İBB bu değişimi çok 'SEV’di

İBB bu değişimi çok 'SEV’di
İmar planlarında ‘ortaöğretim tesis alanı’ görülen 41 bin metrekarelik arazi, ‘özel eğitim tesisleri alanına’ dönüştürüldü. Sabancı ailesinin kurduğu Sağlık ve Eğitim Vakfı'na (SEV) ait kolejin yanındaki arsa böylelikle kamunun değil parası olanın hizmetine sunuldu.

İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi (İBB), Sağlık ve Eğitim Vakfı’na (SEV) ait özel bir okulun üzerinde bulunduğu Çekmeköy Alemdağ Mahallesi 566 ada 4 parsel üzerinde fonksiyon değişikliği yaptı. 2013’de ‘İlköğretim Tesis Alanı’ olarak düzenlenen 1/1000 ölçekli nazım imar planı değiştirilerek ‘Özel Eğitim Tesisi’ alanına dönüştürüldü.

Üzerinde Özel SEV Lisesi’nin bulunduğu 14 bin 161 metrekarelik arazi 2015 yılında vakıf tarafından imar yoluyla edinilmişti. Özel lisenin yakınında bulunan 26 bin metrekarelik, 572 ada 1 parsel üzerindeki arazi ise ‘Ortaöğretim Tesis Alanı’ fonksiyonu iptal edilerek ‘Özel Eğitim Tesisleri Alanına’ alındı. Meclis’ten geçen komisyon raporunda İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile vakıf arasında 2012’de protokol imzalandığı belirtiliyor. Vakfın protokol yükümlülüklerine uyduğu buna karşılık arazinin imar planlarının değiştirilmesi gerektiği savunuluyor.

Muhalefet karşı çıktı
Meclis’ten AKP’li meclis üyelerinin oylarıyla geçen karara, CHP ve MHP'li üyeler ret oyu verdi, CHP'liler, özel eğitim yerine kamu eğitiminin yaygınlaştırılması gerektiğini, dar gelirli yurttaşların özel eğitim imkanından yararlanamadığını vurguladı. CHP’li Meclis Üyesi Hüseyin Sağ ise kolejin yıllık fiyatının 70 bin lira olduğunu belirterek, “Arazinin kamulaştırılması gerektiğini düşünüyorum. O çevrede yaşayan insanlar dar gelirli. Bu okulun kapısından bile giremezler. Birazcık vicdan. Orada oturan çocukların ahı sizi götürecek” diye konuştu. MHP’li Meclis Üyesi Muharrem Yaman da “Eğitim özele bırakılmamalı. Devlet okullarının kalitesi artırılmalı” dedi. İmar ve Bayındırlık Komisyonu Başkanı Hadi Diler ise muhalefetin eleştirilerine karşı arazinin ilk başta ‘sehven’ okul alanına alındığını, ‘Komisyon raporunun bakanlıktan görüş alınarak oluşturulduğunu’ savundu.

Sabancı ailesi yönetiyor
Sağlık ve Eğitim Vakfı’na ait okullarda bir eğitim öğretim yılı ücreti 61 bin liradan başlıyor. Taksitlendirme seçeneklerine göre ücret 66 bin liraya kadar çıkıyor. Üsküdar Amerikan Lisesi İzmir Amerikan Koleji, Tarsus Amerikan Koleji, Özel SEV Lisesi, Üsküdar SEV İlköğretim Kurumları, İzmir SEV İlköğretim Kurumları, Tarsus SEV İlköğretim Kurumları, Sağlık ve Eğitim Vakfı tarafından yönetiliyor. Ünlü İşadamı Sakıp Sabancı’nın kardeşi Şevket Sabancı vakfın Fahri Başkanı. Vakfın Mütevelli Heyetinde Demir Sabancı, Onursal Mütevelli Heyetinde Muhtar Kent yer alıyor. EMEK KARAKAŞ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.