Atık malzemeden sanat eseri doğdu

Atık malzemeden sanat eseri doğdu
Büyükçekmeceli 4 sanatçının çöpe atılan atık malzemelerden ürettikleri maket, minyatür ve rölyefler dikkat çekti. Kursta saat kulelerinden köy evlerine, tramvaylardan gemilere kadar üretilen pek çok eser görücüye çıktı.

Büyükçekmece Belediyesi Halk Akademisi Güzel Sanatlar eğitmenleri, atık malzemeleri değerlendirerek maket, minyatür ve rölyefler üretiyor. Topladıkları çeşitli atık malzemeleri kullanarak ürettikleri saat kulelerinden köy evlerine, tramvaylardan gemilere kadar pek çok eser görenleri büyülüyor.

Dört eğitmen var
Büyükçekmece Belediyesi Halk Akademisi eğitmenlerinden 69 yaşındaki emekli kaptan pilot Nihat Kalpakçı’nın Tepecik Nejat Uygur Kültür Merkezi’nde başlattığı kursa daha sonra 56 yaşındaki emekli albay Dr. Ahmet Kovancı, 55 yaşındaki emekli bankacı Caner Küçükyılmaz ve 60 yaşındaki emekli Özden Ceyhan da katıldı. Ahşap, rölyef ve maket kursuna vatandaşların ilgisi de her geçen gün artıyor. Büyükçekmece Belediyesi Halk Akademisi çatısı altında verdikleri kurslarla el sanatlarının gelişmesine katkı sağlayan dört eğitmen, maket yapımına ilgi duyan kursiyerler yetiştiriyor.

Çöpleri değerlendiriyoruz
Çok çeşitli malzemeleri kullanarak eserler ürettiklerini dile getiren Nihat Kalpakçı “Burada minyatür, maket ve rölyef olmak üzere üç bölümde el sanatları üzerine çalışıyoruz. Genelde atık malzemeleri, çöpleri veya atılmak üzere olan malzemeleri değerlendirmeye çalışıyoruz. Yaptığımız eserlerde marangozların talaşlarını yeşil boyayarak çimen elde ediyoruz. Yine yatakların içerisinden çıkan süngerleri kırpıp, boyayarak ağaçların yapraklarını elde ediyoruz. Telleri kullanarak ağaç gövdelerini elde ediyoruz. Fırtınalı havalarda atılan şemsiyelerin tellerini kullanarak yaptığımız evlerin yağmur oluklarını ve su borularını elde ediyoruz” dedi.

12 senedir bu işi yapıyorum
Kendilerine atölye tahsis ettiği için Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün’e teşekkür eden Kalpakçı "Şu anda dört kişi olarak bu atölyede çalışıyoruz. Tabi kursa gelmek isteyenler olduğu takdirde onları da kabul edip, kurs veriyoruz. Ben 12 senedir bu işi yapıyorum. Ben daha önce askerdim. Emekli olmadan önce ‘Acaba ne yapabilirim?’ diye böyle bir kursa iştirak ettim. Boş zamanımı değerlendirmek için bu kursu aldım. Biz belediyeden kurs vermek üzere atölye talep ettik. Belediye bize yer tahsis etti. Başkan Hasan Akgün’e de bize böyle bir yer verdiği için teşekkürlerimizi iletiyoruz" diye konuştu.

Bizim için bir terapi oluyor
Emekli olduktan sonra hobi olarak bu işe başladığını söyleyen Özden Ceyhan, "Minyatür eserler yapıyorum. Daha çok iç mekanlar üzerine çalışıyorum. Atık malzemeler, elimize geçen her türlü metal, plastik, ahşap malzemeleri değerlendirerek bu eserleri ortaya çıkarıyorum. Doğaçlama olarak çalışıyorum. Daha önce çimento fabrikasında çalışıyordum. Emekli olduktan sonra hobi olarak bu işe başladım. Bir terapi oluyor bizim için. Boş zamanlarımızı değerlendiriyoruz. Atık malzemeleri değerlendiriyoruz ve bu gibi eserleri ortaya çıkarıyoruz. Sayın Dr. Hasan Akgün’ün sanata ve sanatçıya verdiği değerle böyle bir atölye de çalışma imkanına sahip olduk. Kendisine teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.