Hayır işine siyaset karıştı!

Hayır işine siyaset karıştı!
Hayırsever Mahmut Çoban ve eşi Yasemin Çal Çoban tarafından yaptırılacak anaokulu, bağışçılar ile belediyeyi karşı karşıya getirdi. Damga'ya konuşan bağışçı Mahmut Çoban, belediyenin okulu siyasete alet ettiğini belitirken, belediyeden yapılan açıklamada hayırseverlerin siyasi baskı nedeniyle törene karşı çıktıkları vurgulandı

Terör örgütü PKK tarafından 15 yaşında şehit edilen Eren Bülbül'ün adının verildiği anaokulunu yaptıracak bağışçılar ile projeyi "seçim malzemesi" olarak kullandığı iddia edilen Büyükçekmece Belediyesi arasında "temel atma töreni ve davet" konusunda kriz yaşandı. Büyükçekmece Belediye Başkanlığı tarafından Başkan Hasan Akgün'ün imzasıyla anaokulunun temel atma töreni için afiş ve davetiye basıldı. Okulu "belediye yaptırıyormuş gibi" afiş ve davetiyeye basıldığını iddia ederek tepki gösteren bağışçı çift, belediyeyi imzalanan protokol çerçevesinde davranması ve söz konusu  projeyi reklamlarla seçim malzemesine dönüştürerek siyasete alet etmemesi konusunda uyardı.

Paylaşım anında silindi
Bağışçı aile "Bu işin reklamsız yapılmasını istiyoruz" çağrılarının sonuçsuz kaldığını belirterek,  belediyenin resmi Twitter hesabından yapılan, "Belediyemiz ve eğitim hayırseveri iş birliğiyle yaptırılacak olan  Şehit Eren Bülbül Anaokulu'nun temel atma törenine tüm büyük Büyükçekmece ailemiz  davetlidir" şeklindeki paylaşıma tepki gösterdi. Bağışçılardan Türkçe öğretmeni Yasemin Çal Çoban, belediyenin davetinin altına, "Yaptığımız tüm  uyarılara rağmen bağışçıyı muhatap almaksızın, bilgimiz ve iznimiz dışında tören bahanesiyle seçim propagandası peşindesiniz. Bahsedilen eğitim hayırseveri benim. Kendi adımızı dahi kullanmak istemeyip, Şehit Eren Bülbül adını verdiğimiz okul  projesinde, belediyenizin yapacağı işler bellidir. İmzalanan protokolde  belirtilen hafriyat, saha düzenlemesi gibi işlere istinaden kendinizi ortak ilan ettiniz" yorumunu yaptı. Bunun üzerine belediyenin davet paylaşımı kısa süre sonra silindi.

Belediyeye ihtarname gönderdi
Yasemin Çal Çoban, ikazlara rağmen kendilerinin muhatap alınmasıması  üzerine avukatı aracılığıyla belediyeye ihtarname gönderdi. "Şehit Eren Bülbül Anaokulu'nun temel atma davetinin durdurulması ve  törenin iptal edilmesi istem ve ihbarıdır" konu başlıklı tasdikli ihtarnamede,  "Müvekkil Mahmut Çoban, tek başına, kendi istek ve çabası ile bütün masrafları  karşılamak sureti ile Büyükçekmece ilçe sınırları içerisinde kalan mezkur mahalde  Şehit Eren Bülbül Anaokulu yaptırmak gayesi ile hareket eden hayırsever bir iş  adamıdır. 'Müvekkil 03.12.2018 tarihinde eline geçen bir davetiyede; Belediyemiz  ve hayırsever vatandaşımız Mahmut Çoban iş birliği ile yaptırılacak olan Şehit  Eren Bülbül Anaokulu'nun temel atma törenine teşriflerinizi dilerim. Dr. Hasan  Akgün' şeklindeki ibarelerle karşılaşmıştır" ifadeleri yer aldı.

Dağıtımı hemen durdurun!
Davetiye ve içeriğin gerçeklerle örtüşmediği aktarılan ihtarnamede, "Tarafınızın da malumları olduğu üzere bu hayrat müvekkil tarafından tüm masrafları bizzat kendisi tarafından karşılanmak sureti ile yaptırılmaktadır.  Hal böyle iken mezkur davetiyede, 'Belediyemiz ve hayırsever vatandaşımız Mahmut  Çoban iş birliği ile' şeklindeki ibarenin yer alması müvekkili derinden üzmüş ve  büyük bir şaşkınlık içinde bırakmıştır. Kaldı ki, müvekkil yapmış olduğu hayır  işine belediyeler gibi siyasetle özdeşleşen kurumların karışmasını hiçbir zaman  arzu etmemektedir. Kimseyi kırmak arzusu taşımayan iş bu ihtarımızla; belediyenizce düzenlenmiş olan bu etkinliğin ve davetiyenin derhal dağıtımının durdurulmasını ve temel atma töreninin iptal edilmesini, bu yanlışlıktan dönülmesini vekaleten ihtaren bildiririz" denildi. 

Belediye devreden çıkarılmak istendi
İhtarnamenin ardından sabah saatlerinde okul bahçesine asılan afişler  kaldırıldı. Anaokulunun saat 11.30'da yapılması planlanan temel atma törenine, Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün başta olmak üzere protokol ve bağışçılar katılmadı. Törene, Büyükçekmece Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Başaran'ın da  aralarında bulunduğu birkaç kişi katıldı. Yaklaşık 5 dakika süren törende ilk  beton Başaran'ın butona basmasıyla döküldü. Okul bahçesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başaran, "Bağışçıyla birlikte belediyemiz ortaklaşa yapacaktı ancak daha sonra birtakım nedenlerle belediye devreden çıkarılmak istendi. Büyükçekmece Belediyesi  olarak okulun yapımını da devam ettirmek istedik. Okulun bundan sonraki  safhalarında çevre düzenlemesiydi ya da diğer birtakım fenni kontrolleriyle belediye olarak her türlü üzerimize düşen görevi yapacağız. Aile bir yandan  desteği çekti gibi, bir yandan devam edecek gibi. Şu anda muallakta olan birtakım  konular var. Başkanımız Hasan Akgün'ün bugüne kadar Büyükçekmece'de eğitime  verdiği katkı, hizmet herkes tarafından gayet iyi bilinmektedir" açıklamasını yaptı. 

Belediye yöneticileri üzerime yürüdü
Aynı zamanda Aşiret Dalcı Ortaokulu'nda Türkçe öğretmeni olan bağışçı Yasemin Çal Çoban da projenin siyasete alet edildiğini söylediğinde belediye yönetici ve çalışanlarının kendisine hakaret ettiğini ve üzerine yürüdüğünü ileri sürerken, hakaret ve darp girişimini yargıya taşıyacağını anlattı. Okul inşaatının imzalanan protokol dahilinde kendilerince tamamlanacağını ve eğitim öğretim yılının ikinci sezonunda hizmete açılmasının planlandığını ifade eden Çoban, 400 bin liraya mal olacak okulun 200 öğrenci  kapasiteli 5 derslikten oluştuğunu dile getirdi.

Tören yapılmasını istemiyorduk
Şehit Eren Bülbül'ün adını okul binasında yaşatmak için böyle bir  girişimde bulunduklarını aktaran Çoban, "Biz tören yapılmasını istemiyorduk.  Belediye bunu seçim 
malzemesi olarak kullanmak istedi. Biz de bu duruma itiraz  ettik. Belediye afiş ve davetiyeler bastırmış, kendilerince tören planlamış. Bu  durum üzerine ihtarname gönderdik, ki zaten bu sebepten biz de dahil kimse  organizasyona kimse katılmadı. Kaymakam, İlçe Milli Eğitim Müdürü bir yana Belediye Başkanı'nın kendisi katılmadı. Biz temel atma değil, açılış töreni  istiyorduk. Belediye tüm aramalarımıza rağmen bizi muhatap almadı. Seçim üzeri kendilerine reklam için hem bizi hem de 15 yaşında şehit edilen Eren’i kullandılar. Bizim siyasetle işimiz olmaz. Bu olay çok canımızı sıktı. Ben ailem adına Eren’in adı böyle bir olaya karıştığı için ondan ve ailesinden özür diliyorum. Biz onun adını kendimiz yaşatacağız" diye konuştu.

Bu işi siyasete alet edemem
Damga'ya konuşan bağışçı Mahmut Çoban ise kimseye haber vermeden Allah rızası için bir hayır yapmaya kalktıklarını fakat kendilerini manşetlerde gördüklerini belirterek, "Ben Allah rızası için bir şey yapıyorum. Çevremizdeki insanlar, arkadaşlarımız bile bunu bilmiyordu. Belediye ise tam aksine yapılanı sahiplenmeye kalktı. Böyle bir şey olamaz" dedi. Belediyeden bir yetkili ile görüştüğünü ve böyle bir töreni asla kabul etmeyeceklerini ilettiklerini ifade eden Çoban, "Ben asla bu işi siyasete alet edemem. Ben Allah rızası için yapıyorum. Protokolde yer alan ve belediyenin yapması gereken işler zaten belediyenin görevi" diye konuştu. Eşinin aynı okulda öğretmen olduğunu ifade eden Mahmut Çoban, "Eşim bana ihtiyaç var; anaokulu yapar mıyız? Dedi. Biz de yapmaya kalktık. Bütün parasını da ödedik. Okulun ön tarafında Milli Eğitime ait 2.5 dönüm bir arazi daha var. Burada da bir ortaokula ihtiyaç var. İlerideki projemizde bu ortaokulu yapmak" ifadelerini kullandı.

Kesinlikle siyaset karıştırmadık
Yaşanan tartışmaların ardından Büyükçekmece Belediyesin'den bir basın açıklaması yapıldı. Açıklamada törenin iptal edildiği hatırlatılarak, "Şehit Eren Bülbül Anaokulu’nun yapımı için hayırsever Mahmut Çoban ile Büyükçekmece Belediyesi arasında yapılacak işbirliğinin hangi alanlarda olacağı da yapılan protokolle imza altına alınmıştır. Büyükçekmece Belediyesi bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada altına imza attığı protokole sadık kalarak görev ve sorumluluklarının gereğini yerine getirecektir. Anaokulunun temel atma töreni ile ilgili olarak hayırsever ile defalarca görüşülmüş olup program birlikte yapılmasına rağmen daha sonra hangi nedenle olduğunu bilmediğimiz anlaşılmaz bir tutum içine girilmiştir. Özellikle de belediyemize ve belediye başkanımıza yönelik hakarete varan beyanları kabul etmemiz de mümkün değildir. Şehit Eren Bülbül Anaokulunu “belediye yapıyormuş gibi göstermek” veya “siyasete alet etmek” gibi bir düşünce kesinlikle kabul edilemeyeceği gibi gerek eğitim gerekse şehitlerimizin adı üzerinden siyaset yapılmaması konusundaki hassasiyetimizle de asla bağdaşmamaktadır" denildi. 

Açıklama siyasi baskıyla yapıldı
Açıklamanın devamında davetiyede eğitim hayırseveri Mahmut Çoban’ın adının olduğu belirtilerek, "Kendilerinin muhatap alınmadığı bilgisi de kesinlikle doğru değildir. Milli değerlerimiz, şehitlerimiz ve eğitim konularındaki hassasiyetlerimizin tüm Büyükçekmece halkı tarafından çok iyi bilinmesine karşın maalesef siyasi baskılar altında yapıldığını düşündüğümüz, bizleri üzen açıklama ve haberler üzerine kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi adına bu açıklamanın yapılması zorunluluğu doğmuştur" ifadeleri kullanıldı. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.