İBB'de seminer vakti

İBB'de seminer vakti
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı Koruma Uygulama ve Denetim Müdürlüğü (KUDEB), uluslararası düzeyde farklı disiplinlerde çalışmalar yürüten uzmanları İstanbul’da buluşturuyor.

İBB’nin ev sahipliğinde 11. düzenlenen ve iki gün sürecek seminerin ilk günü dün Conrad İstanbul Bosphorus Hotel’de gerçekleşti. Seminerde yüksek öğretim kurumlarının, kamunun ve özel sektörün koruma alanındaki farklı disiplinlerde çalışanlar, tarihi yapıların korunması ve onarımını ele alıyor. Seminerde, antik ve yakın tarihten günümüze ulaşmış kıymetli eserleri koruma yaklaşımları, kamu kurum-kuruluşları, akademisyenler, eğitim kurumları ile özel sektörde bu alanda çalışan uzmanlarca irdeleniyor. Arkeolojik alanlarda mimari koruma yaklaşımları ve örnekleri ile yürütülmekte olan koruma-onarım, strüktürel sağlamlaştırma çalışmalarından tecrübeler paylaşılıyor. Kültürel mirasın korunmasına dönük bilgi ve farkındalık düzeyinin arttırılması amaçlanıyor.

İşbirliği çok önemli

Restorasyon ve konservasyon alanında çalışmalar yürüten uzmanlar, Halep ve Yemen örnekleri üzerinden insanlık krizleri ile doğal afetlerin kültürel miras üzerindeki yıkıcı etkisini ortaya koydu. Terör ve iç karışıklık ile yangın, sel, fırtına ve depremin, sadece gerçekleştiği coğrafyayla sınırlı kalmadığı, dünya mirası olma özelliği nedeniyle insanlığın ortak sorunu sayılmasının gerekliliği örneklerle gözler özüne serildi. Uluslararası işbirliğine vurgu yapan uzmanlar, kaybolma tehlikesi yaşan kültürel mirasın insanlığın ortak kaygısı sayılması hususuna dikkat çekti. Kriz anları ile sonrasında kültür varlıklarının korunması ve risk yönetimi konularında önleyici tedbirler alınmasının önemine değinildi.

Konunun uzmanları konuştu

İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Mahir Polat’ın açılış konuşmasını yaptığı seminerin ilk gününde iki oturum gerçekleştirildi. Prof. Dr. Zeynep Ahunbay’ın yönettiği ilk oturumda Kudeb’ten Çiğdem Şenarslan ve Hazal Özlem Eruş, ICORP Türkiye’den Meltem Vatan Kaptan ile OCCROM ATHAR’dan Dr. Zaki Aslan söz aldı. Kültürel mirası koruma kavramı, standartlaşma, akreditasyon şartları, kriz dönemlerinde zarar azaltma, hazırlık, müdahale ve iyileştirme konuları konuşuldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.