneş Apartmanı'nda incelemelerde bulunan CHP Beylikdüzü İlçe Başkanı Turan Taşkın Özer ise “Buranın dönüşümü için elbirliği ile mücadele edeceğiz. AK Partiden ve teknik heyetten arkadaşlar buraya geldi. Betonları elleri ile kırdıklarını görünce ikinci binanın altına girmeye cesaret edemiyorlar. Bunu görmelerine rağmen işi oy devşirmeye götürüyorlar. Bu saattten sonra bu dönüşümü engelleyen insan hayatını hiçe sayan kişidir” dedi. 

Taşın altına elinizi koyun
CHP Beylikdüzü Belediyesi ve İBB Meclis Üyesi Erkan Erdoğan ise “2011 yılında planlar yapılırken 10-12 kattan 5 kata düşürülmüş. 5 kata düşünce müteahhitle anlaşılamıyor. Ekrem İmamoğlu, bu bölgede çalışılmasını istedi. Dönüşümün önünü açacak plan notunu hesapladık, bunu AK Partililerde beğendi. Kolona tekme attım kolon komple döküldü ne yapıyorsun dediler. Yol kat edemeyince yasanın izin verdiği yönde devam ediyoruz. Beylikdüzü Belediyesi sorumluluğu almıştır. Müteahhitlerle görüşün belediyeye gelin. Taşın altına elinizi koyun” dedi.

Başka çare kalmadı
Konuyla ilgili meclis oturumunda söz alan CHP İBB Grup Başkanvekili Ertuğrul Gülsever söz konusu plan değişikliğinin 2 yıldır İBB'de bekletildiğini belirterek, “2 yıldır bir adım bile atılamadı. Kangren oldu bu konu. Onlarca  defa konuştuk nasıl çözeceğimizi tartıştık. Bir arpa boyu yol alamadık. 2016'da Beylikdüzü Belediyesi bu alan için plan değişikliğini yaptı aynı yıl içinde İBB'ye gönderildi ve Kentsel Yenileme Komisyonu'nun önüne geldi. 2017 yılının ocak ayında AKP'li ve CHP'li  komisyon üyeleri birlikte gidip yerinde inceledi. Her iki tarafın da ortak kararı burada insanca yaşamın mümkün olmadığıydı. Artık ne olduysa meclise gelen karar geri çekildi. Burada insanların can güvenliği tehdit altında ivedi önlem alınması gerek. 30 hektarlık alanda 15 bin insan yaşıyor. Can güvenlikleri yok. Şimdi 2 yıl sonra gündeme geldi ve değişiklik kabul edilmedi” dedi. 
Uygulamaya geçilmeli
Konunun çözümü için Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun İBB Başkanı Mevlüt Uysal ile görüştüğünü belirten Gülsever, “Kiptaş ile birlikte bir dönüşüm yapılmasına karar verildi. Kiptaş 3 ayrı seçenek sundu. Biz net biçimde 'hangisini isterseniz ona tamam diyoruz' dedik. Ama yine uzun süre gündeme gelmedi. O günden sonra konu yine uzun bir süre gündeme gelmedi. Beylikdüzü Belediyesi, konuyu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı ile irtibata geçti. Mevzuata göre İBB'ye gönderilip 3 ay içinde meclis gündeme gelmeyen dosya kabul edilmiş sayılır. İçişleri Bakanlığı'ndan mütalaa istedik haklı olunduğuna ilişkin yazı gönderdi. Bunun üzerine artık uygulamaya geçmek için Beylikdüzü Belediyesi ilçede yaptığı planı geçtiğimiz mayısta askıya çıkardı. Haziran ayında askı süreci tamamlandı. Plan askıdan indikten kısa bir süre sonra plan değişikliği İBB Meclisi'ne şimdi geldi ve reddedildi” diye konuştu. 
Nüfus artışı var
Raporla ilgili konuşan Kentsel Yenileme Komisyonu'nun AK Partili başkanı Oktay Birinci ise söz konusu planda imar artışının olduğunu söyledi. Birinci, “Beylikdüzü Belediyesi bu konuda hassassa bugüne kadar yeşil alanı, okul alanı, donatı alanıyla birlikte bir bölge planı yapabilirdi. Bir plan notu değişikliği getirerek nüfus yüzde 35 arttırılıyor.  Burası heyelan bölgesi ve irtifa 2 kat arttırılıyor” dedi.


 

UFUK ÇOBAN/EMEK KARAKAŞ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.