Eğri Minarede Depremlerin Ardından Kayma Yok..

Eğri Minarede Depremlerin Ardından Kayma Yok..
Aksaray'da bulunan Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubad'ın babası 1. Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından 1221- 1236 yıllarında yaptırılan caminin eğri minaresi, depreme dayanıklı çıktı.

Necdet Oktay Apaydın- Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından 1221- 1236 yıllarında yaptırılan Kızıl Minare olarak da biline cami yanına Horasan harcıyla kırmızı tuğladan yapılmış, eğikliğiyle dikkat çekiyor. Konya Vakıflar Bölge Müdürü Nurullah Osmanlı tarafından yapılan açıklamada, ''Eğri minareyi ivme ölçerlerle 1 yıl boyunca test ettik. Bu test kapsamında herhangi bir eğilme olmamıştı. Biz güçlendirme projesi yaptık. Projeyi şu an da uygulayacağız. Yaptığımız iş o kadar isabetli oldu ki, 800 yıllık eserimiz depremlerden hiçbir yara almadı. Bu sistemle yıkıma tehlikesi olmadığını tespit ettik'' dedi.

eğri

Depremde dayanıklı çıktı

Kızıl Minare Camisi olarak bilinen caminin eğik minaresinde, bir hareketliliğin olup olmadığı, İstanbul Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi ve Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından  sonrası tekrar incelendi. İncelemede 800 yıllık minarede hareketlilik ve kayma olmadığı belirlendi. 

Güçlendirme çalışması yaptık

Konya Vakıflar Bölge Müdürü Nurullah Osmanlı, “Eğri minaremizi bundan 2 yıl önce güçlendirme projesi yapıp, Kültür Varlıkları Koruma Kurulu'ndan geçirmiştik. Bu kapsamda 6,5 şiddetinde depreme bir depreme hazırlık maiyetindeydi, yapılan faaliyette ivme ölçerlerle 1 yıl boyunca test ettik. Bu test kapsamında herhangi bir eğilme olmamıştı. Biz güçlendirme projesi yaptık. Projeyi şu anda uygulayacağız. Yaptığımız iş o kadar isabetli oldu ki 800 yıllık eserimiz depremlerden hiçbir yara almadı. Bu sistem ile yıkıma tehlikesi olmadığını tespit ettik. 800 yıllık eserimizi önemli bir güçlendirme projesini tamamlayarak gelecek nesillere taşıyacağız'' ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.