Esenyurt'ta Suriye dramı

Esenyurt'ta Suriye dramı
Suriyeli Muhammed İbrahim, Esenyurt Belediyesi tarafından memleketi Azez’e dönmek için bütün hazırlıklarını tamamlamışken eşi, Muhammed’i ve 4 çocuğunu ‘Suriye’ye dönmek istemiyorum’ diyerek terk etti

Türk Silahlı Kuvvetlerinin Özgür Suriye Ordusu ile birlikte Suriye’de gerçekleştirdiği Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı operasyonlarının ardından bölgenin güvenli hale gelmesi, Türkiye’de yaşayan Suriyelilerin ülkelerine dönme isteğini artırdı. Esenyurt Belediyesi’nin organizasyonu ile ülkelerine kesin dönüş yapan 21 kişilik Suriyeli grubu daha memleketlerine uğurlandı. Türkiye’den ayrılmanın burukluğunu yaşayan Suriyeliler Esenyurt Belediyesi’ne ait otobüse binerek, ülkelerine dönmek üzere Kilis Öncüpınar Sınır Kapısı’na doğru yola çıktı. Bunun yanında ülkelerine dönmek için başvuru yapan Suriyeli sayısının 67 olduğu ancak İdlib’in karışması üzerine bir kısmının ülkeye dönme fikrini ertelediği öğrenildi.

14'üncü kafile
Esenyurt’tan yola çıkan 14. kafileyi bizzat uğurlayan Esenyurt Belediye Başkanı Ali Murat Alatape, ailelere ve çocuklara çeşitli hediyeler verdi. Başkan Ali Murat Alatepe, “Misafir ettiğimiz insanları memleketine gönderiyor olmanın sevincini yaşıyoruz. Biz AFAD ve Kızılay’la koordineli olarak çalışıyoruz. Buradan gönderdiğimiz Suriyelileri Kızılay karşılıyor ve evlerine kadar götürüyor. Bu bizim gönderdiğimiz 14. kafile. Bu grupla beraber Esenyurt’tan giden Suriyeli sayısı 3 bini aştı. Orada gidip Esenyurt adında dükkan açmışlar semtin ismine Esenyurt demeye başlamışlar. Sadece ülkelerine dönmüyorlar dönerken bizden bir şeyler götürüyorlar, bunlar güzel şeyler.” diye konuştu.

Gitmeye devam edecekler
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘o topraklar normal hale geldikçe buradan insanlar memleketlerine dönecekler’ sözüne istinaden bu çalışmayı hızlandırdıklarını söyleyen Alatepe, “İlk zamanlar gitmekte çok zorlandılar ama biz ikna ettik. İlk iki ekibi gönderdikten sonra buradan dönüş hızlandı. Onlar Türk ordusu ve ÖSO tarafından özgürleştirilen ülkelerine sahip çıkıp ülkelerinin şerefli fertleri olacaklar. Bizler de burada onlara yardım etmiş olmanın, komşuluk görevini yerine getirmiş olmanın huzurunu bulacağız. Gidiyorlar belki biraz zaman alacak ama gidiyorlar. Oralar özgürleştikçe ordumuz orada başarı göstermeye devam ettikçe gidecekler” dedi.

Vatansız bırakmadık
Başkan Ali Murat Alatepe, bu süreçte Suriyelileri misafir ettiklerini belirterek, “Memleketine dönen Suriyeliler mutlular. Türk milletine ordumuza Başkanımıza teşekkür ediyorlar. Biz de Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyoruz gerçekten burada büyük bir devlet adamlığı gösterdi. Buradan mutlu gidiyorlar orada da mutlu olsunlar. İnşallah bundan sonra vatansız kalmazlar. Dünyanın en şanslı milleti Suriyeliler. Türkiye gibi komşuları vardı vatansız kalma ihtimallerini ortadan kaldırdık.” şeklinde konuştu.

Suriye ve Türkiye birdir
Suriye Türkmenleri’nden olan Muhammed Cuma, 4 yıldır Türkiye’de olduğunu ifade ederek savaştan çocukları için kaçtığını söyledi. İlk olarak Gaziantep’e oradan Konya’ya sonrada İstanbul’da Esenyurt’a geldiğini dile getiren Suriyeli Muhammed Cuma, “Suriye ve Türkiye bir aynı toprak sayılır. Allah sizlerden razı olsun. Cumhurbaşkanımıza da teşekkür ederiz. Bizlere çok yardımcı oldu herkes” dedi. 4 çocuk babası Muhammed İbrahim memleketine dönme heyecanı yaşarken, eşi tarafından terk edildi. 4 çocuğuyla birlikte Esenyurt Belediyesi’nin desteğiyle Suriye’ye yola çıkan Muhammed İbrahim, şöyle konuştu: “7 sene önce Türkiye’ye geldik. Karadeniz’de de yaşadık buraya gelmeden önce. Türkiye ve insanlar çok güzel. İç savaş başlayınca Suriye’de iki sene kaldık o dönemde.  Atılan bombalar beni ve ailemi yok edecekti ve bizde dönmeye karar verdik. 100 ev varsa sadece 1 ev orada kalmıştır.”

Kızılay da yardım ediyor
Ülkelerine kesin dönüş yapmak isteyen Suriyeliler, İl Göç İdaresi’ne başvurarak sığınmacılık statülerinin sonlandırılmasını talep ediyorlar. İşlemleri tamamlandıktan sonra da verilen izin kağıtları ile ülkelerine kesin dönüş yapıyorlar. Esenyurt Belediyesi ise Suriyeli sığınmacılara bürokratik işlemlerde rehberlik ediyor ve gruplar halinde sınıra taşıyor. Burada sığınmacıları teslim alan AFAD veya Kızılay ekipleri sınır geçişlerini organize ederek evlerine ulaşmalarını sağlıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.