Aleviler yeni anayasa istiyor

Aleviler yeni anayasa istiyor
Alevi Dernekler Federasyonu (ADFE) Genel Başkanı Celal Fırat, “Kendi vatandaşıyla barışık toplumun bütün sorunlarına, sıkıntılarına çözüm üretebilen, halkına sahip çıkan bir Anayasa istiyoruz.” diye konuştu

Eşit yurttaşlığa dayalı demokratik bir anayasa, zorunlu din derslerinin kaldırılması, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kaldırılması, cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmesi gibi talepleri olan Alevi kurumları da yeni Anayasanın daha çok demokrasi içermesini talep ediyor. Pirha’ya konuşan Alevi Dernekler Federasyonu (ADFE) Genel Başkanı ve Küçükçekmece Garip Dede Dergahı Başkanı Celal Fırat, herkesin kendini özgür bir şekilde ifade edebileceği özgür bir Anayasa istediklerini kaydetti.

Demokratik bir anayasa istiyoruz
Fırat, nasıl bir anayasa istediklerini şöyle anlattı: “Kendi vatandaşıyla barışık, toplumun bütün sorunlarını sıkıntılarını çözen ve çözüm üretebilen, halkına sahip çıkan bir anayasa istiyoruz. Çoğulculuk ilkesi içeresinde herkesin rengiyle kökeniyle kendini ifade edebileceği bir anayasa istiyoruz. Kimseyi ötekileştirmeyen çoğulculuğu esas alan demokratik anayasa anlayışını benimsiyoruz.”

72 millete bir bakıyoruz
Aleviler olarak 72 milleti aynı gözle gören bir inanca sahip olduklarını dile getiren Fırat, 72 milleti aynı gözle gören, halkıyla barışık, kimseyi ötekileştirmeyen bir Anayasa arzuladıklarını vurguladı. Halkın söylem ve taleplerinin ciddiye alınmadığına işaret eden Fırat, “Bizim yarınlarımızı elimizden alan, doğayı tahrip eden, inançlarımızı katleden, okullarda etkin bir şekilde inancımızın içini boşaltan bir sistemle karşı karşıyayız. Yaşama dair ne varsa bizim idarecilerimiz bunları katletmeye çalışıyorlar” dedi.

Mevcut yasa yamalı bohça gibi
Mevcut anayasanın elle tutulur hiçbir yönünün olmadığını belirten Fırat, eşit yurttaşlık ilkesinin yurttaşların dili, dini, inancı, cinsiyeti ve ırkı nedeniyle ayrımcılığa maruz bırakılmaksızın hakta ve özgürlükte eşit kabul edilmesini ifade ettiğini ve Anayasanın bu temelde ele alınması gerektiğini vurguladı. Fırat, son olarak “Biz diyoruz ki ‘yolumuz kıldan ince kılıçtan keskindir’. Neresidir bu, kalp ve beyin arasındaki yoldur. Devlet gerçekten bu iki köprüyü birleştirirse herkes mutlu olur, el ele verir. Sevgi, barış, kardeşlik olur.” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.