Esenyurt'ta Adıyaman rüzgarı

Esenyurt'ta Adıyaman rüzgarı
Esenyurt Adıyamanlılar Derneği, düzenlediği harfane gecesiyle unutulmayacak bir akşama imza attı. Çiğköfte yoğruldu, türküler söylendi, sohbetler edildi; Adıyaman, Esenyurt'a taşındı

Esenyurt Adıyamanlılar Derneği, uzun süre unutulmayacak bir geceye imza attı. Dernek Başkanı İsmail Sever'in ev sahipliği yaptığı gecede; basın mensupları ağırlandı. Adıyaman'ın geleneksel kültürünün yaşatıldığı ve örneklerinin sergilendiği organizasyonda Adıyaman'da “harfane gecesi” olarak isimlendirilen sıra gecesi yapıldı. Türküler söylendi, sazlar çalındı ve tabii en önemlisi Adıyaman'ın meşhur çifköftesi yoğruldu.

ismail sever

Maksat kültürümüzü yaşatmak
Geceye katılan gazetecilere seslenen Esenyurt Adıyamanlılar Derneği Başkanı İsmail Sever; “Bugün buraya gelen tüm basın mensubu arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum” diyerek başladığı konuşmasında; Adıyaman kültürünü tanıtmak için benzer birçok organizasyona ev sahipliği yapacaklarını belirtti. Sever, “Maksadımız hem kültürümüzü yaşatmak hem de sizlerle tanışmak. Bugün burada bir harfane gecesi yaşayacağız. Bu geceler aslında etkileşime sebep olur. Medeniyetin, kültürün bir sonraki nesle aktarımına vesile olur. Bizim de amacımız bu kültürü, yaşanmışlıkları canlı tutmak, bunları söze dökmek ve bu şekilde de sizlere aktarmak istiyoruz” dedi. Sever, harfane gecelerine her ay ev sahipliği yapacaklarının sözünü de verdi.

Çiğköfte bir efsaneydi
Sazlı sözlü harfane gecesi esnasında konukların gözleri ise yoğrulmakta olan çifköftedeydi. Bir saat kadar yoğrulup, hazırlandıktan sonra ikram edilen çifköftenin tadına ise deyim yerindeyse diyecek yoktu. Damaklarda muhteşem bir lezzet bırakan çifköfteyi tadan gazeteciler; “Bu eğer çiğköfte ise bizim dışarıda yediklerimiz nedir gerçekten merak ettik” yorumlarında bulunarak, ikramdan ötürü Başkan Sever'e teşekkür etti.

Harfane gecesi nedir?
Yöre halkı arasında geçmişten günümüze kadar süregelen müzikli toplantılara ‘harfane’ denilmektedir. Harfane, müzikli toplantı işlevine sahiptir. Osmanlı döneminde kurulmuş olan ‘ahilik’ teşkilatının üyeleri olan esnafların, hafta sonlarında toplanarak yorgunluk ve stres atmak amacıyla düzenlemiş oldukları toplantılar zamanla halk arasında da yaygınlaşmıştır. Bu toplantılarda günün konuları ile ilgili sohbetler yapılmakta, şarkı, türkü, mani ve gazeller söylenmekte ve çeşitli oyunlar oynanmaktadır. Bunlarla birlikte çeşitli yiyecek ve içecekler de ikram edilmektedir. Adıyaman’da geçmişte icra edilen tekke ve tasavvuf müziği günümüzde de görülmektedir.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.