Abdülhamid'in torunları İstanbul'da buluştu

Abdülhamid'in torunları İstanbul'da buluştu
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, Sultan II. Abdülhamid’i anma etkinlikleri kapsamında Sultan’ın farklı ülkelerde yaşayan torunlarını İstanbul’da buluşturdu. Osmanlı Hanedanı Reisi Harun Osmanoğlu, “Dersaadet’te bir araya gelmek bizi çok mutlu etti” diye konuştu

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Mevlüt Uysal, Sultan II. Abdülhamid'i Anma Etkinlikleri kapsamında Sultan’ın soyundan gelen Osmanlı Hanedanı mensuplarını İstanbul’da misafir ediyor. Yurtiçi ve yurtdışında yaşayan 28 aile üyesi önceki akşam Çırağan Sarayı’nda yemekte buluştu. Yemeğe İstanbul Valisi Vasip Şahin, Osmanlı Hanedanı aile reisi Harun Osmanoğlu ile yurtiçi ve yurtdışında yaşayan aile bireyleri, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz, İstanbul Üniversitesi Rektörü Mahmut Ak, Payitaht Abdülhamid dizisinin yapımcısı ve oyuncuları katıldı.

Eleştirenler pişman oldu
Burada bir konuşma yapan Uysal, üç kıtanın son hükümdarı Sultan II. Abdülhamid'i vefatının yüzüncü yılında rahmet, minnetle ve şükranla andığını belirterek, böyle büyük hanedanın üyeleriyle bir arada olmaktan duyduğu memnuniyeti söyledi. Bir hafta sürecek etkinlikler hazırladıklarını söyleyen Uysal, “Osmanlı’nın dünyada sağladığı huzuru hiçbir devlet sağlamamış, belki bundan sonraki süreçte de sağlamayacaktır. Abdülhamid Han’ın en zor dönemde Osmanlı Devleti’ni huzur ve barış içerisinde tutmuş Ulu Hakan'dı. Suikastlar, darbeler yaşadı, her türlü iftiralarla karşılaştı. Bütün bu zorluklara rağmen imparatorluğu 3 kıtada ayakta tuttu. Abdülhamid Han hal edildikten 5-6 sene sonra koca Osmanlı Devleti darmadağın oldu. Ülkenin başındayken kendisini eleştiren birçok insanın sonradan hata yaptığını anlayıp pişmanlık duyduklarını, yanıldıklarını açık açık ilan ettiklerini görüyoruz” dedi.

Minnet duymalıyız
Mevlüt Uysal, “O zor dönemde ülkeyi 33 sene nasıl birlik beraberlik içinde ayakta tuttu? Nasıl eğitimde ve teknolojide yeni bir başlangıç yaptı? Eserlerine sahip çıkmak kadar, Abdülhamid Han’ın memleketi idare şeklini, anlayışını ve ufkunu takip etmek, bunu yeni nesle aktarmak da o kadar önemli diye düşünüyorum. Osmanlı’nın bıraktığı topraklarda şu anda 64 ülke var” ifadelerini kullandı.

İstanbul Valisi Vasip Şahin de Osmanlı'nın her zaman hakkaniyetli bir yönetim sergilediğini ve yönetimi altındaki tüm bölgelere adalet götürdüğünü belirterek, Osmanlı Hanedanın kendilerine bir emanet olduğunu söyledi. Şahin, “Bu milletin her bir ailesi, topluluğu birbirinden azizdir. Bu aile, 700 yıl bu toprakları bir arada tutmuş o yüzden sizlere gerçekten minnet duymalıyız. Bugün de bunun bir nişanesi yaşıyoruz” dedi.

Meksika'dan gelen var
Buluşmada konuşan Osmanlı Hanedanı Reisi Harun Osmanoğlu ise kendilerini Dersaadet’te buluşturan Mevlüt Uysal’a teşekkür ederek, İstanbul’da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Hanedan ailesinden Jamil Osmanoğlu ise ailesiyle birlikte Türkiye'de olmaktan çok mutlu olduğunu belirterek, “Mutluluk şehri İstanbul'da, halkıyla bütünleşmiş ve onun sevgisi kazanmış bir belediye başkanın daveti bizi mutlu etti. 4 ayrı kıtadan hatta Meksika'dan bile aile üyelerini bir araya getirdiniz. Bu bizi çok duygulandırdı” dedi.

Bizim için çok anlamlı
Fethiye Nami Osmanoğlu da aile üyelerinin Türkiye'de buluşmasının çok anlamlı olduğunu ifade ederek, “Kendimizi Türkiye'ye çok bağlı hissediyoruz. Özellikle büyük dedemiz Sultan 2. Abdülhamid Han’ı anmak için bir araya gelmemiz çok anlamlı” dedi. Rima Karime ise Abdülhamid Han’ı ‘Kızıl Sultan’ olarak anılsa zamanla değerinin anlaşıldığını ve hakkının teslim edildiğini söyledi. Nurhan Osmanoğlu da gecede emeği geçen herkese teşekkür ederek, dünyanın dört bir tarafından aile üyeleriyle bir arada olmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti. Gecenin sonunda Başkan Uysal Hanedan mensuplarına hediye takdim etti ve aile fotoğraf çekildi. HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.