Bini aşkın ev ve iş yeri etkilendi! Uzman isim uyardı: 'Deniz seviyesi yükselmeye devam edecek'

Bini aşkın ev ve iş yeri etkilendi! Uzman isim uyardı: 'Deniz seviyesi yükselmeye devam edecek'
Fırtına ve yağış sonrası meydana gelen deniz taşmasından kentte bini aşkın ev ve iş yeri etkilenmesinin ardından uzman isimler uyarılarda bulundu.

İzmir'de fırtına ve yağış sonrası meydana gelen deniz taşmasından kentte bini aşkın ev ve iş yeri etkilendi. En çok zarar gören yerlerden olan Konak'ın Alsancak semtinde su tahliye ve temizlik çalışmaları devam ederken, birçok iş yeri bugün kepenk açamadı. Taşkının zarar verdiği bir diğer yer olan Karşıyaka'nın Mavişehir ve Yalı mahallelerinde ise su çekilince hayat normale döndü.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nce yapılan uyarının ardından, İzmir'de dün yağış ve fırtına etkili oldu. Konak ilçesi Alsancak semti ile Karşıyaka ilçesi Mavişehir ve Yalı Mahallerinde deniz taştı. Denizden taşan su, kaldırımla birleşince iş yerlerini, otoparkları zemin kattaki evleri ve bahçeleri su bastı. Mahsur kalanlar botlarla kurtarıldı. Fırtınanın dün etkisini azaltmasıyla birlikte deniz suyu büyük oranda çekildi. İzmir Büyük şehir Belediyesi'nden alınan bilgiye göre kent genelinde bini aşkın ev ve iş yerinin taşan deniz suyundan etkilendiği belirtildi. İtfaiye ve İZSU ekipleri su basan noktalarda çalışmalarını sürdürürken, vatandaşlar da kendi imkanlarıyla suyu tahliye etmeye devam ediyor.

SUDA KALAN ARAÇLAR ÇEKİLİYOR

Kordonboyu'nda suda kalan araçların çekiciyle bulundukları yerden alınması için çalışmalar devam ediyor. Sabahın erken saatlerinden itibaren başlayan çalışmaların sürmesine rağmen hem Kordonboyu'nda hem de Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde birçok iş yeri, meydana gelen hasar sebebiyle kepenk açamadı.

'CANIMI ZOR KURTARDIM'

Kordonboyu'ndaki bazı apartmanların zemin katları da su altında kaldı. Kordonboyu'nda bir apartmanın zemin katında oturan Yılmaz Koçtürk, canını zor kurtardığını ve hala evine giremediğini söyledi. Koçtürk, "Uyuyordum. Saat 03.00 sıralarında su damlaması sesini duydum. Kameralara baktığımda suların yükseldiğini gördüm. Telefonumu alıp terlikle çıktım. Ev tavana kadar suyla doldu. Canımı zor kurtardım. Allah'tan hayatımı kurtardım. Ekiplerin gelip suyu tahliye etmelerini bekliyorum. Geceyi bir kafede sandalye üzerinde yatarak geçirdim. Her şeyim gitti. Bittik. Allah kimsenin başına vermesin" dedi.

'HASARIMIZ ÇOK BÜYÜK'

Otomobili su altında kalan Oya Erol ise "Arabam koltuklara kadar su içindeydi. Hasarımız çok büyük. Tüm aksamları da gitmiş. Mağduriyet çok büyük. Daha fazla önlem alınması lazımdı. Aracım hiçbir şekilde çalışmıyor. Belediyenin bu taşkın işini işi çözmesi lazım. Altyapının daha iyi olması gerekir" diye konuştu.

Kordonboyu'ndaki bir apartmanın güvenlik görevlisi olan Mehmet Kahraman, "Saat 03.00 sıralarında denizden su geldi ve 5 dakikada her yer doldu. Hiçbir şey yapamadık. Canımızı kurtardık. Sabah suyu çektirdik ama yine doldu. Cadde kenarında park halindeki otomobilim de zarar gördü. Şu ana kadar bir yetkili gelip de kapımızı çalmadı. Buzdolabım bile yan yatmış. Evdeki eşyaların hiçbiri artık kullanılmaz durumda" ifadelerini kullandı.

KARŞIYAKA'DAKİ SU ÇEKİLDİ

Yağış ve fırtına nedeniyle denizin taştığı bir diğer yer olan Karşıyaka'nın Mavişehir ve Yalı mahallelerinde ise sular çekildi. Ekiplerin tıkanan rögarları açıp, vidanjörler ve iş makineleriyle aralıksız yürüttüğü çalışmalarla suyla dolan yollar, iş yerleri ve apartmanların bahçelerindeki su tahliye edildi. Yağışın etkisini kaybetmesi ve denizi çekilmesiyle de her iki mahallede hayat normale döndü.

PROF. DR. YAŞAR: YAŞANANLAR SÜRPİZ DEĞİL

İzmir'de etkili olan şiddetli yağış ve fırtına nedeniyle dün, Konak ilçesi Alsancak semti ile Karşıyaka'nın Mavişehir ve Yalı mahallelerinde deniz taşmasıyla ilgili olarak İzmir'de Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü öğretim üyesi, İklim Bilimci Prof. Dr. Doğan Yaşar, değerlendirmelerde bulundu. Yaşananların sürpriz olmadığını belirten Prof. Dr. Yaşar, "Bunu zaten biz bekliyoruz. En son 2019'da böyle bir ciddi bir şey oldu. Ama dünkü olay son yılların en sertiydi, en büyüğüydü. Çünkü rüzgar 110 km'lik hızla esti. Yağış 40-50 kg olmasına rağmen o müthiş rüzgar suyu bir anda şişirdi iç körfezde ve maalesef pek çok yerde su baskınları yaşandı. Bunun nedeni şu; küresel ısınma dönemindeyiz ve her yıl deniz seviyesi yükseliyor. Ama İzmir'de enteresan bir durum daha var. Biz tektonik olarak her yıl 1 santim çöküyoruz. Bu ne demektir? Her yıl İzmir Körfezi ve su yaklaşık 1 santim yükseliyor" dedi.

'ÖNLEM ALINMALI'

İzmir'de 1992'den bugüne yaklaşık olarak 40 santim suyun yükseldiğini aktaran Prof. Dr. Yaşar, "Bir de bunun üzerine bu kadar sert bir fırtınayla beraber hatta kasırgaya yakın 110 kilometre, 120 kilometre hızına ulaşan çok büyük bir fırtına olunca da maalesef suyu çok şişirdi. Bulunduğumuz yerler hep dolgu alanları. Baştan sona dolgu alanı. Maalesef ikinci kordonu su bastı. Su yaklaşık 150-200 metre ilerledi. Ama böyle gidersek maalesef 40-50 yıl sonra Basmane'ye kadar, yani bugünkünden 700-800 metre daha geriye sular gidecek. Çünkü biz çökmeye devam ediyoruz. Her yıl bir santimetre çökeceğiz. Sürekli çökme oluyor ama hiçbir önlem alınmıyor, çalışma yapılmıyor. Asıl sorun burada zaten Doğa olayı göz göre göre geldi. Çok da büyük bir zarar oluşturabilirdi" diye konuştu.

ZARAR GÖREN KİTAPLAR TEPE OLDU

Öte yandan İzmir'in Alsancak semtinde, denizin taşması nedeniyle su basan bir kitapçıda maddi hasarın boyutu gün yüzüne çıktı. Binlerce kitap kullanılamaz hele gelirken, işyeri çalışanlarının dışarıya çıkardığı kitap yığını adeta bir tepe oluştu.

'DENİZ SEVİYESİ YÜKSELMEYE DEVAM EDECEK'

İklim Bilimi Uzmanı Prof. Dr. Nüzhet Dalfes, İzmir'de etkili olan şiddetli yağış ve fırtına nedeniyle, Konak ilçesi Alsancak semti ile Karşıyaka'nın Mavişehir ve Yalı mahallelerinde deniz taşmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Prof. Dr. Dalfes, "İzmir'de yaşanan yağış, fırtınayla birlikte deniz taşması, deniz suyu ortalama sıcaklarının artmasına bağlı olarak gerçekleşiyor. 2023, hem karada hem de okyanuslardaki ortalama yüzey sıcaklıklarının rekor kırdığı bir yıl oldu. Temmuz ayının tamamında, ortalama deniz yüzeyi sıcaklığı 1991-2020 ortalamasının 0,51 derece üzerinde gerçekleşti. İklim değişikliğinin etkilerini artan ekstrem hava olaylarının sıklığında ve süresinde gözlemleyebiliyoruz. İklim değişikliğinin etkileri yavaşlasa bile, deniz seviyesi yükselmeye devam edecek. Bu nedenle üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye için deniz seviyesi yükselmesinin etkilerinin araştırılması çok önemli. Deniz Seviyesi Yükselmesinin İstanbul ve İzmir'e Olası Etkileri Raporu için yaptığımız incelemelerde İzmir'de deniz seviyesindeki değişimin en çok körfezi etkileyeceğini öngörmüştük" dedi.

Özellikle Kordon'daki rıhtımın, dalgaları kıracak ve yansıtacak şekilde dönüştürülmesi gerektiğini ifade edip, Küresel Denge Derneği çatısı altında hazırladıkları rapora da değinen Prof. Dr. Dalfes, "Araştırmayı yaparken, özellikle fırtına kabarmasına bağlı olarak gerçekleşen su baskınları hakkında veri kaydının olmaması ivedilikle düzenlenmesi gereken bir ihtiyaç. Kamu kurumlarının bütüncül bir bakış açısı ile bilimsel verilerin ışığında bugünden geleceğe yönelik tahminleri yapabilmesi gerekiyor. Ancak bu şekilde insanların ve kentlerin yakın gelecekteki iklim krizlerine cevap üretebilmesi mümkün olabilir" diye konuştu.

HAFİF, ORTA VE AĞIR HASARLILARA MADDİ DESTEK İÇİN HAZIRLIK

İzmir Büyükşehir Belediyesi, hafta sonu deniz kabarması nedeniyle sahil kesimlerindeki yerleşim alanlarının sular altında kalması sonrasında ekipleriyle, sahadaki mesaisini sürdürüyor. Konak ve Karşıyaka'da yaşanan tahribatın ardından Hemşehri İletişim Merkezi (HİM), İZSU, İtfaiye Dairesi Başkanlığı, Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Daire Başkanlığı, Fen İşleri Dairesi Başkanlığı bünyesindeki 50'den fazla ekip, her gelen talebi dikkate alıp, incelemeleri sürdürüyor.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in afet gecesinde saatlerce Kordon'daki birimleri yönlendirmesinin ardından haftaya başlayan kentte, esnaf ve kent halkından gelen talepleri yerine getiren ekipler, 7/24 esasına göre çalışıyor. İş yerleri ve konutlarda su tahliye işlemlerini gerçekleştiren Büyükşehir Belediyesi ekipleri, bir yandan da zarar tespit çalışmalarına hız verdi. Hafif, orta ve ağır hasara uğrayanlar için 15 bin, 20 bin ve 25 bin TL'lik katkı sunulması planlanıyor. Komisyonda incelenecek çalışmanın, Büyükşehir Belediyesi'nin aralık ayı meclis gündemine alınması hedefleniyor. Ödemeler, gerekli prosedürün tamamlanmasıyla birlikte ve aralık ayı bitmeden mağduriyet yaşayan vatandaşlara aktarılacak.

'400'ÜN ÜZERİNDE BAŞVURU VAR'

Tsunami etkisi yaratan afetten Kordon, Alsancak, Kıbrıs Şehitleri Caddesi ve Karşıyaka en çok etkilenen bölgeler oldu. Sahaya tespit için çıkan ekiplere 400'ün üzerinde başvuru yapıldı. 300'den fazla talep ise Konak bölgesinden geldi. Metropolün Cumhuriyet Meydanı ve Liman kısımları da tahribat gördü.

İKRAM ARACI HAZIR BEKLETİLİYOR

Çalışmalar devam ederken Kıbrıs Şehitleri Caddesi'ne konuşlanan HİM'in mobil hizmet aracı vasıtasıyla talepler alınacak. Ayrıca halkın ihtiyaçları halinde yararlanması amacıyla ikram aracı da hazırda bekletiliyor

Bini aşkın ev ve iş yeri etkilendi! Uzman isim uyardı: 'Deniz seviyesi yükselmeye devam edecek'

Bini aşkın ev ve iş yeri etkilendi! Uzman isim uyardı: 'Deniz seviyesi yükselmeye devam edecek'

Bini aşkın ev ve iş yeri etkilendi! Uzman isim uyardı: 'Deniz seviyesi yükselmeye devam edecek'

Bini aşkın ev ve iş yeri etkilendi! Uzman isim uyardı: 'Deniz seviyesi yükselmeye devam edecek'

Bini aşkın ev ve iş yeri etkilendi! Uzman isim uyardı: 'Deniz seviyesi yükselmeye devam edecek'

Bini aşkın ev ve iş yeri etkilendi! Uzman isim uyardı: 'Deniz seviyesi yükselmeye devam edecek'

Bini aşkın ev ve iş yeri etkilendi! Uzman isim uyardı: 'Deniz seviyesi yükselmeye devam edecek'

Bini aşkın ev ve iş yeri etkilendi! Uzman isim uyardı: 'Deniz seviyesi yükselmeye devam edecek'

Bini aşkın ev ve iş yeri etkilendi! Uzman isim uyardı: 'Deniz seviyesi yükselmeye devam edecek'

İlgili Haberler

Kaynak:DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.