BES: Madem büyüyoruz hakkımızı verin!

BES: Madem büyüyoruz hakkımızı verin!
BES üyeleri, TBMM önünde yaptığı açıklamayla, “Madem ekonomimiz büyüyor, o zaman biz emekçilere büyüyen bu ekonomiden neden hakkımız olan payı vermiyorsunuz?” diye sordu.

ANIL BODUÇ- KESK'e bağlı Büro Emekçileri Sendikası (BES), Ankara'da TBMM önünde açıklama gerçekleştirdi. Açıklamayı okuyan BES Genel Başkanı Özer Avanaş, “Bizlere zam adı altında lütufmuş gibi verilen maaş zamları yaşanan gerçek enflasyon rakamları karşısında değersizleşmekte, emeği ile geçinen bizler her seferinde daha fazla yoksullaşırken, iktidar gölgesinde büyüyen sermaye gruplarına daha fazla kaynak aktarılmaktadır. Bu emek karşıtı ekonomik politikalar daha fazla sürdürülemez, sürdürülmemelidir. Her seferinde ekonomimiz büyüyor yalanına sarılanlara sesleniyoruz. Madem ekonomimiz büyüyor, o zaman biz emekçilere büyüyen bu ekonomiden neden hakkımız olan payı vermiyorsunuz?” diye konuştu.

Kaynak hep saraya gidiyor

Meclis önünde düzenlenen açıklamaya CHP’li vekillerin yanı sıra, KESK MYK, Tüm Bel-Sen MYK, BES MYK ile şube yöneticileri de katıldı. Açıklamayı BES Genel Başkanı Özer Avanaş okudu. İktidar ve ortaklarının uyguladıkları düşük ücret politikasıyla, ülkenin emekçisine, emeklisine, dar gelirliye ve üretim ekonomisine kaynak ayırmadığını ifade eden Avanaş, “Ancak; bir servet transferi olan kur korumalı mevduat sistemine ve diğer faiz ödemelerine, yandaşa kaynak aktarmak için icat ettikleri kamu özel işbirliğiyle yapılan yola, köprüye, açıldığından bugüne kadar tek bir uçağın inmediği hava meydanlarına, saraya ve savunma harcamalarına bütçenin yarısından fazlasının ayrıldığı, vergi teşvik ve istisnaları yoluyla sermayeye devasa kaynak aktarmaya devam etmektedir” dedi.

Yoksulluk kaderimiz değil

2024 yılı bütçesiyle iktidarın kendi yandaşı olan inşaat şirketleri ve büyük sermaye gruplarına devasa kaynak aktarırken, sebebi oldukları ekonomik krizin faturasını yine bu ülkenin açlıkla imtihan ettikleri yoksullarına kestiklerini söyleyen Avanaş, “Uygulanan ekonomik politikalar ile ekonomik kriz her geçen gün daha da derinleşiyor. Krizin faturası biz emekçilere kesiliyor. 10 milyon asgari ücretli açlık sınırının altında, milyonlarca emekli müjde diye kamuoyuna duyurulan 10.000 TL’lik maaş ile bu krizde yaşamını idame ettirmeye çalışıyor. KESK olarak, BES olarak her alanda söyledik, yine söylüyoruz; bizlere dayatılan ekonomik model sermayenin istediği, sarayın istediği modeldir. İşçiye, emekliye kamu emekçilerine sefaletten başka bir şey getirmiyor. Temel kazanımlarımız her geçen gün yok oluyor. Vergi adaletsizliği derinleşiyor. Bütçenin aslan payı sermayeye, patronlara, savunma ve güvenlik adı altında çatışma ve savaşa ayrılıyor. Güvencesiz istihdam ve gelir adaletsizliği her geçen gün daha fazla dayatılıyor” diye konuştu. TÜİK tarafından açıklanan resmi enflasyon verilerinin kamu emekçileri başta olmak üzere işçiler, emekliler ve halkta hiçbir karşılığının bulunmadığını söyleyen Avanaş, “Kamu emekçisine ve kamu emeklisine 2024 yılının ilk altı aylık dönemi için verilen yüzde 15’lik maaş zammı, iktidarın fiyatları ayarlama birimine dönen TÜİK verilerine göre şubat ayı enflasyon açıklamasıyla daha şimdiden erimiş, kamu emekçisi ve kamu emeklisi yılın ilk iki ayında ciddi gelir kaybına uğramıştır” ifadelerini kullandı.

Sefaleti kabul etmiyoruz

Yoksulluk sınırının 60.000 TL sınırını aştığı günümüz koşullarında, kamu emekçileri ve emeklilerinin sefalete itilmesini kabul etmediklerini söyleyen Avanaş, “Maaşlarımıza gerçek enflasyon oranında ek zam yapılmasını birinci vergi diliminin yüzde 15’ten yüzde 10’a düşürülmesini, yoksulluk sınırına kadar olan maaşlardan yapılan kesintinin birinci vergi diliminde sabitlenmesini, temel tüketim mallarından alınan KDV’nin kaldırılmasını talep ediyoruz” dedi.

“BES olarak yetki alanımızda bulunan kurumlarda çalışan emekçilerin yıllardır çözülemeyen sorunları için iş yerlerinde yaptığımız eylem ve etkinliklerle kamuoyuna duyurmaya çalışırken, diğer yandan sorunların mağduriyetlerin ortadan kaldırılması için hukuki yollara başvurmaktayız” diyen Avanaş, “Kanunları yapan Meclis Anayasa’ya ve ILO’ya aykırı bir şekilde güvencesiz, tazminatsız personel çalıştırmaktadır. Milletvekili Danışmanlarının iş sonu tazminatı ve iş güvenceleri yoktur. Kanun yapan TBMM’nin bu kanunsuz uygulamayı bir an önce Milletvekili Danışmanlarının özlük haklarının düzeltilmesi ile ilgili acil yasal düzenleme yapmasını talep ediyoruz” diye konuştu.

İşte talepler

BES Genel Başkanı Avanaş talepleri ise şöyle sıraladı:

Barınma hakkını ortadan kaldıran fahiş kira artışlarına karşı emekçilere kira yardımı yapılması için düzenleme yapılmalıdır.

Vergi adaletsizliği ortadan kaldırılmalı, ücret gelirlerinden alınan gelir vergisi yoksulluk sınırındaki gelirler için yüzde 10’a sabitlenmeli ve hane halkının tüketim maddelerinden alınan dolaylı vergiler sıfıra indirilmelidir.

Kamuda ilk işe girişler dahil olmak üzere, görevde yükselme ve unvan sınavlarında uygulanan ve iktidar partisi tarafından seçim öncesi söz verildiği halde kaldırılmayan mülakat uygulamasının daha fazla mağduriyete yol açmadan kaldırılması için yasal düzenleme yapılmalıdır.

Seyyanen zam dahil bütün ek ödemelerin temel ücrete yansıtılması için yasal düzenleme yapılmalıdır.
İktidar partisince hazırlanan her yasal düzenleme içinde yer alacağı söylenen ama bir türlü yasal düzenlemesi yapılmayan 3600 ek göstergenin ayrımsız bütün emekçilere verilmesi için yasal düzenleme yapılmalıdır.

En son düzenlemeyle büyük bir müjde olarak sunulan milyonlarca emekliye 10.000-Tl maaşla açlığa mahkum edilen emeklilere yapılacak iyileştirme için ülkeye yapılacak yatırımları ve kamu emekçilerine verilen maaşları hedef gösteren ve bu ekonominin sorumlusu benim diyenler, yandaş ve yancılarına kamu özel işbirliği adı altında müşteri garantili geçilmeyen köprü, uçağın inmediği hava limanı, yol ve hasta garantili hastanelere ödenen döviz bazlı ödemeleri iptal etmesini ve buradan yaratılan kaynakla krizin faturasını ödeyen biz emekçilere ve emeklilere gelir iyileştirmesi yapılmalıdır.

Emekçiler için ağır bir külfete dönüşen yol ücreti ve nitelikli öğlen yemeği verilmesi için yasal düzenleme yapılmalıdır.

Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen %2 iş kolu barajını geçen sendika üyelerine verilen sendika üye ikramiyesinin, ayrımsız bütün emekçilere ve kamu emeklilerine en az yılda bir maaş tutarında verilmesi için acil yasal düzenleme yapılmasını talep ediyoruz.

İlgili Haberler

Kaynak:ANIL BODUÇ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.