En kolay tedavi hiç başlatmamak

En kolay tedavi hiç başlatmamak
Madde bağımlılığına yönelik mücadelede neler yapıldığını anlatan Avcılar Kaymakamı Hulusi Doğan, “Bağımlılık verem, kanser veya kolesterolden daha önemli. En kolay tedavi; hiç başlatmamak. Bunun bilinciyle öncelikle eğitimi göz önüne alarak hareket ediyoruz" dedi.

Avcılar Kaymakamı Hulusi Doğan, ilçedeki kamu kuruluşlarının temsilcileri ve muhtarlarla 2017 yılında bağımlılıkla mücadelede neler yapıldığı ve önümüzdeki dönem neler yapılabileceğine ilişkin değerlendirme toplantısı yaptı. Doğan, her türlü bağımlılıkla mücadele konusunda eğitime büyük önem verdiklerini belirterek, “Risk altındaki ailelerin çocuklarına yönelik dışarıda seansı 300-400 TL olan 'Benim Oyunum Benim Terapim' projesi için görevlileri eğittik, 10 mahalledeki okullara oyun odaları oluşturduk geçen yıl bin 300 çocuğu rehabilite ettik. Yine risk tehdidi altındaki çocuklara İstanbul Kalkınma Ajansı ve İstanbul Valiliği'nin desteği ile 'Sanat Çocuğun Oyunudur' (SANÇO) projesi ile çocuklara başta kendilerine sunulabilecek kötü alışkanlıklar olmak üzere çeşitli konularda 'Hayır' diyebilmeyi öğrettik, öğretiyoruz. Lisede uzmanlarımız, '1 kereden çok şey olur' konulu konferanslar veriyor. Çeşitli ailevi sorunları çözümü için imam, muhtar, öğretmenler beraber evde ziyaret ederek onlara devlet olarak yanlarında yakınlarında olduklarını hissettirmeye çalışıyoruz. Müftüğümüzle cuma namazlarından önce cami cemaatine bağımlılığın ne kadar sakıncalı ve sıkıntılı olduğunu, çocuklarına nasıl yaklaşmaları gerektiğini anlatıyoruz. Cemevinde, kahvelerde bilgilendirici seminerler veriyoruz. Kuran kursu öğreticilerine eğitimlerde bulunuyoruz. Yaşamın her alanında eğitim veriyoruz” dedi.

Polisiye mücadele de sürüyor
Kaymakam Hulusi Doğan, uyuşturucu kaçakçıları ile mücadelede polisiye önlemlerin de üst düzeyde olduğunu, en başarılı ilçeler arasında bulunduklarını, 1 yılda 670'ten fazla gözaltı ve 170'i aşkın tutuklama gerçekleştiğini, okul çevrelerinde risk durumuna göre sürekli güven timlerinin görev yaptığını anlattı. Doğan, aile hekimlerinin de bu konuda mücadeleye dahil edildiğini, Kaymakamlık binasında oluşturdukları bağımlılık önleme merkezine başvuranlara ön rehabilitasyon ve rehberlik hizmeti verildiğini, AMATEM, ÇEMATEM ve Çorlu Devlet Hastanesi'ne sevklerinin yapıldığını belirtti.

Aileler de hassasiyet göstermeli
Doğan, “Uyuşturucu ve bağımlılık ile her alanda, güvenlik, eğitim, sağlıkta topyekun mücadele ediyoruz. Bağımlılık bana göre verem, kanser veya kolesterolden daha önemli. Bunları yapmazsak gelecekte çok büyük sıkıntılar yaşamaya mahkum olacağız. Bazen, 'Cezaları arttırın, içeni de satanı cezalandırın' deniliyor. İran ve Suudi Arabistan'da cezası idam. İran’da 7 milyon bağımlı var. En önemli konu eğitim. En kolay tedavi; hiç başlatmamak. Elimizden geleni göstereceğiz. Vicdani, hukuki, sosyal, dini görev olarak yaklaşıyoruz. Aileler de muhakkak hassasiyet göstermeli. Unutulmamalı ki; Herkesin çocuğu bağımlı olabilir. Son dönemde sentetik uyuşturucu bonzai kullanımı arttı. Fakir, ekonomik, sosyal psikolojik sorunu olan ailelerde bu konu daha çok arttığı için belki Avrupa’nın ilk sıralarında olabilecek duruma gitmenin riski içindeyiz. Topyekun mücadele edeceğiz. İşin kolayına gitmeyeceğiz." DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.